В окупирания от нацистите Съветски съюз, германските войници наистина се страхували от вещици. Сигурно веднага сте си помисли за онези грозновати жени, с брадавици по носовете, които летят на метли. Или пък сте се сетили за „Майстора и Маргарита” на Булгаков. Но не!

В СССР „оперирали” други мистични създания – Нощните вещици.

Всъщност тяхната история не е толкова приказна, колкото описаните по-горе, но все пак не е за пропускане.

Нощните вещици

Всъщност „Нощните вещици” били женска ексадрила от пилоти бомбардировачи, които провели хиляди смели нападения. Тяхното най-силно оръжие било НОЩТА!

Отначало на жените било забранено да участват в боеве, но на 8 октомври 1941 г. Сталин издал заповед за създаването на 3 военновъздушни единици с женски състав, в това число и 558-ми полк.

Полкът бил създаден от майор Марина Раскова и оглавен от майор Евдокия Бершанская и се състоял главно от доброволки, които били около 20-годишни.

През юни 1941г. в скандалната операция „Барбароса” четири милиона войници нахлули в Русия от запад, създавайки реална опасност за столицата Москва.

Нощните вещици

Офанзивата била едно от най-жестоките и ужасни военни действия през Втората световна война, най-вече заради зверствата, извършени срещу руския народ. Съветските войници успели да удържат ударите по предната линия и по този начин спасили превземането на столицата Москва.

Началник на формированието била полковник Марина Раскова, съветски пилот.

Тя започнала да получава писма от жени в Русия, които искали да се присъединят към военните действия по какъвто и да е начин. Раскова лобирала и намерила начин цените да поемат по-активна роля във войната. В крайна сметка жените убедили политиците да създадат женски бойни единици.

През октомври 1941г. дошла заповед от Сталин, според която Раскова може да състави женски въздушен отряд. Най-известният бил 588-ми, където всички пилоти, командири и механици били жени.

Всички жени били на възраст между 17 и 26 години. Те се обучавали в малкия руски град Енгелс. Бъдещите пилоти били приветствани от самата Раскова. Жените получавали 42 номер обувки, огромни военни униформи – всички те направени за мъжете в червената армия.

Нощните вещици

Дамите били принудени да отрежат косите си.

САМОЛЕТИТЕ

Жените били изправени пред много препятствия дори преди да започнат да участват във военни действия. Едно от тях било свързано с оборудването. Те трябвали да летят с Polikarpov Po-2 – двуседалков самолет, който бил много нисък клас дори и за стандартите по онова време.

Летателните апарати били леки и много бавни, направени от нискокачествени материали и не разполагали с никаква броня. Предимството им било, че максималната им скорост била по-ниска от най-ниската възможна скорост на Месершмит Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, в резултат на което на немските пилоти им е трудно да ги свалят.

Нощните вещици

Най-често подобни машини се използвали в селското стопанство за поливане.

Самолетите можели да носят само по шест бомби наведнъж и затова били нужни 8 или повече мисии на нощ.

Нощните вещици

МИСИИТЕ

Всичко това обаче не обезкуражило жените от 588-ми полк. Първата им мисия била на 8 юни 1942г. с бомбардировки над нацистките лагери. В мисия участвали средно по 40 двойки, които излитали с падането на нощта.

Както вече споменахме машините не можели да носят голям товар, затова и на борда нямало парашути. Освен това се налагало да летят много ниско. Всичко това доказва, че нощта била най-силното им оръжие.

В една атака участвали три самолета – два привличали вниманието на врага, а третият използвал открилата се възможност да пусне бомбите.

Нощните вещици

Тъй като мисиите им били изключително тихи, нацистите започнали да си мислят какво е това нещо, което ги напада. Така се родило и прозвището „Нощни вещици”, което рускините с гордост възприели.

Слуховете бързо се разпространявали – един от тях бил, че руските лекари дават на жените хапчета за усилване на зрението, за да виждат в тъмното като котки.

Една от най-известните вещици е Надежда Попова – сама тя изпълнила 852 мисии, спечелила много медали, сред които „Герой на СССР”.

Нощните вещици

За съжаление не всички били впечатлени от успеха на 588-ми полк. Много от руските войници смятали, че идеята жени да летят и да участват в битки е абсурдна. Дамите били силно подценявани от колегите си мъже, които често им се подигравали, че са изрисували с червило цветенца по самолетите си.

Нощните вещици

В края на войната, Нощните вещици имали зад гърба си 30 000 полета, в които пуснали 23 000 тона бомби на нацистите.

Нощните вещици

588-ми полк загубил 30 пилоти по време на битките.

Нощните вещици може и да са нямали велики самолети, бомби или дори подкрепа от колегите си, но те със сигурност са едни от най-забележителните войници от Втората световна война.

 

Още една жена е заслужила мястото си в историята – Людмила Павличенко. Историята й може да прочетете ТУК.

7 необикновени случки от Втората световна война може да прочетете – ТУК.

Кои компании са помагали на Хитлер – ТУК.

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Тайният пакт между Хилтер и Сталин – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист – ТУК.
Хуго Шмайсер е непризнатият баща на АК-47 – ТУК.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!