На снимката: Едуард Пернкопф

Когато д-р Сюзън Макинън има нужда от помощ за операция, те често прибягва до помощта на книга по анатомия, публикувана в средата на 20-ти век, съобщава Би Би Си. Благодарение на сложните, рисувани на ръка илюстрации – разкриващи човешкото тяло пласт по пласт – д-р Макинън от университета „Вашингтон“ в Сейнт Луис, успява успешно да извърши процедурата.

Книгата, която тя използва за справка е с безобидно звучащото заглавие „Топографска анатомия на човека на Пернкопф“, се смята за един от най-добрите примери за анатомични рисунки в света. Тя е изключително детайлна с богати цветове като никоя друга. Кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи и кости са показани в изключителни детайли. Тя не е за хората със слаби сърца.

Но книгата, често наричана „Атласът на Пернкопф“, вече не се отпечатва и и има няколко издания от нея, които често се продават за хиляди долари онлайн. Въпреки високата си цена, малцина ще покажат публично своите екземпляри в лекарските си кабинети или в домашните си библиотеки. Причината – рисунките, изобразяват телата на стотици хора, убити от нацистите. Именно техните дисектирани тела са изобразени на хилядите страници на книгата.

Книгата е резултат от 20-годишния труд на известният нацист и лекар Едуард Пернкопф, който се издига по академичната стълбица в Австрия благодарение на подкрепата на партията на Адолф Хитлер. Колегите му го описват като „пламенен“ националсоциалист, който от 1938 година носи нацистката униформа на работа всеки ден.

Когато е назначен за декан на медицинския колеж към университета във Виена, той уволнява всички евреи в колектива на факултета, включително трима Нобелови лауреати.

През 1939 година нов закон на Третия Райх постановява, че всички тела на екзекутирани затворници трябва веднага да бъдат изпращани в най-близкия факултет по анатомия за изследователски и учебни цели.

Именно през този период Пернкопф работи по 18 часа на ден, дисектирайки трупове, докато екип от илюстратори създава рисунките за неговата книга. Понякога факултетът по анатомия бил толкова препълнен с тела, че екзекуциите трябвало да бъдат отлагани.

Според д-р Сабине Хилдебрант от медицинския факултет на Харвард поне 800 от рисунките в атласа са на политически затворници, а също и гейове, лесбийки, цигани, дисиденти и евреи.

В първото издание на книгата, публикувано през 1937 година, подписите на илюстраторите Ерих Лепиер и Карл Ендтресер включват свастики и символа на двойната светкавица на СС. Оригиналните подписи с нацистките символи се съдържат и в изданието на английски език от 1964 година, които при по-късното преиздаване на атласа са заличени.

Хиляди копия на книгата, която е преведена на пет езика са продадени по цял свят.

Предговори и въведения към книгите описват „изключително впечатляващите рисунки… и изключителните произведения на изкуството“, като същевременно избягват всяко споменаване на кървавото им минало.

Едва през 1990 година студенти и академици започват да си задават въпроса кои са хората, изобразени в атласа. След като бруталната история на книгата излиза наяве, преиздаването й е спряно през 1994 година, а медицинските колежи спират използването й и я изтеглят от библиотеките си.

След Втората световна война Пернкопф е арестуван и уволнен от университета. Той е държан в съюзнически военен лагер в продължение на три години, но никога не са му били повдигани обвинения за каквито и да било престъпления.

След освобождаването му той се завръща в университета и продължава работата си по атласа, като публикува третия му том през 1952 година. Той умира през 1955 година преди издаването на четвъртия том.

60 години по-късно този атлас остава един от най-добрите източници на визуална информация за анатомични детайли и хирургични процедури, твърдят лекарите, преподаващи анатомия на човека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!