Данаил Кирилов
на снимката: Председателят на Комисията по правни въпроси в НС Данаил Кирилов

Правната комисия регламентира текст, засягащ туроператорите, които трябва да възстановят заплатена сума за туристическо пътуване в случай, че то е било отменено поради извънредното положение.Решението беше взето по време на второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение от правната комисия, което започна днес в 14:00 часа.

Текстът, който беше приет с 20 гласа „за“, без въздържали се и против, дава възможност на туроператорите да възстановяват дължимата сума чрез ваучери, а в случай на отказ на този вариант, сумата трябва да се възстанови не по-късно от 1 месец след отмяната на извънредното положение.

Стана ясно и че от комисията единодушно са взели решението разходките в парка да се глобяват с до 1000 лв., а не с до 5000лв. Това решение ще важи и за вече получилите глоби.

Правната комисия даде възможност и наемите, които се плащат за държавни имоти, да се намаляват. Предложението за това беше направено от депутата Искрен Веселинов между двете четения на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. За текста гласуваха 20 депутати, а въздържали се и против нямаше.

Според приетите текстове решението за намаляването на наемите ще може да се взима от Министерския съвет, министрите, областните управители и други ведомства. Органите ще могат да взимат решение дали наемателите, които са преустановили или ограничили дейността си частично или изцяло вследствие на ограничителните мерки, свързани с коронавируса, да плащат наемите в ограничен размер или да бъдат освободени от тях изцяло.

По предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ тази разпоредба ще важи и за арендните вноски.

Същевременно управляващите внесоха изменения в текстовете, касаещи работата на администрацията, тъй като един текст обърквал администрацията.

Комисията обаче отхвърли предложението на НФСБ скъпите лекарства да бъдат заменяни с генерици. Това предложение също беше направено между двете четения, но беше отхвърлено, като само 2-ма народни представители гласуваха „за“ него, 8 бяха „против“, а 9 се въздържаха.

Друго решение, което беше прието, е държавата да плаща осигуровките по мярката 60/40, която е в подкрепа на работодатели и служители. Така ако депутатите приемат законодателните промени, осигурителната част за тези 60% от заплатата ще се поемат от държавата.

Членовете на комисията почти единодушно взеха и решението партийните субсидии за периода на извънредното положение да бъдат замразени.

Всички тези решения обаче ще трябва да бъдат одобрени и на второ четене утре в пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук