Чували сме за легендарния остров Атлантида, който потънал в морето за един ден и една нощ. Но нима това е истинска история и ако не е, кой я е измислил? За Атлантида пръв пише Платон през 360г.пр.Хр., в диалозите си диалозите „Тимей“ и „Критий”.

Дали обаче всичко това е една голяма измислица? Ето няколко факта, които да ни насочат:

№1 Знаем къде се намира

В много книги и филми се говори за евентуалното местоположение на Атлантида. Според някои, островът е бил около Санторини, други смятат, че водите край Бимини скриват пътя към изгубения град. Но ако погледнем текста на Платон, той ни казва къде е бил потопеният остров. Текстът му гласи, че Атлантида е излязла от „Атлантическия океан”.

Атлантида

„Пред вас (визирайки древните гърци – бел.ред.) се намира остров, от който се извисяват Херкулесови стълбове.”

Днес това място е Гибралтарският проток, където Испания и Африка се разделят от тясна ивица.

№2 Островът носи името на сина на Посейдон

Хората вероятно си мислят, че името на Атлантида произлиза от Атлантическия океан, но в текста на Платон пише друго. Посейдон – гръцкият бог на морето, имал пет чифта близнаци от смъртната жена Клейто. Богът дал на всичките си 10 синове част от острова, която да управляват.  Първият, на име Атлант, станал царят на Атлантида-на негово име нарекли острова.

Родът на Атлант имал власт в продължение на много поколения и натрупали голямо богатство-всичко процъфтявало. След време Атлантида станала най-великият град на света. Като се използвали земните блага царете построили храмове, дворци, пристанища, морски арсенали и благоустроили цялата страна.

№3 Половината история липсва

Знаем, че Платон е написал поне две книги за Атлантида. Днес обаче светът разполага с пълния екземпляр на „Тимей“, но не и на „Критий”.

„Критий” завършва, след като Зевс събрал всички богове на най-святото място, поставено в центъра на света, за да виждат всички създадени неща. Когато ги призовал, казал: „Всичко свършва тук. Това е краят.”

Атлантида

Платон или умишлено не довършил книгата, или пък финалната версия е загубена преди много години.

№4 Атлантида била империя

Много от нас сигурно си представят зелено островче, заобиколено от дълбоко синьо море, когато чуят Атлантида. Платон пише, че всъщност островът бил управляван от могъща империя.

Атлантида

„Сега този остров се ръководи от могъща империя, която властва над целия остров и няколко други части от континента. Мъжете на Атлантида успяха да колонизират част от Либия, от Херакъл до Египет, от Европа до Тирения”

№5 Златната статуя на Посейдон

Смята се, че най-големият син на Посейдон – Атлант построил огромен храм в чест на баща си, пред който се издигала огромна негова статуя.

Монументът бил изграден само от злато и се издигала толкова високо, че облаците се блъскали в нея.

№6 Изчезването

Единствените сведения за потъването на Атлантида откриваме в думите на Платон, който пише, че островът потънал само за един ден и една нощ.

Атлантида

Скорошни проучвания доказаха, че това е възможно, ако се предположи, че е имало силно земетресение и голямо цунами.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!