Броени часове ни делят от Новата 2017-а година. Обикновено, по това време на годината, хората правят равносметка на изминалата, за свършеното и пропуснатото. Освен това даваме и тържествени обещания за новата година, които в крайна сметка после слагаме в графа „пропуснато”.

Българите спазваме някои много особени традиции в нощта на 31 декември. Ето и някои от по-интересните.

Подобно на коледната, новогодишната трапеза у нас трябва да бъде богата и пищна. Смята се, че колкото повече неща има на масата, толкова по-голямо изобилие ще има през новите 12 месеца.

Спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои казват, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското. Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет.

Баницата с късмети е основно ястие на масата тази вечер. По стар обичаи в баницата трябва да се сложат дрянови пъпки, които се хвърлят в огъня. Според поверието, ако изпукат, е на хубаво. На новогодишната трапеза трябва да има и орехи, за да е здрава годината.

Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането. Децата, събрани на групичка, обхождат домовете на близки и съседи и всяко носи сурвачка, украсена с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Обичаи по света:

В Италия имат традицията на Нова година да поставят на перваза на прозореца запалена свещ и до нея монета, за да бъдат всички здрави и щастливи.

Гърците пък използват последните часове от старата година за партия игра на карти. Който спечели, той ще се радва на най-много успехи през следващите 12 месеца.

Според британците, когато ходят на гости на Нова година, трябва да носят със себе си въглен. Хвърлят го в огнището на домакините, за да не спира огъня цялата година, а семейството да е здраво.

В Испания пък по стар обичай на Нова година слагат грозде на трапезата. Когато удари 12 часа, всеки бърза да изяде 12 зърна от плода, като на всяко си намисля по едно желание за предстоящата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук