вредни храни

Бургери, пържени картофки, сандвичи и всички други вредни храни, които спадат към категорията „фаст фууд”, стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Американски учени обаче предупреждават, че подобни опаковки съдържат опасни за здравето ни химикали, които биха могли да достигнат и до храната, която консумираме.

Проучването е направено на база 400 проби от 27 различни заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че близо половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки като кутии, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.

Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали известни като полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче е тревожен фактът, че някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, както и репродуктивни проблеми.

„Тези химикали са свързани с редица здравословни проблеми. Притеснително е това, че хората са потенциално изложени на тях чрез храната, която консусмират“, заяви Лаурел Шайдер от института „Сайлънт спринг“ – ръководител на изследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук