Томислав Дончев
на снимката: вицепремиер Томислав Дончев

Изглежда, че вчера мисията на изпратения от правителството Томислав Дончев беше неуспешна. Целта на неговото присъствие в родния му град беше да успокои „страстите” и да въведе ред. Това обаче не се случи. На протеста в четвъртък бившият кмет на Габрово и настоящ вицепремиер Томислав Дончев, заедно с кмета на града Таня Христова, излязоха пред протестиращите в опит да въдворят ред. Но и това не се случи, защото Дончев беше освиркан и не беше приет от хората, противно на очакванията на правителството.

Тази сутрин двамата дадоха извънредна пресконференция за случаващото се в Габрово. Томислав Дончев определи гнева на хората като „справедлив”, но призова за ред, независимо от етническия произход. Вицепремиерът каза:

„Целта ни не е да генерираме измамно спокойствие.”

И добави:

„Какво прави държавата в момента. Какво правят силите на жандармерията и полицията. Те не са тук да пазят една част от обществото от друга част на обществото. Те са тук да пазят обществения ред. Не може да си позволяваме хаос. Не може да си позволяваме да има заплахи за здравето и живота на гражданите. Взели сме мерки, като не сме се съобразявали кой какъв етнически произход има.  Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред в общината. Абсолютна илюзия е обаче, че всичко ще бъде по старому. Едва ли сте очаквали от мен да го кажа, но гневът на хората е справедлив”.

Дончев заяви, че държавата ще предприеме мерки, за да не се чувства една или друга етническа група толерирана и сякаш има повече права. Припомняме, че преди пет-шест месеца съпругата на Томислав Дончев направи сходно изявление, което й навлече гнева на много хора. Това в Европа се нарича ксенофобия и е абсолютно неприемливо политическо поведение, коментират експерти.

„Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход“, каза още вицепремиерът.

От своя страна кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя категорично отрече да заселва роми в града и призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори.

ПРОТЕСТЪТ В ЧЕТВЪРТЪК

Хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден. В началото демонстрацията на площада пред Общината беше мирен, но по-късно се стигна до сериозни размирици и сблъсъци с полицията и жандармерията. Има ранени и арестувани граждани.

От вчера града е под полицейска блокада заради недоволството на гражданите. Всички подстъпи – входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни маршрути.

В социалните мрежи габровци сигнализираха, че в града няма интернет.

По-късно това беше потвърдено и от представителите на медиите, които се намират там. Интернетът е бил спрян, под претекст, че има профилактика на предавателните устройства.

 

Свързана новина:

„Играта на етнически карти” в Габрово

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!