Мери Ан Бивън е известна като най-грозната и отвращаваща жена на всички времена. Тя дори печели конкурс за „Най-грозната жена в света”. Но преди да я съдите и упреквате си спомнете, че монетата винаги има две страни, точно както всяка история.

Родена е в Лондон през 1874г., работила е като медицинска сестра, а на 29-годишна възраст се омъжва за съпруга си Томас Бивън, с когото имат 4 деца.

На снимката: Семейството на
На снимката: Семейството на Мери Ан Бивън

Когато Томас умира през 1914г. След смъртта му обаче, Бивън получава първите симптоми на заболяване, на което се дължи и нейният „грозен” външен вид.

То се нарича акромегалия – заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата – най-често (около 90 %) от доброкачествен хипофизен тумор – аденом, който продуцира самостоятелно и неконтролируемо хормона – след завършването на растежа на индивида. Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), както и смущения в зрението.

Развиването на симптомите й е съпроводено с болезнена мигрена и болки в мускулите. Въпреки физическия дискомфорт, който изпитва Мери Ан, тя била самотна майка и трябвало да работи на три места, за да може да осигури на децата си препитание. Дори и да жертва достойнството си за това.

грозна жена 3

И точно тогава, в този труден за нея момент, тя научава за странен конкурс за жени, който дава голяма парична награда на победителката. Конкурсът е за „Най-грозната жена на света”. И тъй като е притисната от обстоятелствата, а заболяването и се развива все по-осезаемо, тя се явява на състезанието и го печели.

Започва да работи в цирка, където на регулярни турнета Мери Ан обикаля Великобритания и САЩ. Това остава и професията й, с която помага на децата си до нейната смърт на 26 декември, 1933г.

грозна жена 5

Това не е история за красотата, не е история за грозното, това е история за една майка, готова да жертва собственото си дойстойнство, за да осигури на децата си.. достоен живот.

Една жена, която намира сили да се бори със своето заболяване въпреки трудните времена в прехода между 19 и 20 век.

грозна жена

Една жена, която е вдъхновение.

Към днешна дата болестта акромегалия е лечима и може да бъде овладяна и изцелена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!