Историите от Втората световна война са много и най-различни. Но едва ли някои е предполагал, че нещата по-долу са се случили. Вижте историите на 10 известни личности, които по един или друг начин са участвали във войната.

 

 

#10 Джордж Буш едва се отървал да не бъде изяден от японски канибали

На 20-годипна възраст, Джордж Буш- старши (който после стана 41-я президент на САЩ) бил пилот в армията. По време на бомбардировките над Бонинските острови в Япония, той бил свален и почти изяден.

Буш бил един от деветимата мъже, които успели да се измъкнат от повредените самолети по време на нападението, но той бил единственият, който оцелял. Буш бил спасен от подводница. Останалите осем мъже обаче нямали неговия късмет. Те били заловени от японски войници и попаднали в Ада. Войниците били измъчвани, бити и в крайна сметка екзекутирани. Някои от телата били разфасовани от хирурзи, а дробовете и месата им били използвани за угощение на японски канибали.

Буш извадил голям късмет!

№9 Скоти от „Стар трек” оцелял, след като бил прострелян шест пъти

Преди да стане Скоти, Джеймс Дуън бил лейтенант в Кралската канадска армия. Обучаван за пилот, Дуън имал репутацията на „най-лудия пилот в Канадските военновъздушни сили”, защото правел смели номера, например, прекарвал самолет между два телеграфски стълба , само за да докаже, че може.

Когато дошъл Денят „Д” (Десантът в Нормандия), Дуън бил „спуснат” на земята и се присъединил към нападението срещу Джуно Бийч (Juno Beach). Той застрелял двама вражески снайперисти и превел армията си през минно поле. И като всички герои, бил предаден.

Докато Дуън се придвижвал от едни команден център към друг, канадски войник открил стрелба по него и го улучил 6 пъти. Един от куршумите попаднал в гърдите на Дуън. За щастие животът му бил спасен от табакера, която била в джоба на ризата му.

№8 Кенеди спасил екипажа си с кокосов орех

От медицинска гледна точка Джон Кенеди не можел да участва в сражения. Той обаче използвал връзките си, за да влезе във флота. За нещастие бедствие сполетяло кораба, който той управлявал. Плавателният съд бил ударен от японски разрушител и бил „разрязан” на две.

Кенеди и екипажът му успели да се спасят на лодка, на която прекарали 12 часа преди да решат да плуват през водите, гъмжащи от акули, за да стигнат до сушата. Един от войниците бил тежко ранен и не можел да изпълни мисията. Затова Кенеди му сложил спасителна жилетка и го влачил до брега, стискайки въженцето на жилетката със зъби.

Екипажът останал на острова в продължение на няколко дни преди Кенеди да измисли решение. Той издълбал в кокосов орех послание и наредил на двама от войниците си да го занесат до най-близката съюзническа база. Съобщението било прието, а екипажът спасен. Кенеди пазил дълго време черупката на кокоса и дори я използвал като чаша, докато бил в Овалния кабинет.

№7 Тони Бенет бил понижен, защото обядвал с чернокож войник

Преди да стане певец, Тони Бенет бил ефрейтор в американската армия и част от войниците, участвали в сраженията в Германия и Франция. За Бенет войната не свършила с падането на Берлинската стена. За него тя приключила много по-рано. Причината – Бенет поканил на обяд стар приятел. И всичко щяло да бъде наред, ако въпросният приятел не бил чернокож.

Като видял това, командирът на Бенет се ядосал и нареди на чернокожия войник да си вземе храната и да отиде в кухнята. Тони Бенет се разгневил и започнал да се кара с началника си заради расистките му предразсъдъци. „За награда” Бенет бил изритан от взвода и му било наредено да започне да изкопава масовите гробове, за да бъдат изпратени труповете обрано вкъщи.

№ 6 Джийн Родънбери създал „Хан”, за да свърже със свой стар приятел от армията.

Когато започнала Втората световна война, създателят на „Стар трек” Джийн Родънбери се записал за военновъздушните сили на Америка. Той летял с друг войник, който бил и най-добрият му приятел по време на войната (и вдъхновение за един от най-известните му герои).

Приятелят на Родънбери се казвал Ким Нуниън, но след войната пътищата им се разделили. В желанието си да се свърже отново с приятеля си, Родънбери измислил героя си Хан Нуниън с надеждата, че неговият приятел ще види това и ще се свърже с него. Ким обаче не се обадил.

№5 Бащата на телевизионния водещ Бил Ний използвал Слънцето, за да установи местоположението си

Бащата на Бил Ний „Учения” бил заловен по време на войната и бил изпратен в японски затворнически лагер, където започнал да майстори някакви неща, които по-късно помогнали на сина му. Когато Ний – старши не бил следен, събирал камъчета и ги нареждал около стълб, за създаде „слънчев часовник”.

Бил Ний
на снимката: д-р Бил Ний

С помощта на Слънцето и звездите, Ний разбрал географското положение на лагера, в който се намирал.

Номерът така и не го спасил, той дори не успял да сподели откритието си с никой извън лагера.

По-късно той разказал, че „играта” със слънчевата светлина го запазила. След войната той започнал да се занимава професионално със слънчеви часовници.

 №4 Ърнест Хемингуей бил офицер и ръководил френски бутновници

Макар Ърнест Хемингуей да бил просто репортер по време на Втората световна война, това не го спряло да поведе армия. Докато бил във Франция, Хемингуей се присъединил към френската Съпротива и решил, че те се нуждаят от по-добър лидер и по-конкретно – от него.

Ърнест Хемингуей
на снимката: Ърнест Хемингуей

Той успял да убеди групата, че е американски полковник и че ще им помогне. Хемингуей завел бунтовниците в град Рамбуйе и ги оставил там. После се свързал с американската армия и някак успял да ги убеди, че ще доставя оръжия на друг взвод. Затова помолил да му осигурят картечници и гранати. Тогава Хемингуей повел „армията” си към Париж.

Въпреки че планът бил да нападнат някои големи градове, Хемингуей най-често „освобождавал” барове. „Войската” му стигнала до Риц и Париж и там се включили във войната. По-късно Хемингуей твърдял, че той е първият човек, освободил Риц.

№ 3 Одри Хепбърн ядяла луковици на лалета, за да оцелее

През 1944г. Одри Хепбърн била в Холандия, когато нацистите окупирали града. Така започнала „Зимата на глада”. Храна почти не достигала до града. По-късно актрисата Одри Хепбърн разказала, че тя и семейството й ядели коприва, варена трева и лалета, за да оцелеят. След края на тежката зима, Одри тежала само 40 килограма. Недохранването довело до други проблеми – жълтеница и астма, а вероятността да умре била много голяма.

В деня преди края на войната, нидерландски войник дал на бъдещата актриса седем бонбона. Хепбърн незабавно ги натъпкала в устата си.

В деня преди края на войната нидерландски войник даде на бъдещата актриса седем бонбони. Хепбърн незабавно избърса всичките седем от тях в устата си.

№2 Лени Брус се преструвал, че е гей, за да бъде освободен от служба

След 30 месеца служба във флота, комикът Лени Брус решил да напусне. Затова написал писмо да медицинския офицер, твърдейки, че е физически привлечен от някои от колегите си. Той добавил, че не може да въздържа „хомосексуалните си пориви”.

Брус убедил колегите си на кораба, че е „бомба със закъснител” и че ако скоро не се измъкне от кораба, „ще трябва да изпълни желанията си”.

Изненадващо тактиката му проработила. Първоначално той бил дислоциран, но по-късно окончателно бил сменен.

№1 Коко Шанел била нацистки шпионин

Когато нацистите окупирали Франция, някои смели герои се изправили срещу насилниците си. Но дизайнерката Коко Шанел определено не била една от тях. Вместо това, тя станала любовница на нацистки офицер, а по-късно и шпионин на германците.

Шанел получила кодовото име „Уестминстър” и била изпратена из Европа да привлича други шпиони за нацистите. Тя дори пътувала, за да срещне с Химлер и предложила да използва връзките си с Уинстън Чърчил, за да събира информация.

В края на войната, Шанел и нейният любовник избягали в Швейцария, където живели 10 години. Тя била спасена от екзекуция единствено благодарение на намесата на Чърчил, който задраскал името й от „черните списъци”.

 

Непознати факти за Втората световна война – ТУК.

Кои са „Нощните вещици“ вижте ТУК

Как група художници заблуди Хитлер? – ТУК

Още една жена е заслужила мястото си в историята – Людмила Павличенко. Историята й може да прочетете ТУК.

7 необикновени случки от Втората световна война може да прочетете – ТУК.

Кои компании са помагали на Хитлер – ТУК.

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Тайният пакт между Хилтер и Сталин – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист – ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!