Самураите са може би най-ярките представители на Източната култура. В японския език, самурай означава войник, които има честта да служи на своята общност и да я защитава.

Животът им обаче не е лесен и някои факти около тях сигурно ще ви ужасят.

1.Тествали мечовете си като разрязвали човек наполовина

Думата „тамашигири” означава „пробно срязване”. Сигурно се чудите какво точно е представлявало – преди да си купи меч, самураят го тествал върху „опитно зайче”.

Само самураите имали право да носят оръжие.

sohei-akomeogi-samurai-sword-black-12686-p

2.Самураите убивали хора за забавление

В периода Сенгоку (момент от японската история, който се характеризира със социални катаклизми, политически интриги и почти непрекъснати военни действия – бел.ред.) войните практикували нещо много странно – убивали за забавление. Всъщност, дори били награждавани затова, че са жестоки. Самураят с най-много убийства получавал награда, което довело до масова сеч.

549876-7755fa95c93694c39a8d8bd02b70ac62

3.Само за спорта  убивали кучета със стрели

На японски „самурай” означава „меч”. Въпреки това, великите войни се учели да стрелят с лък и то по движеща се мишена – кучета.

scroll226pic2

4.Жените плащали, за да се омъжат

Ако една жена с по-нисък социален статус искала да се омъжи за самурай, то тя трябвало да плати на партньора си. И то не малка сума. Не стига това, но и ако по време на брака съпругът допусне „грешка”, жената трябвало да се самоубие.

seven-samurai

5.Бушидо

Терминът Бушидо означава смелост, отдаденост. Всъщност това е и оправданието на самураите да избиват хиляди хора.

6.Самураи – жени

Оказва се, че не само мъжете можели да бъдат самураи. Напротив. Жените не по-малко безстрашно се впускали в битка. Впечатляваща е историята на Накано Такеко – тя повежда собствен легион от жени-самураи в битката за Аизу. В крайна сметка, тя е простреляна и моли сестра си да я обезглави, за да не бъде заловена – една от традициите на самураите.

images (2)

Това обаче далеч не са най-ужасните неща за самураите. Все пак, ако се интересувате от тях прочете „Шогун“.

Ако нямате време за близо 1 000 страници, може да харесате фейсбук страницата ни и да следите за още интересни материали и теми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!