Веднъж щом чуете историята на Хайнц-Волфганг Шнауфер, ще ви бъде трудно да я забравите.

Шнауфер е бил един от най-способните пилоти по време на Втората световна война.

Непобедимият пилот има един единствен досег до смъртта и то не по време на войната, а след нея. Брилянтният ас щял да катастрофира с автомобила си, докато пътувал до Бордо за вино.

schnaufer

Подвигът си Шнауфер постига само за 3 години в 164 оперативни мисии.

Успехите му като пилот се равняват на тези на един спортист, успял да влезе в Залата на славата.

Трябва да отбележим, че голяма част от победите на нацистките Военно-въздушни сили са постигнати през нощта и именно в тези сражения Шнауфер бил ненадминат.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Хайнц-Волфганг Шнауфер е роден на 16 февруари 1922г. в близост до Щутгарт. Първите си уроци по летене получава в малък планер, докато учи в един от Националните политически институти на образованието (средно училище или институт в нацистка Германия – бел.ред). Той се присъединява към Военно-въздушните сили на Германия, по познати у нас като Луфтвафе на Третия райх, като стажант-пилот през ноември 1939г.

Повишен е две години по-късно в ранг лейтенант. Тренира да лети с многодвигателни самолети, а междувременно изучава и изкуството да воюва през нощта.

ЛЕТАТЕЛЕН ОПИТ

Шнауфер започва да лети чак през 1942г.

Макар обучението му и пътят към бойното поле да е дълъг, запознаването му с британските бомбардировачи определено не му отнема много време.

Нужни са му само три години, за да се приготви за войната и едва не загива още при първото си сражение, след като самолетът му е уцелен. Машината избухва в пламъци, а пилотът е ранен в крака.

Враговете му обаче не получават втори шанс да го свалят и през останалата част от кариерата си Шнауфер не е ранен в нито едно сражение.

PAY-Heinz-Wolfgang-Schnaufer

Само за половин година като пилот, асът може да се похвали със седем убийства – два „Халифакс”, един „Ланкастър”, четири „Уелингтън” и един „Уитли”.

Много негови колеги биха били щастливи, ако постигнат такъв резултат за толкова кратко време. Но това за Шнауфер е просто разгрявка.

Успехът за младежа не закъснява и той е повишен в оберлейтенант през юли 1943г. след свалени 17 бомбардировача.

20-та победа за Шнауфер идва в ранните часове на 9 юли 1943г. Той успява да свали един „Ланкастър”, принадлежащ на 49-та ескадрила.

Малко след това – 13 август 1943г., немецът е прехвърлен в Леуварден, Холандия.

До края на годината, Асът вече е записал 42-то си убийство и получава наградата „Рицарски кръст с дъбови листа, мечове и диаманти”.

РИЦАРСКИЯТ КРЪСТ С ДЪБОВИТЕ ЛИСТА

Много млад, Хайнц-Волфганг Шнауфер получава германската военна награда „Рицарски кръст с дъбови листа, мечове и диаманти”, а по-късно и прякора „Призракът на Синт Тройден” (Синт Тройден е град в Североизточна Белгия – бел. ред.)

Хайнц-Волфганг Шнауфер

Той е един от 27-те мъже от нацистката армия, отличени с престижната награда – най-високото военно отличие, връчваното от Адолф Хитлер.

Към края на конфликта, целият екип на Шнауфер е награден с „Рицарския кръст”.

КУЛМИНАЦИЯ

Една майска нощ през 1944г. се превръща в „най-печелившата” за Шнауфер.

По това време вече е назначен за командир на четвърта ескадрила на ВВС.

За една нощ той обстрелва 5 самолета и така достигна заветната бройка от 74 победени летателни апарата.

Още по-забележително е, че ги сваля само за 15 минути –бомбардира ги на всеки три минути с удивителна точност и бързина.

Хайнц-Волфганг Шнауфер

Нещо, което може да ни покаже колко способен всъщност е бил Шнауфер е ако проследим последователността на убийствата му. На 22 юни той сваля 4 вражески самолета за 40 минути.

Тъй като наземните войски на враговете стремглаво напреднали към континента, военно-въздушните сили на нацистите били принудени да се върнат назад и в крайна сметка се озовали на родна земя.

Затова до септември 1944г. четвъртата ескадрила ВВС, под командването на Шнауфер, се намирала в Дортмунд и Дюселдорф.

Само на 22 години Шнауфер става командир на своята ескадрила – 4 ноември 1944г. и до края на същата годината броят на свалените от него вражески самолети достига 106.

21 февруари 1945г. – денят, в който Шнауфер достига най-големия подвиг, който жив човек би могъл да постигне в битка: само за 19 минути покосява 9 вражески самолета (горе-долу по 2 минути на самолет)

ПОСЛЕДНО СРАЖЕНИЕ

Последното сражение във войната за Шнауфер е на 8 март 1945г., когато успява да унищожи още 3 летателни апарата.

И така финалната бройка на победените от него самолети достига 121.

Хайнц-Волфганг Шнауфер

След този ден му е забранено да лети. Новата му мисия е да провери дали „Дорниер Ду” 335 може да бъде използван за нощни битки.

Шнауфер издържа само 1 месец на земята и на 9 април прави още един полет. В продължение на 79 минути преследва един „Ланкастър”, но се отказва и се връща в базата.

СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА

След като войната свършва, Шнауфер е арестуван и прекарва известно време в един британски затвор.

Когато го освобождават, поема семейния бизнес и започва да произвежда и продава вино.

Перката на самолета, с който постига забележителния си резултат, е продадена на търг за 90 000 паунда.

Хайнц-Волфганг Шнауфер

Вярно е, че войната не може да се оправдае с нищо, нито пък хората, заради които конфликтът изначално започва, но не можем да оспорим невероятните умения на този пилот.

Войната кара хората да правят невероятни неща и макар отхвърляме политиката им, мястото им в историята не може да бъде отречено.

За още любопитни статии харесайте страницата ни във Фейсбук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!