Хайнрих Химлер бил един от най-влиятелните мъже в нацистка Германия. Той бил фанатизиран нацист, отдаден на Хитлер почти до края.

Под негово командване била създадената паравоенната организация Шуцщафел, по позната като SS. Заради него хиляди хора са изгубили животите си.

Химлер изиграл важна роля и по времето на Холокоста, свързана отново с много кръв и смърт.

Ето 10 факта за Химлер, които със сигурност не знаете:

№1 Химлер бил държавен служител. Той изумявал колегите си колко много документи пази и разбира се, очаквал от подчинените си да правят същото. С две думи – обичал бюрокрацията.

Хайнрих Химлер

№2 Хитлер го наричал „лоялният Хайнрих”. Химлер се гордеел със своята неоспорима отдаденост и честност.

Хайнрих Химлер

№3 Негов кръстник е принц Хайнрих от Бавария. Химлер поддържал тесни връзки баварското кралско семейство до смъртта си.

Хайнрих Химлер

№4 Химлер обичал градинарството. Затова си имал градини навсякъде, където имал офис.

Хайнрих Химлер

№5 Имал проблеми като дете – баща му бил директор на училището, в което учел и децата го мразели. Не без причина, разбира се – той следял съучениците си и ги изказвал, ако нарушат правилата.

Хайнрих Химлер

№6 Химлер имал лоши отношения със сина си, но много обичал дъщеря си. Като цяло той бил студен човек и дори не се разбирал с жените си.

Хайнрих Химлер

№7 Химлер бил много отдаден на „Окончателно решение на еврейския въпрос”. Често инспектирал концентрационните лагери, за да се убеди, че всичко там върви по план. Лично ръководил въвеждането на газовите камери и настоявал всеки лагер да изпълнява своята „квота” – определен брой убийства на евреи.

Хайнрих Химлер

№8 Химлер имал ферма за птици.

№9 Той предал Хитлер, когато видял, че нацисткият режим е обречен. Избягал от кабинета си в Берлин и написал писмо, с което се надявал да се „разбере” със Съветския съюз. Химлер избягал в родната си Бавария, където по-късно бил арестуван от Съюзниците. Преди да успеят да го осъдят, той погълнал цяла ампула с цианкалий, от която малко по-късно умрял. Мястото, където е погребано тялото му е неизвестно и до днес.

Хайнрих Химлер

№10 Химлер се интересувал от мистика и черни магии. Той виждал в SS „митично братство”.

Хайнрих Химлер

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!