Преди около месец бившият „ковчежник” на концентрационен лагер Аушвиц – Оскар Грьонинг (96 г.), получи присъда от четири години затвор, заради съучастие в избиването на 300 000 души в нацисткия лагер.

На втора и последна инстанция Областният съд в град Целе, федерална провинция Долна Саксония, потвърди 4-годишната присъда на Грьонинг, произнесена на първа инстанция от съд в Люнебург през юли 2015 г. Тя беше обжалвана от него с твърдението, че не е участвал в нацистки зверства.

Грьонинг обаче призна, че е прибирал суми от  багажа на новопристигнали концлагеристи в „Аушвиц“, който те оставяли на рампата. Той броял и описвал сумите, след което ги предавал по надлежния ред. Това му донесло и прозвището.

Грьонинг почина на 13 март 2018г.

Кой обаче е Оскар Грьонинг и каква е била неговата задача в Аушиц? Ето и отговорите:

Оскар Грьонинг е роден на 10 юни 1921г. в Германия. Служил е в паравоенната организация Шуцщафел (повече познато като СС или SS;  един от важните компоненти на нацистката партия в Германия, създадена през 1920г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. Членовете на СС често са наричани есесовци – бел.ред.)

Отговорностите му в Аушвиц включвали броене и подреждане на парите, взети от затворниците, отговарял и за личните вещи на пристигащите.

Оскар Грьонинг

През октомври 1944г. бил призован да се бие редом с войниците, но бил заловен от англичаните (на 10 юни 1945г.), след като неговата рота се предала. В крайна сметка бил отведен във Великобритания като военнопленник.

След завръщането си в Германия той започнал нормален живот, отказвайки да говори за прекараното в Аушвиц време.

Въпреки това, 40 години по-късно, той решил да признае какво е правил в концлагера, след като научил за отричането на Холокоста. Оттогава той се превърнал в един от най-яростните критици на онези, които отричат събитията, на които той бил свидетел и на идеологията, от която бил част.

Неговите признания като активист срещу отричащите Холокоста обаче не били взети под внимание.

През септември 2014г., 69 години след края на войната, Грьонинг бил обвинен от немската прокуратура за убийствата на над 300 000 души.

И чак три години по-късно получи присъда.

РАННИ ГОДИНИ И ОБРАЗОВАНИЕ

Грьонинг е роден през 1921г. в Долна Саксония. Той е син на строго консервативен текстилен работник. Майка му починала, когато бил едва на 4 години. Баща му, горд националист, се присъединил към немските войници след поражението на Германия в Първата световна война. Той бил много разгневен от отношението на останалите държави към родината му след Версайския договор.

Оскар Грьонинг

През 1929г. текстилният му бизнес фалирал.

Самият Грьонинг разказва, че детството му било пълно с дисциплина. Малкият Оскар бил впечатлен от войнишките униформи. Едва на 9-годишна възраст се присъединил към младежката структура на Шарнхорст, а три години след това Адолф Хитлер поел властта.

Повлиян от ценностите на семейството си, Грьонинг смятал, че нацизмът е най-доброто нещо за Германия. Той участвал в изгарянето на книги написани от чужди автори, смятал, че помага на Германия да се отърве от външно влияние.

Грьонинг завършил училище като отличник и едва на 17 години станал банков чиновник. Но за съжаление войната била обявена съвсем скоро и 8 от 20-те колеги на Оскар били призовани в армията. Това позволило на останалите сравнително бързо да се издигнат кариерно. Въпреки тези възможности, Грьонинг и колеги му били вдъхновени от победи на Германия във Франция и Полша и искали да бъдат част от това.

КАРИЕРАТА МУ В SS

Оскар Грьонинг

Грьонинг искал да участва в елитната армия и кандидатствал в Шуцщафел (SS) и се записал без знанието на баща си, който бил много разочарован. Като отишъл да се присъедини, Оскар се описал като „чиновник” и заявил, че би се задоволил с административна длъжност и заплата.

АУШВИЦ

Оскар Грьонинг работил като ковчежник около година – до 1942г., когато SS обявили, че административните работи ще бъдат отредени за ранените и ветераните от войната, а настоящите чиновници ще бъдат прехвърлени.

Той и колегите му отишли в Берлин, където им била изнесена лекция за лоялността към нацисткия режим. Всички млади момчета били принудени да подпишат декларация, че няма да разкриват нито на семействата, нито на приятелите си какво им предстои. След това били разделени на малки групи и отведени на различни места.

При пристигането си в основния лагер, младите германци били заведени във временни килии, били топло посрещнати от колегите си от SS. Грьонинг бил изненадан от обилната храна, която им дали. Новопристигналите обаче нищо не били чували за Аушвиц преди и били любопитни за дейностите на лагера.

Аушвиц

След като се установили, единият от немските офицери решил, че уменията на банковия чиновник Грьонинг ще бъдат полезни и го отвели в „банковия клон” на Аушвиц, в който се пазели парите на затворниците. На Грьонинг му било казано, че щом дойдат лагерниците, парите им се взимат и съхраняват, докато не си тръгнат. Едва по-късно Оскар разбрал, че Аушвиц не бил нормален лагер и че никой влязъл не излизал.

ОТГОВОРНОСТИ В АУШВИЦ

Щом затворниците пристигнели, Грьонинг имал задачата да сортира и брои парите на хората. По-късно в свидетелствата си, Оскар казал, че първоначално бил шокиран да разбере за газовите камери и прочее, но все пак приел ролята си, докато не му станало „навик”.

Оскар Грьонинг

Макар и да работел зад бюро, Грьонинг често се сблъсквал с ужасите на Аушвиц – виждал убитите, обезобразени, сакати и какви ли не хора. Още през първия си ден той видял едно бебе да плаче. То било облечено в дрипи и стояло на рампата само. Майка му го било оставила настрана, може би защото още не знаела, че жените с бебета незабавно били пращани в газовите камери.

Аушвиц

Оскар се обърнал на другата страна и видял друго бебе да плаче. Един от колегите му от SS взел детето и започнал да го блъска в релсите, докато не млъкнало.

Оскар твърди, че щом видял това отишъл при шефа си и му казал, че не може повече да работи в Аушвиц. Заявил, че ако „унищожаването на евреите е необходимо”, то това трябвало да стане в определена рамка.

Аушвиц

Грьонинг твърди, че неговият началник отказал искането му и го принудил да продължи работата си.

Една нощ през 1942г. Грьонинг и колегите му спели, когато изведнъж били събудени от аларма. Генералите им казали, че няколко евреи, тръгнали към газовите камери, са избягали в гората. Било им заповядано веднага да тръгнат да ги търсят. Когато групата на Грьонинг пристигнала през зоната за унищожаване, видели пред една постройка няколко затворника проснати на земята. Те били застреляни.

Аушвиц

Войниците от SS казали на Грьонинг и компания, че могат да се прибират, но младите момчета решили да се скрият в сенките на гората. Тогава станали свидетели как един от SS сложил газова маска и изпразнил цял казан Зиклон Б в един отвор на стената. По-късно в разказите си Грьонинг казал, че човешкият шум отвътре се превърнал в „крещене” за минута и малко след това шумовете престанали.

На следващата сутрин един от приятелите на Оскар му показал изгорените тела.

Аушвиц

Грьонинг казал, че това отново го накарало да отиде при шефа си и поискал да си ходи, но генералът му припомнил за клетвата, която бил положил.

СЛЕД ВОЙНАТА

След войната Грьонинг бил пленен от британците, а по-късно освободен.

И до днес Оскар не се счита за виновен за никакво престъпление, тъй като нямал пряко участие в убийствата на евреите. Той описал ролята си в „машината за унищожаване” като нещастен „малък зъб в зъбното колело”. Позовавайки се на призовката си, за да свидетелства срещу член на SS, обвинен в убийството на затворници от Аушвиц, Грьонинг за пореден път казал, че е невинен.

Грьонинг твърди, че и до днес чува писъците от газовите камери. Той никога не се върнал в Аушвиц… от срам.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Кой е Йосиф Сталин вижте ТУК.

Още един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Прочетете 20 невероятни факта за Втората световна война – ТУК.

3 невероятни, но истински истории за ВСС – ТУК.

Кои са 10-те най-брутални оръжия от Втората световна война? ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист – ТУК.
Хуго Шмайсер е непризнатият баща на АК-47 – ТУК.
За още любопитни истории харесайте страницата ни във Фейсбук.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!