Въпреки строгата политика срещу наркотиците на Хитлер, нацистка Германия използва големи дози Первитин, за да завладее Европа в Светкавичната война. Оказва се, че в състава му има нещо специално…

Наркотиците, нацистите

Точно преди да се срещне с Бенито Мусолини през лятото на 1943 г., Адолф Хитлер се чувства сериозно болен. Въпреки това той не може да пропусне разговора, затова личният му лекар инжектира на фюрера лекарство, наречено оксикодон, комбинирано с кокаин – за да го оживи.

Лекарят се излага на сериозен риск, правейки това. В крайна сметка Хитлер се пристрастява към медикаменти и не може да функционира нормално без тях. Но в този случай инжекцията изглеждала оправдана – преди нея Хитлер се чувствал парализиран и отказвал да говори с когото и да било.

Наркотиците, нацистите
на снимката: Бенито Мусолини и Адолф Хитлер

Непосредствено след първата инжекция и в разрез с желанията на доктора, възбуденият Хитлер поискал още една. След това той потеглил за срещата с енергията на войник, двойно по-млад от него.

На срещата с Мусолини Хитлер говорил няколко часа без да спира. Италианският диктатор, седял, масажирайки гърба си и попивайки потта от челото си с кърпичка и въздишал. Той се надявал Хитлер да позволи Италия да се оттегли от войната, но така и не получил шанса да го изрече.

Наркотиците, нацистите

Това е само един епизод от почти ежедневната употреба на тежки медикаменти от страна на Хитлер. Само част от асортимента му били барбитуратите, биволската сперма, тестостеронът, опиатите и первитинът – хапчето за кураж, направено от метамфетамин.

Но не само Хитлер употребявал первитин. По онова време всички – от германските войници на фронта до домакините, страдащи от менопауза, гълтали малките хапчета като бонбони.

Наркотиците, нацистите

Широката употреба на наркотици не била новост в Германия. Поколение по-рано страната е потънала в масово пристрастяване. Тази тенденция обаче била заличена с идването на власт на Хитлер. Но когато самият той се превърнал в наркоман, участта му била последвана от хиляди немци.

В началото на Втората световна война войниците на Германия често използвали первитин, който им давал сили и смелост да се впуснат в настъпление срещу Европа. Но този ефект скоро изчезнал. В края на войната первитинът просто помагал на войските да оцелеят.

Наркотиците, нацистите

ОТРОВА ВЪВ ВЕНИТЕ НА ГЕРМАНИЯ

Въпреки че по-късно щял да въвлече Германия в масова употреба на медикаменти, Хитлер дошъл на власт с ясна реторика против наркотиците. Платформата му била част от по-обширна политика, основана на съпротивата срещу статуквото.

По онова време статуквото било отражение на Ваймарската република – неофициалното наименование, въведено от Хитлер, за режима, управлявал страната между 1919 и 1933 г., който се оказва силно зависещ от фармацевтичната индустрия и по-специално от кокаина и хероина.

Наркотиците, нацистите

За да визуализираме мащабите на проблема можем да кажем, че преди Германия да подпише Международната конвенция срещу опиатите през 1929 г., тя произвежда 200 тона опиати. Всъщност в страната е ситуирано 40% от световното производство на морфин. Заради икономическата разруха след Първата световна война, Германия на практика се е превърнала в най-големия наркотрафикант в света.

Наркотиците, нацистите

Хитлер не бил фен на това. Трезвеникът, който дори отказвал да пие кафе, избягвал абсолютно всички наркотици и опиати. Има информация, че той никога не пали цигара след като изхвърля последната си кутия в реката при приключването на Първата световна война.

Наркотиците, нацистите

Когато Хитлер идва на власт той прилага идеалите си в цялата страна. Така нацистите за пореден път правят това, в което са най-добри – в усилията си за борба с наркотиците те обвиняват онези, които не харесват. Пропагандата учи, че евреите са онези, които забиват нож в гърба на Германия.

Наркотиците, нацистите

Един от първите закони, прокарани в Райхстага през 1933 г. позволява арестуването и осъждането на наркомани или зависими от медикаменти за до две години. Нова тайна полиция пък осъществявала контрола.

Наркотиците, нацистите

Лекарската тайна била изхвърлена през прозореца. Всички лекари, които предписвали рецепти за медикаменти, чийто прием бил по-дълъг от две седмици, трябвало да ги представят пред държавата. На онези, които минавали успешно етническия тест, им били спирани лекарствата. Всички останали били арестувани изпращани в концентрационни лагери.

На пръв поглед този рязък обрат от масова употреба на наркотици към пълна трезвеност изглежда като чудо. Разбира се, това продължава само докато Хитлер опитва първото хапче первитин.

Наркотиците, нацистите

КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ

Первитинът позволявал на войниците да могат в продължение на дни да не спят, да не ядат и да са покорни на фронта. Разбира се транспортирането на милиони хапчета на войниците имало своите последици. Само през април и май 1940 г. до фронта достигнали 35 млн. таблетки первитин и други сходни субстанции.

Писма на войниците от фронта разкриват отчайващото състояние в което се намирали германците – те молели близките си да им изпратят още. Всички – от генералите и техните екипи, до пехотните капитани и техните подчинени – станали зависими от метамфетамини.

Наркотиците, нацистите

Дълготрайната употреба на первитин, на която били изложени немските войници, довела до катастрофални последици. Ясно е как действа на организма пристрастяването към метамфетамини. Заедно с него идва депресията, халюцинациите, острата дехидратация и постоянното гадене.

Нацистките лекари знаели, че подобни симптоми не могат да бъдат преодолени с кратки почивки, но били безсилни да предотвратят взимането на первитин. Войниците или умирали от сърдечни удари и самоубийство, или от военни грешки, причинени от психически сривове. Наркотикът винаги ги застигал.

Наркотиците, нацистите

Опитите на специалистите да докажат, че первитинът спада към опиатите и да убедят фюрера да забрани употребата им, се оказали безплодни. Германия станала зависима от наркотика точно толкова, колкото Хитлер бил зависим от лекаря си.

Германците имали нужда от первитин, за да издържат на военното напрежение без да осъзнават какви вреди им носел той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!