По време на управлението си нацисткият лидер Адолф Хитлер канализира огромното недоволство на ветераните от Първата световна война и на безработните млади здрави мъже, за да създаде армия от гангстери, позната като Щурмабтайлунг, за да оказва натиск на политическите си опоненти и да защитава нацистката партия по време на ранното й развитие.

Хитлер

Несъмнено, без намесата на тези отряди възкачването на Хитлер на власт би било много по-трудно. Това обаче е без значение за него, когато по-късно се оказва, че неофициалната му армия е безполезна за него.

КАК ЗАПОЧВА ВСИЧКО

Германия след края на Първата световна война е изпълнена с негодувание и отчаяние. Държавата е притисната под тежестта на изискванията от Версайския договор и е принудена на плаща непосилни репарации. Към това се добавя и унижението, че армията, която в миналото е национална гордост, е сведена до едва 100 хил. души.

Хитлер

Няколко фактора се опитват да се възползват от състоянието на Германия. Някои от тях са комунистите, вдъхновени от Революцията в Русия, и фашистите, вдъхновени от Италия на Мусолини. По време на Ваймарската република напрежението между тези две фракции често ескалира и се стига и до насилие.

През 1921 г. Адолф Хитлер официално събира някои от крайнодесните престъпници, които до тогава се бият по улиците, в паравоенна организация, наречена Щурмабтайлунг (по-известна за някои като SA), което буквално се превежда като „щурмови отряд”.

Хитлер

Членовете на организацията често са наричани „кафявите ризи” заради цвета на униформите им, и по подобие на „черните ризи” в Италия. В Щурмабтайлунг най-често членували бивши войници, по онова време останали без работа заради задължителната демилитаризация. В началото те на практика били нацистки бодигардове и оказвали натиск срещу онези, които се противопоставят на партията.

Въпреки това организацията трябвало временно да бъде разпусната заради т. нар. „Бирен пуч”. Това е опит за преврат, който цели да се свали баварското правителство, но се стига до провал. Властите разкриват организацията и вкарват Хитлер в затвора през 1923 г.

Хитлер

ЕРНСТ РЬОМ НАЧЕЛО

В условията на разрушителна криза, безработица и бедност думите на Хитлер започват да звучат все по-разумно за германците. Така Щурмабтайлунг се превръща в пристан за огорчените и безработните.

В началото на 30-те Хитлер назначава Ернст Рьом начело на SA. Рьом е фанатичен нацист, който членува в партията още от създаването й. По онова време той е и един от най-близките приятели на Хитлер и един от малкото хора, които се обръщат към диктатора на малко име.

Хитлер
на снимката: Адолф Хитлер и Ернст Рьом

Под управлението на Рьом членовете на SA се увеличават до близо 2 млн. души. Това е цели 20 пъти повече от войниците в официалната армия на Германия и започват да създават проблеми. Именно Рьом и по-радикалните лидери на SA подтикват Хитлер да установи тотален контрол над държавата.

Консервативните политици в страната обаче не виждат SA като нещо повече от група гангсери, въпреки че подозират, че това може да прерасне в сериозна опасност.

Хитлер

По-късно военните дават ултиматум на Хитлер: Или да се отърве от паравоенната организация, или да е принуден да се справя с военен преврат.

НОЩТА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ

Диктаторът е наясно, че не може да осъществи пълен контрол върху Германия без помощта на армията. Той започва да мисли, че SA е безполезна в изпълнението на основната си задача – да осъществява натиск – тъй като все повече хора стават привърженици на фюрера. Затова той решава да предаде най-върлите си привърженици.

Други нацисти, стоящи високо в йерархията, като Гьоринг, Гьобелс, Хес, Химлер и Хайдрих веднага виждат удобна възможност и започват да убеждават Хитлер, че най-близкият му приятел Рьом крои планове да го предаде и да вземе властта за себе си с подкрепата на милионите членове на SA.

Хитлер

И така през 1934 г. Хитлер заповядва на своите „политически войници” от SS да извършат „кървава чистка” на SA. В „Нощта на дългите ножове” вместо на банкет, членовете на SA са откарани в затвор в Мюнхен.

Мъжете са вдигнати от леглата им и застреляни хладнокръвно, често заедно със свои приятели или семейства. Хитлер е твърдо решен да елиминира всеки, който представлява потенциална заплаха за бъдещето му.

Хитлер

Самият Рьом е отведен в затворническа килия и убит с пистолет. По официални данни в „Нощта на дългите ножове” загиват 85 души, но според някои източници броят им достига 400.

Макар и в намален състав, SA продължава да тероризира евреите и е отговорна за унищожаването на множеството витрини на еврейски магазини  и за смъртта на над 100 техни представители в „Кристалната нощ”.

Хитлер

Само след година Хитлер е осъществил пълна диктатура и светът се е запътил към най-унищожителната война в историята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!