В началото на 1941г., Людмила Павличенко учила история в Киевския университет. Това обаче не било достатъчно за нея и след година се прочула като един от най-добрите снайперисти на всички времена.

309 души са паднали от нейното оръжие, 36 от които са немски снайперисти.

РАННИ ГОДИНИ

Павличенко е родена през 1916г. в малък украински град. В историческите сведения е описана като независима и непокорна.

Семейството й се преместило от малкия град в столицата Киев, когато Людмила била само на 14 години. Там тя започнала работа в оръжейна фабрика.

Людмила Павличенко

Както много млади хора от СССР по онова време, и Людмила се записала в Доброволното сдружение за подпомагане на армията, военновъздушните сили и Военноморските сили – паравоенна организация, в която младите се учили на военни техники и стрелба с различни оръжия.

„Едно съседско момче се похвали с успехите си на стрелбището, затова исках да му покажа, че и едно момиче може да се справи също толкова добре”, казва Павличенко.

ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ

На 22 юни 1941г., отношенията между Хитлер и Сталин се влошили и нацистките армии тръгнали към Съветския съюз.

Павличенко много искала да защитава родината си и затова се записала в руската армия. Първоначално обаче не била допусната… заради пола си.

Людмила Павличенко

„Изглеждала като модел, ноктите й били поддържани, носила модерни дрехи и имала красива прическа. Тя обаче искала да носи пушка и да се бие. Всички мъже й се присмивали и я питали дали изобщо знае нещо за пушките”, пише в биографичната справка на Павличенко.

Дори след като Людмила представила сертификат, че умее да стреля и значка от Доброволното сдружение за подпомагане на армията, офицерите пак й отказали и я призовали да участва във войната, но като медицинска сестра.

„Те не искаха да приемат момиче в строя и затова трябваше да прибягна до някои трикове, за да ме вземат”, казва Павличенко.

В крайна сметка, Червената армия й дала шанс да се докаже – подали й една пушка и й посочили двама румънци, които се биели на страната на Германия.

Людмила Павличенко

Младото момиче се прицелило и само след секунда свалила и двамата.

Това бил нейният „приемен изпит” в 25-та дивизия на Червената армия.

Павличенко била изпратена на бойното поле и за кратко се доказала като способен стрелец – само за първите си 75 дни в армията успяла да елиминира 187 немци.

ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СНАЙПЕРИСТИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Снайперистите обикновено били изпращани на вражеските линии, далеч от своите. Работата била изключително деликатна и опредено много опасна. Понякога на Павличенко се налагало да стои неподвижна с часове, за да не бъде разкрита.

Въпреки всичко, тя устояла на трудностите и се доказала като великолепен стрелец. Ето защо била преместена в Крим, за да участва в битката при Севастопол.

Людмила Павличенко

Заради репутацията си на безупречен стрелец, започнали да й дават по-опасни задачи, които в крайна сметка я изправили срещу вражески снайперисти.

В историческите хроники пише, че украинката успяла да убие 36-ма снайперисти от немската армия.

„Това беше едно от най-напрегнатите преживявания в моя живот”, казва самата Павличенко.

Цели 8 месеца продължило участието й в битката при Севестопол. Там тя спечелила медал и повишение.

Няколко пъти Людмила била ранявана, но от битка била отстранявана единствено, когато един шрапнел я ударил в лицето, след като мястото, на което се криела, било бомбардирано.

ПРОТАГОНИСТ

Людмила Павличенко се превърнала в символ на войната, протагонист на Червената армия и може би най-големият кошмар на нацистите по Източния фронт.

Людмила Павличенко

Германците дори й предлагали повече пари и удобства, ако се предаде или ако се присъедини към техните редици.

Павличенко започнала да обучава други снайперисти.

Украинката дори била поканена в Белия дом – тя била първият руски войник, посетил дома на американския президент – за да се запознае с Франклин Рузвелт и със съпругата му Елинор.

Людмила Павличенко
на снимката: Людмила Павличенко и американският президент Франклин Рузвел със съпругата му

Павличенко много се ядосвала на сексисткия подход на американските медии към нея. Украинката била критикувана заради облеклото си.Журналистите непрекъснато я питали дали по време на битка носи рокля.

Веднъж тя отговорила:

„Нямаме ограничения. Но кой има време да мисли затова, когато в този момент участва в кървава битка?. Нося униформата си с гордост. На нея има медал за заслуги. По нея има кръв от битките. Сигурно за жените в Америка е важно да знаят дали нося копринено бельо под нея. Според мен обаче не си заслужава вниманието ви. Това, което трябва да знаете, ще го научите”, казала Павличенко за списание „Тайм” през 1942г.

Само 2 000 жени снайперисти са се били за Червената армия по време на Втората световна война. Людмила е една от малко оцелели (едва 500 жени снайперисти преживяват войната).

Людмила Павличенко

Резултатът й от 309 убийства я нарежда сред петимата най-добри снайперисти на всички времена. Вероятно обаче те са много повече.

След войната, Павличенко се върнала в университета и завършила магистратура.

Историята й беше обезсмъртена в руския филм „Битката за Севастопол”.

Прочетете историите и на най-великите снайперисти Симо Хаюха и Василий Зайцев.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!