В училище учим най-общо какво е представлявала Втората световна война – големите битки и повратните точки като Пърл Харбър. За онези от вас, които не са се интересували в детайли за подробностите, сме подбрали 10 малко известни, но супер интересни факти за войната.

Някои от по-долу написаните неща може да Ви се струват фалшиви, но не са.

№1 Нацистките шпиони в САЩ

Агент Абвер от германското военно разузнаване, с прякор Уилям Лонковски, се опитал да пренесе в калъф за цигулка самолетни чертежи и спецификации, снимки на американски бомбардировачи, както и писмени сведения на други немски шпиони.

Мисията можела и да бъде успешна, ако не било подозрителното му държание, което привлякло вниманието на американския полицай Морис Джоузеф.

Втората световна война

Той решил, че Лонковски контрабандира стоки и затова го проверил. Когато служителят намерил документите, веднага арестувал нациста и позвънил на офицера от военното разузнаване майор Стенли Грогън.

Щом се запознал със случая и след като обсъдил със своите колеги, Грогън решил да освободи арестувания Лонковски, понеже не знаел в какво да го обвини, тъй като по това време Америка и Германия не воювали.

Лонковски се върнал в родината си и станал герой.

№2 Голямата кражба на диаманти

Полковник Монтюг „Монти” Ренай Чидсън, официално военно аташе по време на войната, всъщност бил оперативен служител на британската разузнавателна служба, известна като Ми – 6 (като Джеймс Бонд, но без джаджите)

Когато Германия нахлула в Холандия, той се намирал в Ден Хага – Хага. За щастие добре осведоменият Чидсън очаквал този ход на Хитлер. Британецът незабавно започнал тайната си операция. За да предотврати нацистите да отмъкнат голямото богатство – купища диаманти, намиращи се в магазин в Амстердам – той решил сам да ги открадне.

Втората световна война

Няколко седмици по-рано Чидсън се сдобил с ключ за магазина за диаманти. Облякъл цивилните си дрехи (макар че рискувал да го разстрелят за шпионаж) и тръгнал. В магазина нямало никого, дори пазач.

Агентът не знаел комбинацията за сейфа, но решил, че ще намери начин да се справи. Двадесет и четири часа по-късно вратата още не била отворена, а пред магазина вече се чували стъпките на нацистите.

Чидсън рискувал и най-накрая успял да разбие касата и да отмъкне диамантите. Въпреки инвазията на нацистите, агентът успял да се върне в страната си

№3 Батман

На американския военен фронт, особено по тихоокеанското крайбрежие, където заплахата от японска инвазия изглеждала неизбежна, дори творческите идеи на военните експерти не можели да предотвратят атаката.

Такъв бил и случаят с Калифорнийската армия и майор Малкълм Уилър-Никълсън, който имал мечта – взвод от батмани.

Концепцията на майора за парашутисти, използващи специални костюми, модифицирани с крила, била вдъхновена от триковете на каскадьорите от цирка и театъра. Никълсън забелязал, че при свободно падане, парашутистите, които използват тези криле, успяват да контролират по-добре  скоростта на спускането си, както и да маневрират по-лесно.

Никълсън си представял, че крилатите парашутисти по-лесно ще избягват вражеските куршуми. През 1942г. калифорнийската армия се заинтригувала от идеята и поискала от прочутия скачач Мики Морган – чиято кариера често включвала тестване на криле – да оглави крилатите парашутисти.

№4 Атаката на трамваите

Рано сутринта на първия ден от нацисткото нахлуване в Холандия, без предупреждение 12 самолета се приземили на река Нов Маас близо до моста. От тези самолети изскочили група германски инженери и пехотни войници, които преминали реката с надуваеми лодки. Целта им? Завземане и контролиране на моста!

Скоро след като пристигнали холандските войници, започнала престрелка. Скоро немските пехотинци били обградени около моста и чакали смъртта си. В онова, което изглежда чист късмет, гарнизон от нацистки парашутисти им се притекли на помощ.

Втората световна война

Боевете били толкова ожесточен, че тежко въоръжените парашутисти не можели да се приближат до колегите си. Командирът им предложил супер налудничева идея – всички войници да се натоварят на трамвай и така да стигнат до останалите.

Идеята успяла, а пет дни по-късно Холандия осъмнала окупирана.

№5 Летящите овце

Когато силите на Мусолини нахлули в Етиопия, те се нуждаели отчаяно от запаси по време на прехода си през пустинята. Едно уникално решение ги спасило в района, считан за „най-жестокото място на Земята”.

Необходимостта от бързина означавала, че войниците носят минимално количество багаж. Затова водата, боеприпасите и другите неща били пускани от италианските самолети. Месните запази обаче започнали да се развалят заради жегата.

Втората световна война

Един гений от военния щаб обаче се сетил за нещо: от самолетите били пускани овце и няколко бика, чрез специални колани. Така войниците можели сами да си заколят животните и да се нахранят с прясно месо.

№6 Проблеми с тоалетната

Пътуването в подводницата не се различава особено от сухопътното, но изхвърлянето на боклука – значително. Затова персоналът минавал строги обучения как да работи с екипировката си. За съжаление екипажът на немския U-1206 не успял да се справи, а това довело до 4 смъртни случая.

Оригиналната тоалетна, разработена за U-подводниците, билаа двуклапанна система, която работела само по време на плитки гмуркания.

Най-новите VIC U-лодки като U-1206 били оборудвани с нови тоалетни с вентил за високо налягане, подготвен за дълбоководни гмуркания.

Втората световна война

На 4 април 1945г., докато патрулирали на дълбочина от 200 метра, на над 10 км. от Шотландските брегове, под командването на Карл-Адолф Шилт, една неправилно измита тоалетна на борда на подводницата спряла да функционира и започнала да наводнява отделението с канализацията и солената вода.

При допира на водата с батериите се създал смъртоносен хлорен газ. Капитанът бил принуден да изкара подводницата на повърхността.

Докато ремонтирали тоалетната, британски патрули забелязали нарушителите. Капитанът веднага потопил съдът – един от екипажа бил убит при престрелката, трима се удавили.

№7 Свободна любов

Нацистите били много фокусирани върху завладяването на света. Но за да се населят всички земи с арийска раса, Хитлер осъзнал, че раждаемостта трябва да се увеличи значително. Затова той заповядал да започнат пропагандни кампании, окуражаващи германските жени да станат майки.

Втората световна война

И неставало въпрос само за омъжени жени. Преди Хитлер да дойде на власт „обезчестените жени” били заклеймявани. По времето на Третия Райх дори 15-16-годишнитемомичета били задължени да раждат колкото се може повече деца. Всички контрацептиви били забранени.

Били приети закони, налагащи санкции на бездетни двойки.

 

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Кои компании са подкрепяли Адолф Хитлер по време на Втората световна война? – ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!