Външният министър Екатерина Захариева заяви, че страната ни няма да преговаря повече по Договора за добросъседство. В интервюто си за БТВ тя коментира отношенията между двете съседни държави.

Именно това нейно изказване се превърна във водеща тема в македонските медии.

Общата констатация, която се налага от многобройните публикации е, че Договорът за добросъседство може да отвори нова страница в отношенията, но за България той вече е финализиран и страната ни няма намерение да води нови преговори, пише „Фокус”.

Ето част от съобщенията:

Агенция „Мета”: „България няма да преговаря за промени на текста на договора с Македония“

Така сайтът отговаря на претенциите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, поставила пет допълнителни искания за Договора за добросъседство. Освен това, агенцията цитира предупреждението на Захариева, че „в Скопие сами трябва да решат дали ще продължат да бъдат изолирани още 11 г. от света и от своите съседи или ще имат европейска перспектива и развитие”.

Бойко Борисов и Зоран Заев

Телевизия „Канал 5”

Македонският телевизионен „Канал 5” твърди, че българският министър очаква Договорът да бъде подписан на 2 август 2017 г. от премиерите на двете страни, а текстът му ще бъде разгледан от българското правителство през следващата седмица.

Македония, Скопие

„Канал 5” отбелязва, че договорът се основава на декларацията от 1999 г., като различието е в създаването на експертна комисия, която да работи над училищните програми.

Електронно издание „Точка”

Електронната медия се концентрира върху формулировката на езиците, на които ще бъде подписан договора, като се стъпва на декларацията от 1999 г. и цитира дословно формулировката за конституционните езици на двете страни.

„Стандарт”

Изданието съобщава, че „България няма намерение да води нови преговори за Договора за добросъседство”, и че за българската страна „текстът е окончателно финализиран”.

Телевизия „Алсат-М”

Излъчващата на алабански език телевизия „Алсат-М“ цитира Захариева, че „Договорът отваря нова страница в междудържавните отношения“ и добронамерено отбелязва, че след подписването му предстои още много работа.

Зоран Заев и Румен Радев
на снимката: премиерът на Македония Зоран Заев и президентът на България Румен Радев

Телевизия ТВ21, държавната агенция „Макфакс”, електронните издания „Слободен печат” и А1 ON акцентират върху възможностите за пробив на блокадата на Македония, които дава Договора за добросъседство и приятелство и твърдят, че „договорът с България отваря пътищата за Македония“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!