Изминаха няколко десетилетия от края на Втората световна война. Вероятно много от нас си мислят, че ако нещо толкова глупаво се случи днес, едва ли някои ще има оцелели.

Остава надеждата, че онези, от които подобни неща зависят, са си взели поуката.

Доказателствата за това колко ужасно нещо всъщност е била войната има безброй. Все пак има някои неща, които не се учат в училище. Обзалагаме се, че не знаете:

НАЦИСТИТЕ СА ИМАЛИ БАЗА НА АРКТИКА, ЗА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

Представете си следното: Малка група от норвежки командоси, минавали недалеч от немската база на Арктика. По петите им били 3 000 ядосани немци. Защо? Норвежците току що били взривили базата на немците за производство на ядрени оръжия. Да, Адолф Хитлер е обичал да си „играе” с бомби!

Втората световна война

Всичко това може и да ви изглежда като измислица, но всъщност нападението било част от Операция Везерюбунг. Това е кодовото име на нападението на нацистка Германия над Дания и Норвегия по време на войната и начална операция от Норвежката кампания.

Втората световна война

По време на атаката си, нацистите превзели фабрика „Телемарк”, която произвеждала тежка вода (тежката вода се използва като суровина за деутерий и се използва в някои ядрени реактори като неутронен забавител – бел.ред).

Втората световна война

Съюзнизниците осъзнали, че намеренията на нацистите са свързани със създаването на атомна бомба. Ето защо изпратили 30 от най-добрите британски офицери, които да „саботират” ядрената програма на Германия.

Гестапо обаче бързо се усетили и успели да неутрализират войниците.

Великобритания се ядосала и изпратила още по-смъртоносно оръжие – 11 норвежци. Нацистите очаквали повторното нападение и затова поставили навсякъде мини и прожектори, така че и пиле да не може да прехвърчи без да го забележат.

До нацистката база имало само един път – строго охраняван мост. Или поне нацистите така си мислели.

Втората световна война

Норвежците се изкачили по един заснежен хълм и не след дълго успели да достигнат до базата.

Планът бил да поставят експлозивите и да бягат. Да ама не – единият от войниците си загубил очилата и казал, че няма да си тръгне, докато не ги намери. В крайна сметка, мисията била успешно завършена, а „героите” получили медали за заслуги.

ЯПОНИЯ ИМАЛА ПЛАН ДА ПОСТРОИ „СМЪРТОНОСЕН ЛЪЧ”

Революционните идеи на Никола Тесла вдъхновили голяма част от съвременните предприемачи – благодарение на него днес се произвеждат електромобили, например. Може бе обаче не знаете, че именно Тесла бил вдъхновението на японците да създадат „смъртоносен лъч”.

Втората световна война

След като създал машина за земетресения, открил променливия ток и изобретил безпилотните машини, през 1934г. Тесла съобщил, че е направил „смъртоносен лъч”, който би могъл да унищожи цяла армия.

Това така и не се доказало, но много хора по света приели идеята присърце.

Втората световна война

Властите в Япония платили 1 млн. йени на своите учени, за да направят „едно от тези неща”.

Бъдещият носител на Нобелова награда Син-Итиро Томонага също участвал в разработването на „Проект Мощ”.

Към края на войната, японските учени имали прототип на смъртоносния лъч, който според тях бил способен да убива от разстояние над половин миля. Уловката била, че мишената трябвало да стои неподвижна межди 5 и 10 минути.

Втората световна война

Освен това, изобретението не изглеждало особено добре – било направено от магнетофон и огромно огледало – сами се досещате, че това не е типичното оръжие, което някои би занесъл на бойното поле.

Апаратът обаче работил без грешка – учените го тествали върху зайци, маймуни и други животни. Единият от експериментаторите решил да го изпробва върху себе си и през следващото денонощие се чувствал изморен и замаян.

Япония така и нямала шанс да пробва „смъртоносния лъч” в битка. Не е ясно и какво се е случило с прототипа.

ХИТЛЕР СПАСИЛ АМЕРИКА ОТ НАЦИСТКО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ

Нацист с биологично оръжие звучи като заглавието на филм на ужасите, но е нещо, което едва не се е случило. Немските биолози не са се размотавали по цял ден – точно обратното – изобретили са най-различни биологични оръжия. Единствено и само благодарение на Адолф Хитлер, такова не било използвано.

Хитлер

През 1943г., едни от приближените до Хитлер учени изрази мнението, че „Америка трябва да бъде атакува едновременно с различни препарати, за да може всичко живо да умре” (в това число растения и животни – бел. ред.) Както се досещате, те вече имали инструментариума да осъществят този пъклен план.

Хитлер

Историята разказва, че нацистите извършвали редица тестове, например пуснали заразени бръмбари по британските картофени  ниви и обрекли половината страна на глад.

Немските учени разбрали как да използват болестите като оръжия, включително тиф, холера и антракс. Те изобретили съдове, в които да съхраняват вирусите – постижение, което учудило учените по целия свят.

Втората световна война

Защо обаче не са използвали всичко това? Защото на Хитлер на му харесвало. Твърди се, че още в началото на войната Хитлер бил забранил биологичните оръжия. Биолозите обаче пренебрегнали волята му, но той все пак останал непреклонен. Има най-различни предположения защо най-жестокият човек на XX век е проявил „снизхождение” в този момент: едната версия е лошият опит, придобит през Първата световна война, а другата – Хитлер смятал, че науката е сложен еврейски заговор.

 Втората световна война

Ако искате да прочетете още за диктатора Хитлер, може да го направите ТУК.

Вижте и 20-те невероятно смешни факта за Втората световна война – ТУК.

По време на Втората световна война са се откроили няколко велики войни. Ето и историите на по-известните от тях:

Симо Хаюха – Бялата смърт

Василий Зайцев

Людмила Павличенко

Хайнц-Волфганг Шнауфер

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!