За причина се смята изказването на съветничката на Тръмп Келиан Конуей, че от Белия дом не подават лъжи на медиите, а „алтернативни факти“.

„1984“, световно известният антиутопичен политически роман на Джордж Оруел, написан преди 68 години като противопоставяне на тоталитаризма, стана една от най-продаваните книги в сайта на Amazon през последните няколко дни.

Едно издание на книгата се изкачи до второто място в списъка на най-добре продаваните книги на Amazon във вторник следобед. Скокът на продажба беше подчертан в понеделник от Браян Стелтър, водещ на предаването „Достоверни източници“ по CNN, когато книгата е номер шест в списъка.

Би било трудно да се установи точно какво е причинило повишеното търсене, но много хора са посочили „оруелския“ език, използван от старши съветничката на Тръмп Келиан Конуей в „Срещи с пресата“ в неделя по NBC. Когато водещият Чък Тод попита Конуей за невярно твърдение на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, че Тръмп е привлякъл при встъпването си в длъжност най-големите тълпи някога, Конуей оспори идеята, че той е излъгал. Според нея Спайсър бил използвал „алтернативни факти“. „Алтернативните факти не са факти. Те са фалшификация“, контрира Тод, цитирана от в. „Хъфингтън пост“.

В „Достоверни източници“ в неделя журналистът от в. „Вашингтон пост“ Карън Тюмулти нарече терминът „фраза като на Джордж Оруел“. „Това ни води до „двумисъла“ от „1984“, където войната е наистина мир, където гладът е наистина изобилие. Това е, което се случва тук „, добави политическият историк Алън Лихтман.

Търсенето в Google на термина „Оруел“ също скочи в неделя.

Преименуването на лъжите като „алтернативни факти“ определено напомня на начина, по който езикът се използва от тези, които са на власт в света на „1984“ – да изопачават, манипулират и пропагандират. Един от най-известните цитати от книгата е лозунгът в три части за (измисленото) Министерство на истината: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.“

Оруел също пише за начина, по който езикът може да подкопае истина в своя нефантастична публикация. В своето есе от 1946 г. „Политиката и английският език“, той пише:“Политическият език – и с вариации това е вярно за всички политически партии, от консерваторите до анархистите – има за цел да направи лъжите да звучат достоверно и убийството вдъхващо уважение, и да придават вид на здравина на чист вятър“.

„1984“, от която са продадени милиони екземпляри,и която е стандартно четиво в класове на гимназията по английски, не е загубила значение в продължение на десетилетия. Въпреки че някои казват, че прибързваме да наричаме нещата „оруелски“, историята на Оруел определено помогна на хората, които се опитват да осмислят лошите предчувствия от сегашните събития.

Когато през 2013 г. стана известна степента на дейностите по надзор на гражданите от Агенцията за национална сигурност, напомнящи в някаква степен Големия брат от „1984“ – потаен, авторитарен лидер, който винаги гледа – класирането по продажби на Amazon за едно издание на книгата скочи за една нощ с 4000%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук