В началото на 1908г., след смъртта на майка му, 18-годишният Адолф Хитлер напуснал родния си град Линц и се преместил във Виена – красивата столица на Австро-Унгарската империя.

Пренебрегвайки амбициите на покойния си баща да стане държавен служител, Хитлер гледал на Виена като на идеалното място да преследва детската си мечта – да стане художник.

Хитлер, художник, картини
източник: History

Докато приятелят от детинство на Хитлер, а в последствие и негов съквартирант – Август Кубизек, веднага бил приет в консерваторията да изучава музика, Хитлер прекарал първия си месец във Виена като лентяй – спял до късно, скицирал и четял много книги.

АКАДЕМИЯТА НАРЕКЛА КАРТИНИТЕ НА ХИТЛЕР „НЕЗАДОВОЛИТЕЛНИ”

Както биографът Волкер Улрих пише в „Хитлер: Изкачване 1889-1939 г.“, това, което Кубизек не е знаел, е, че преди да се премести във Виена, Хитлер вече бил отхвърлен от градската Академия за изящни изкуства. Въпреки че преминал първоначалния изпит през 1907 г., уменията му да рисува били „незадоволителни“, решила приемната комисия.

Години по-късно, в своя автобиографичен манифест, Хитлер твърди, че отхвърлянето било „гръм от ясно небе”, тъй като бил убеден в успеха си. През есента на 1908г. той отново кандидатствал в Академията за изящни изкуства и отново не бил приет. През по-голямата част от следващата година, той се преместил в една евтина стая под наем, дори за кратко живял в приют за бездомни.

Хитлер, художник, картини
източник: History

През 1909г. Хитлер най-накрая започнал да изкарва пари, рисувайки малки картини с маслени и акварелни бои, предимно изображения на сгради и други забележителности във Виена, копирайки пощенските картички.

Продавайки тези картини на туристите и минувачите, Хитлер успял да събере достатъчно пари, за да се измъкне от приюта, където през деня рисувал, а през нощта четял.

Във Виена разочарованият млад художник се заинтригувал от политиката. Въпреки че Хитлер твърди, че неговите антисемитски възгледи са се формирали през този период, много историци се съмняват в тази история.

В крайна сметка, един евреин, собственик на магазин – Самуел Моргенстерн – бил сред най-верните почитатели на изкуството на Хитлер и често си купувал негови картини.

Но времето, прекарано в столицата на Австро-Унгария, променило мирогледа на Хитлер. Огромно влияние оказало възхищението му от тогавашния кмет на града Карл Лугер, известен със своята антисемитската реторика, толкова, колкото с ораторските си умения.

ХИТЛЕР СЕ ПРЕМЕСТИЛ В МЮНХЕН

Хитлер продължил да рисува и след като се преместил в Мюнхен през май 1913г. Там също продавал рисунки на забележителности на града. Въпреки че, успял да намери няколко заможни и лоялни клиенти, които му възлагали работа, мечтата му отново се разпаднала. През януари 1914г. полицията в града започнала да го преследва заради отказа му да влезе в армията.

Историците пишат, че Хитлер нарочно се провалил на изпита за военна годност и бил обявен от изпитващите за „неподходящ за бойни задължения; твърде слаб и неспособен да стреля с оръжие”. През август, след избухването на Първата световна война, настъпил нов обрат – Хитлер доброволно се записал в армията.

Хитлер, художник, картини
източник: History

През последвалите десетилетия се родили много митове за Хитлер, подхранвани и от самия него, които му помогнали да стане канцлер на Германия.

Като Фюрер, Хитлер се противопоставил на модерното изкуство, наричайки го „изроден” продукт на евреи и болшевики, и заплаха за германската национална идентичност.

През 1937г. нацистите събрали около 16 000 произведения от този тип, от всички германски музеи, и ги изложили в Мюнхен. Изложбата, предназначена да отврати хората от модерното изкуство, била посетена от 2 милиона души.

КАРТИНИТЕ НА ХИТЛЕР

Що се отнася до собственото изкуство на Хитлер, той уж събирал и унищожавал картините си, когато бил на власт. Известно е обаче, че няколкостотин от тях са оцелели, включително 4 акварела, конфискувани от американските военни по време на Втората световна война.

Хитлер

Въпреки че, в Германия било законно да се продават картини на Хитлер, стига да не съдържат нацистки символи, произведенията, приписвани на него, пораждат спорове, когато се появят на пазара.

През 2015г. 14 картини и рисунки на Хитлер са донесли 450 000 долара на търг в Нюрнберг. Аукционната къща защити продажбата, като заяви, че картините имат историческо значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!