Доктор Йозеф Менгеле – най-жестокият, безскрупулен и коравосърдечен доктор в Лагера на смъртта – Аушвиц.

Славата си той придобива още приживе – неговите ужасяващи експерименти върху безпомощни затворници му носят прякора – „Ангелът на смъртта”.

Йозеф Менгеле

За него се разнасят много митове и легенди. Със следващите 10 факта се надяваме малко да вдигнем завесата.

Семейството на д-р Менгеле било заможно              

Бащата на Йозеф – Карл бил предприемач, а компанията му произвеждала селскостопанска техника. Бизнесът му просперирал и семейството му живеело доста добре в онова предвоенно време в Германия.

Йозеф Менгеле

По-късно, когато Йозеф поел управлението на фирмата, престижът, парите и влиянието на баща му, значително му помогнали да избяга от Германия и да се устави в Аржентина.

Менгеле бил брилянтен учен

Йозеф защитил докторантура по антропология в Мюнхенския университет през 1935г. Тогава той бил само на 24 години. Докато следвал, проявил интерес и към генетиката и с помощта на някои от водещите експерти в медицината, получил втора докторска степен.

Йозеф Менгеле

Той насочил усилията си върху наследствените белези и върху вродените дефекти като цепнатото небце, например.

Менгеле бил герой във войната

Менегеле бил отдаден нацист и се присъединил към армията веднага щом взел докторската си степен. Когато Втората световна война избухнала, той бил изпратен на източния фронт като офицер, за да се бие срещу Червената армия на СССР. Получил медал за храброст, проявена по време на битка в Украйна през 1941г.

Йозеф Менгеле

Година по-късно спасил двама немски войници от горящ танк. Това му спечелило дори още по-голямо отличие – Железен кръст I клас.

За съжаление бил тежко ранен в едно сражение и бил обявен за „неспособен” да се бие и го върнали в Германия.

Той не е ръководил Аушвиц

Често срещано погрешно схващане е, че Менгеле бил ръководител на Лагера на смъртта – Аушвиц. Това не е така. Всъщност, той бил просто един от лекарите там, независимо, че е се ползвал с голяма свобода на действие. Било му възложено да изследва генетиката и болестите на хората в лагера.

Йозеф Менгеле

Статутът му на герой от войната и безупречен лекар му дали голям престиж, който му позволил да провежда „експериментите си”, както сметнел за добре.

Експериментите му били повод за кошмари

В Аушвиц Менгеле имал абсолютна свобода да провежда опитите си върху еврейските пленници, които „така или иначе щели да умрат“. Жестоките му експерименти са пословични със своята безпощадност и абсолютно никакво съчувствие.

Йозеф Менгеле

Инжектирал е боя в очните ябълки на затворниците, за да види дали цветът на очите им ще се промени. Умишлено заразявал пленниците с ужасни болести, за да документира какво точно се случва с боледуващия.

Йозеф Менгеле

Инжектирал е вещества като бензин в хората, осъждайки ги на болезнена смърт, само за да наблюдава процеса.

Любимото му занимание било да експериментира върху близнаци – затова ходатайствал за тях да не бъдат отвеждани в газовата камера. Съдбата им обаче не била по-добра от на останалите, доста често била и по-лоша.

Прякорът му бил „Ангел на смъртта”

Едно от най-неприятните задължения на лекарите от Аушвиц било да стоят на платформите и да посрещат новите пленници, които идвали с влакове.

Йозеф Менгеле

Там те подбирали кои ще ходят в газовата камера и кои ще трябва да се трудят преди да умрат. Повечето от лекарите мразели това си задължение, но не и Йозеф Менгеле.

Йозеф Менгеле

Той определено се наслаждавал на това, слагал най-хубавата си униформа и с удоволствие се заемал с подбора.

Йозеф Менгеле

Заради добрият му външен вид, чистата униформа и очевидната наслада, която тази задача му доставяла, той бил наричан „Ангелът на смъртта”.

Менгеле избягал в Аржентина

Когато през 1945г. руснаците се преместили на изток, станало ясно, че немците губят. На 27 януари същата година, Аушвиц бил щурмуван, а пленниците освободени. Доктор Менгеле и другите офицери успели да се измъкнат. Известно време той се криел в Германия, работил като земеделец и се подвизавал под фалшиво име. Не след дълго името му започнало да се появява в списъците на най-търсените престъпници и през 1949г. решил да избяга в Аржентина.

В началото, животът му в Аржентина не бил много лош

Менгеле бил топло посрещнат в Аржентина, защото много негови колеги и приятели също били там, а режимът на Хуан Доминго Перон бил приятелски настроен към тях.

Йозеф Менгеле

Менгеле дори се срещнал с президента Перон. Бащата на „Ангела на смъртта” имал бизнес отношения с Аржентина и Йозеф се възползвал от връзките му. Движил се във висшето общество и всички знаели кой е. Едва след като Перон бил свален от власт и баща му умрял, Йозеф бил принуден да се върне на замята.

Той бил най-издирваният нацист

Някой от най-известните нацисти били заловени и съдени, но до 1950г. двама души били шеметно издирвани – Менгеле и Адолф Айхман. Вторият бил заловен от агенти на Мосад в Буенос Айрес.

Животът му няма нищо общо с легендите

Легенди се носели за живота на Менгеле. Някои казвали, че са го видели в Аржентина, други – в Перу. Няколко невинни мъже, които приличали на него, също били разпитвани и измъчвани. Според някои теории, той се криел в лаборатория в джунгла в Парагвай, под протекцията на президента Алфредо Строснер. Заедно с него били негови бивши колеги и охранители. Там той работел върху идеята си да създаде нова, съвършена раса.

Йозеф Менгеле

Истината била съвсем друга.Последните си години, той живял в бедност, местел се от едно място на друго – от Парагвай към Бразилия, бил изолиран и самотен, защото никой не го искал в дома си.

Станал параноик и вярвал, че израелците по следите му. Това, разбира се, оказало жестоко влияние върху него. Бил самотен, тъжен човек, но сърцето му все още имало омраза.

Смъртта му не била никак трагична – през 1979г. се удавил, докато плувал някъде в Бразилия.

Още за Втората световна война може да прочетете ТУК.

Герои на войната са и снайперистите. Историите на най-великите от тях може да намерите отново на нашия сайт:

Симо Хаюха, Василий Зайцев и Людмила Павличенко.

Ако се интересувате кой стои зад войната, може да прочетете историите на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!