Тайните престъпни организации винаги са предизвиквали смут и страх в обществото, но най-ужасяващите от тях са тези, които са създадени с цел да извършват убийство и екзекуции и да усъвършенстват начините за изпълнението им. Ето няколко от най-безмилостните такива групировки през няколко различни епохи, които историята помни.

Вишканя /виша каня/

В Древна Индия тази организация е подготвяла млади жени – убийци, които са използвани от поръчителите срещу могъщите им съперници. Били са много опасни и ефективни. Един от методите за подготовката им е бил да поемат отрови по малко многократно, докато станат резистентни на тях.

Те са били изпращани в лагерите на противника или са спечелвали доверието на обкръжението на владетеля, за да го отровят, като са можели да ядат отровната храна от същата чиния, за да не предизвикат подозрения. В отделни случаи младата жена е била заразявана с опасен токсин или с неизлечима инфекция, преди де бъде инфилтрирана в столицата или военния лагер на противника.

Асасаините на Хасан ис-Сабах

Когато през 1124 година Хасан ис-Сабах умрял, той оставил след себе си в крепостта Аламут /в съвременен Иран/ организация, която през следващите две столетия представлявала ядрото на обществото от професионални убийци, ликвидирано от друг брутален противник – монголите – през 1256 година.

Наричан „Стария човек от планината“, ил-Сабах учел, че няма нищо честно в това първенците да живеят екстравагантно, докато техните сънародници и събратя гладуват. Най-отдадените на учението били подготвяни да прочистят държавните и военните ръководители, които смятали за дегенерати или твърде безумни в действията си, а с тях и онези, които следвали сунитските принципи.

Първата официално записана на сметката им смърт била през 1092 година и след това се насочили срещу всеки който смятали за посрамващ вярата, като включили в организацията си хора, които се противопоставяли на кръстоносците.

Асасините разглеждали самите себе си като съдии, а не като убийци, но техните умения на професионални убийци издигнали позициите им дотолкова, че постепенно започнали да играят важна роля в 70 области и дори развили свой диалект, базиран на кодове.

Нинджа

През 7-8 век от Китай в Япония нвлиза традиция за подготовка на професионални шпиони и убийци, която постепенно се усъвършенства в изкуството нинджуцу, което включва многостранни умения, голяма част от които са напреднали техники за водене на бой и убийства. Тренировките били тежки, понякога завършващи със смърт. Сред уменията които притежавали били: акробатика, фехтовка, ръкопашен бой, борба, катерене, плуване и издържане дълго под вода, издържане на студ и горещина, стоене неподвижно с дни, потискане на глада и др.

нинджа

Нинджа били използвани за дестабилизиране на врага, политически убийства и за доставяне на жизненоважна информация за позицията на вражеските войски, която можело да бъде решаваща за всяка битка. Много често им се приписват свръхвъзможности, което предизвиквало страх в редиците дори на смелите самураи. За нинджа основното оръжие било изненадата и разбира се страхът, който предизвиква самото споменаване на думата „нинджа“. Това ги правило едни от най-мразените и презирани хора в японското общество. Нинджа не изпитвали страх. Те били подчинени единствено на своите интереси.

Използвани са за атентати, но в много голяма степен и за шпионаж, което, според някои изследователи, е било дори по-важната част от функциите им.

Черната ръка

Когато 10 души от Сърбия се обединили през 1911 година в организацията „Черната ръка“, те го направили с конкретна цел: чрез употреба на жестокост и психически тормоз да помогнат за обединяването на страната си.

Те дори изпратили професионални убийци на австроунгарския император Франц Йозеф, после на губернатора на Босна и Херцеговина, генерал Оскар Потиорек. И двете начинания се провалили, но това не обезкуражило организаторите.

Гаврило Принцип

През 1914 година срещу престолонаследника Франц Фердинанд били изпратени трима професионални убийци на „Черната ръка“. Трифко Грабец и Недялко Габринович се провалили, но Гаврило Принцип успял да застреля престолонаследника и така предизвикал акции от страна на Австрия, довели до Първата световна война.

Върколаците

Това е сдружение от около 5 000 доброволци от „Хитлер Югенд“ и „Вафен СС“ /“Въоръжените сили на СС“/. Те били подготвени за диверсии и безшумни убийства на членове на окупационните сили на Съюзниците в Германия, както и срещу германци, които им сътрудничат.

Членове на Върколаците

До края на войната върколаците не били добре развита организация и около сформирането им имало много разногласия. С приближаващото поражение на проекта било обърнато повече внимание и един от главните инструктори на движението бил суперкомандосът Ото Скорцени, провел редица успешни /а и няколко неуспешни/ операции в хода на войната, командвал и фронтови части.

Ото Скорцени

През 1945 годишна имало взрив на убийства на членове на местните власти, назначени от Съюзниците, в градовете на Германия. Най-известната жертва е Франц Опенхоф, кмет на Ааахен. Операцията било проведена в стил „Скорцени“ – с преобличане на убийците в униформи на уж разпуснати пилоти, което им позволило да се приближат достатъчно да целта, за да я застрелят.

Жертвите на Върколаците са няколко хиляди.

Нокмим

Еврейските професионални убийци се специализирали след Втората световна война в екзекуцията на ненаказани нацистки военнопрестъпници. Някои наричали организацията им „Нокмим“ – „Отмъстителите“ на иврит.

Членове на Нокмим

Обединението е под прикритие, но някои отделни участници са разказвали истории за дейността му. Така или иначе няма сигурен източник за определяне на броя на нацистите, които са били екзекутирани. Според изследовател от ВВС покушенията са най-различни по метод, като освен обикновените начини са използвани и някои нестандартни. Така на бивш член на Гестапо след малка операция в болница инфилтриран агент на организацията инжектирал в системата за вливане газ за лампи.

Никой не знае докога точно Нокмим са били активни, но със сигурност в началото на 50-те години са действали интензивно. Те са се изявявали по целия свят. Не са се ограничавали само с покушения срещу отделни личности, но са планирали и мащабни операции срещу десетки хора едновременно, като отровят водоизточниците на цял район.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!