През 1940 г. Полша е в капана на военна агресия от две страни – нацистка Германия и СССР. Конфликтът достига кулминацията си през пролетта на същата година в руската Катинска гора, когато съветската армия убива 22 хил. от най-здравите и силни полски мъже, а след това се опитва да обвини нацистите за това.

Катинското клане и опитът то да бъде прикрито определя начина, по който ще се развиват отношенията между Русия и Полша през следващите 70 години. Геноцидът остава шокиращ и до ден днешен.

ЗАПОВЕД ЗА МАСОВО УБИЙСТВО

Сталин, престъпление

След като Полша е разделена между СССР и нацистка Германия през 1939 г., повечето поляци, които не са подходящи да служат в армията (например жени, деца и възрастни хора) са откарани във вътрешността на СССР, за да умрат под контрола на Сталин. Останалата част от полското общество е изправена пред друга съдба.

Жертвите включват полски военни генерали и политически врагове на СССР – едновременно политици и земевладелци, интелектуалци, професори, писатели, инженери и адвокати.

Сталин, престъпление

На 5 март 1940 г. Сталин подписва заповед да бъдат екзекутирани 21 857 от тези граждани на Полша.

„Членовете на различни контрареволюционни организации, шпиони и саботьори, бивши земевладелци, собственици на фабрики, офицери, държавни служители и бегълци трябва да бъдат подложени на капитално наказание – разстрелване.”

В крайна сметка около 14 700 полски военнослужещи и 11 хил. високопоставени цивилни са подредени с намерението да бъдат разстреляни в на три места в страната: Катин, Твер или в затвора в Харков.

Сталин, престъпление

Ръцете на мъжете са завързани зад гърбовете им с медна жица и след това те са застреляни едновременно в тила. Булдозери трябва да изкопаят масов гроб за хилядите убити в Катин през април и май.

Междувременно в Твер мъжете са застреляни поотделно в шумоизолирана стая, а техните трупове са положени в камион.

Сталин, престъпление

Най-отдаденият екзекутор – Василий Михайлович Блокин – по-късно твърди, че собственоръчно е отнел животите на 6 хил. мъже само за 28 дни.

РАЗКРИВАНЕТО НА КАТИНСКОТО КЛАНЕ

Съдбата на всички 22 хил. поляци, убити по време на геноцида, остава неизвестна чак до 1943 г., когато нацистки войници откриват масовия гроб в гората.

През 1941 г. полското правителство в изгнание се съгласява да се съюзи с СССР, за да се сражава с нацистите. Тогава Полша очаква военните офицери, за които се очаква, че просто са в затвора, да бъдат освободени. Съветският съюз, решен да не разкрива истината, казва, че те не могат да бъдат открити и по всяка вероятност са избягали в Манчурия.

Сталин, престъпление

Но на 13 април 1943 г. германците откриват масовия гроб на Катинското клане в горите и оповестяват новината, надявайки се че поляците ще променят мнението си и ще се обърнат срещу комунистите.

Представители на полското правителство пристигат на мястото и решават, че наистина СССР носи вината. Въпреки това САЩ и Великобритания не искат да загубят Сталин като съюзник срещу Хитлер, затова Полша се съгласява да обвини Германия за стореното.

Сталин, престъпление

Безскрупулно комунистите решават да добавят Катинското клане в списъка с престъпленията, извършени от нацистите по време на Втората световна война, които след това определят наказанията на Нюрнбергския съд.

СПОМЕНИ НА ОЧЕВИДЦИ

Полковник Джон Ван Влиет – американски военен затворник – е отведен в Катин през 1943 г. от нацистите, за да бъде свидетел на последствията от зверствата на комунистите. В официалния си доклад Влиет пише: „отвратителната сладникава миризма на разлагащи се тела се носеше навсякъде. На гробовете беше почти покосяваща”.

„Следвахме водача си на всеки от гробовете – стъпвайки върху трупове, които бяха натрупани като паднали дървета, обикновено с лицето надолу, на дълбочина бяха положение между 5 и 7 тела, затрупани с около метър и половина земя.”

След разследването си Ван Вилет е убеден, че труповете в масовите гробове наистина са полски офицери и със сигурност смъртта им не е резултат от действията на нацистите. Ботушите и предметите, намерени в рововете, са много висококачествени и толкова добре пасват на жертвите, че няма как да не принадлежат именно на тях.

Сталин, престъпление

Въпреки това Съюзниците приемат версията на Сталин за събитията в Катин чак до разпадането на СССР през 1991 г.

ИСТИНАТА ЗА КАТИНСКОТО КЛАНЕ ИЗЛИЗА НАЯВЕ

Разследванията за събитията в Катин се водят с прекъсвания и едва през 2012 г. те завършват окончателно.

В началото на 90-те наследникът на Горбачов – Борис Елцин занася заповедта за екзекуция на Сталин във Варшава в знак на извинение от страна на СССР. Едва през 2012 г. обаче Европейският съд за правата на човека решава, че Катинското клане е по вина на Съветския съюз.

Сталин, престъпление

Според Съда в Страсбург семействата на жертвите са изпитали двойна травма: веднъж от загубата на близките си във войната и втори път заради невъзможността да научат истината за смъртта им в продължение на повече от 50 години.

Катинското клане гори като отворена рана в продължение на десетилетия между Русия и Полша. Отношенията между държавите не са възстановени докато не се случва втора трагедия близо до Катинската гора, когато група, съставена от военния и политическия елит на Полша, включително президента Лех Качински, не е погубена в самолетна катастрофа по пътя си да отбележат 70-ата годишнина от геноцида.

Сталин, престъпление

Все пак възпоменания за събитията от Катин са направени в целия свят – от Лондон до Ню Джърси. В края на краищата светът е решен никога да не забрави ужасния период, в който 22 хил. животи са отнети от комунистите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!