По време на Втората световна война снайперистите били от „актьорите” с най-важна роля. Всички държави имат своите герои, които са допринесли много за развоя на събитията.

Съветският съюз единствено осигурявал специално обучение на снайперистите си. От списъка по-долу (с малки изключения) ще си проличи, че тренировките са дали резултат.

№10 Степан Петренко: 422 убийства

По време на Втората световна война, СССР разполагал с много повече обучени снайперисти, отколкото която и да е друга държава на Земята. Дългогодишните тренировки дали резултат: руските снайперисти били сред най-добрите. Степан Василиевич Петренко бил от най-висша класа. Неговите 422 (потвърдени) убийства са го нареждат на 10-то място в класацията на най-смъртоносните снайперисти.

№9 Василий Голосов: 422 убийства

Още един представил на Съветската школа влиза в класацията. Голосов бил майстор на далекобойната стрелба. По време на войната 261 съветски снайперисти (сред които и жени) имали над 50 убийства. На тях се присъждала титлата „отличен снайперист”. Василий Иванович Голосов бил почетен член на този списък с неговите 422 потвърдени убийства. В това число влизат 70 снайперисти, които Голосов свалил по време на битка.

№8 Фьодор Трофимович Дяченко: 425 убийства

Предполага се, че 428 335 руснаци получили обучение за снайперисти, от които 9 534 получили висока квалификация. Фьодор Трофимович Дяченко бил един от най-смъртоносните снайперисти. Той е отнел животите на 425 души и получил медал за „невероятен героизъм”.

№7 Фьодор Матвеевич Охлопков: 429 убийства

Фьодор Матвеевич Охлопков, един от най-резултатните съветски снайперисти е от якутски произход. Той и брат му се включили към Червената армия, но не след дълго братът на Фьодор бил убит. Нашият герой се ядосал и се заклел, че ще отмъсти. От неговото оръжие паднали 429 души. През 1965г. той получил орденът на Ленин.

№6 Михаил Иванович Буденков: 437 убийства

Поредният руснак в класацията. Често срещано било снайперистите да участват в два взвода – пехотен и разузнавателен. Такъв бил казусът и на Буденков. Той бил стрелец от класа, от която мнозина пострадали. Буденков има на сметката си 437 потвърдени убийства.

№5 Владимир Николаевич Пчелинцев: 456 убийства

Както е видно от класацията, съветските снайперисти са доминирали по „заслуги” по време на Втората световна война. Това, както споменахме, се дължи на дългогодишното им обучение – не само да се прицелват, но и да се прикриват от враговете си. Владимир Николаевич Пчелинцев бил един от най-резултатните съветски снайперисти. Той бил елитен стрелец с потвърдени 456 убийства.

№4 Иван Николаевич Кулбертинов: 489 убийства

За разлика от повече държави, в СССР нямало ограничения за участието на жените. Ето защо сред 55 000 снайперисти имало и много жени. Най-забележителната от тях е Людмила Павличенко. От нежните й ръце са умрели 309 войници (тази жена не си играе на дребно). Павличенко се превърнала в идол за много жени в СССР. Но един мъж я засенчил – Иван Николаевич Кулбертинов. Макар да е бил по-непознат от своята половинка (Людмила Павличенко), Иван попада в нашия списък с 489 убийства.

№3 Николай Яковлевич Илин: 494 убийства

През 2001г. излиза холивудският филм „Врагът пред портата”. Той е направен по историята на руския снайперист Василий Зайцев. Лентата описва събитията около битката при Сталинград (1942-1943г.). За Николай Илин филм не е правен, но неговият принос за съветската армия е също толкова важен, колкото и на Зайцев. Убивайки 494 вражески воиници, Илин бил признат за един от най-смъртоносните снайперисти.

№2 Иван Михайлович Сидоренко: около 500 убийства

Иван Михайлович Сидоренко, младо момче от семейство на селяни, се включил във Втората световна война през 1939г. При битката край Москва (1941г.), той се самоназначил за снайперист, от което най-много спечелила неговата държава. Сидоренко станал един от най-резултатните снайперисти на Червената армия. Един от най-извесните му удари е, когато уцелил резервоара на един танк, което предизвикало огромен взрив.

№1 Симо Хаюха: 542 убийства (705 непотвърдени)

Симо Хаюха е единственият снайперист в тази класация, който не е от руски произход. Наричан „Бялата смърт”, Хаюха може да се похвали с 542 убийства. Той имал забележителна техника – използвал бял камуфлаж, стрелял седнал, слагал сняг в устата си, за да не си вижда дъха му. Когато през 1998г. го попитали как е станал толкова добър снайперисти, Симо отговорил „с тренировки”.

 

Цялата история на Симо Хаюха може да прочетете ТУК.

Други любопитни факти за него може да намерите ТУК.

Непознати факти за Втората световна война – ТУК.

Кои са „Нощните вещици“ вижте ТУК

Как група художници заблуди Хитлер? – ТУК

Още една жена е заслужила мястото си в историята – Людмила Павличенко. Историята й може да прочетете ТУК.

7 необикновени случки от Втората световна война може да прочетете – ТУК.

Кои компании са помагали на Хитлер – ТУК.

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Тайният пакт между Хилтер и Сталин – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!