В предишната част на това изложение накратко представихме организацията Аненербе, която от институция на Третия райх за изучаване на наследството на арийските предци постепенно се превърнала в институт със силно окултни интереси, интегриран в съответните структури на СС.

Каротехия

Вътре в самата Аненербе се обособява едно крило с изцяло окултна насоченост, предназначено да изучи магиите в цялост. Официалната година на създаванета му е 1939, а членовете се набирали от самата Аненербе, разпуснатото общество „Туле“ и от слабо позната секция на Централната служба за сигурност на Райха, наречена „Зондеркомандо – Ха“ /Sonderkommando-H/. Допреди основаването на Каротехия окултните изследвания са водени най-активно от различните клонове на СС.

В този клон влизали не само членове от изброените по-горе организации, а и учени от съюзническите страни и от завладените териториии. Кабалисти и цигани, практикуващи магия, дори насилствено били принуждавани да сътрудничат в полза на Третия райх.

Каротехия стигнала най-далеч в своите проучвания на магията от всички групи, занимавали се с този проблем. С подкрепата на СС и правителството на Третия райх те изтарашвали всички достъпни музеи и библиотеки в неутолимия си глад за арканна сила. Никаква насока за изследване не е оставена без внимание, независимо от мнението на по-улегналите академици от Аненербе.

Каротехия е била имунизирана срещу вътрешно и външно разследване на дейността си, тъй като е била под директния патронаж на Химлер, който е свеждал важната информация на Хитлер.

Картотеката на вещиците

Предшественикът на Каротехия, Зондеркомандо-Ха /Н от Hexen, „вещици“ на немски/, събирал записите на католическите процеси срещу вещиците в Германия и Австрия. Тези данни били обединени в „Картотека на вещиците“ /Hexenkartothek/, която набъбнала до 33 000 досиета, всяко от които съдържало данни за жертва на процес срещу вещици. Огромната част от картотеката била запълнена с данни за германските вещици, но разследванията на „Зондеркомандо“ стигнали далече – чак до Индия и Мексико. Основната цел на звеното била да се изгради пропаганда, която да оправдае сриването на Католическата църква от СС, както и преоткриване на древната германски религия, която Химлер смятал за изкоренена от Инквизицията.

СС-офицерите, които попълвали картотеката, помежду си наричали звеното си „Картотекия“ /от Картотека на вещиците/. Те откривали арканни формули и некромантски ритуали. Научили достатъчно, за да възстановят формула, наричана от около 150 вещици, магьосници и алхимици „the resuscitating of ye vital saylts„. Твърди се, че формулата била успешно приложена за първи път от СС-хауптшарфюрер Дитер Шеел, като неговият екип уж възкресил заклинателя от 17 век Юрген Тес.

Именно този случай дал тласък за оформянето в Аненербе на департамента, който да овладее окултното в полза на Третия райх – Каротехия. Той никога не е имал централа, като за всяка операция е установявал различна оперативна база, рапортувайки директно на Химлер. Когато от Каротехия трябвало да изпълнят някой древен германски ритуал за Химлер, били привиквани в замъка Вевелсбург.

Окултни проекти на Каротехия

Успехите на отдела не отговаряли на славата му,  но той има и някои впечатляващи постижения. Например неговите агенти намерили в Париж готическа версия на смятаната за измислена книга „Некрономикон“ и това отворило няколко нови проекта за изследване на потенциала на артефакта.

Повечето от тези проекти били провал, като най-грандиозният причинил големи разрушения. Това станало в началото на 1945 г. в Бург Хонщайн, близо до Нордхаузен, когато 7 офицери на Каротехия и 73 души от помощния персонал загинали, а замъкът бил разрушен при прекъсване на опит да призоват извънземно същество, наричано Азатот.

Това довело и до последната военна операция на Каротехия – опит да пресъздадат трагедията от Нордхаузен, но без да прекратяват опита за призоваване на Азатот. Експериментът завършил с провал.

НЛО и извънземни

Тук работата става много мъглява и трудна за проследяване, особено в наши дни, когато в мрежата се блъскат данни и теории от най-различни, предимно несигурни източници. Все пак е ясно, че Аненербе е обръщала голямо внимание и на тези проучвания.

По недостатъчно потвърдена информация през 1936 година в Шварцвалд пада НЛО, което се интерпретира много често като кораб на извънземна раса. Случаят има много сходни белези с този от Розуел, САЩ, от 1947 година, за който също се смята, че е катастрофа на извънземен кораб.

Практически няма възможност да се филтрира достоверността на източниците  на информация, които са почти изцяло неофициални, но едно е ясно – и нацистките власти, и правителството на САЩ са почистили мястото на инцидента крайно старателно и са прикрили случая в максимална степен. Спекулациите са, че имeнно на основата на събраните от извънземния кораб образци и на данни от оцелял член на екипажа Германия е получила технологичния тласък, който й е давал предимство през голяма част от войната, но се оказа недостатъчен за победа.

С горните уговорки относно достоверността, преминаваме към реакцията на Аненербе на събитието. Там се формира пореден инстиут /“Институт за наука и мистицизъм“/, известен с името Валхала, към който работи „X-Lab“ – лаборатория за изследване на останките от катастрофата. Центровете от типа „X-Lab“ се оказали толкова успешни, че скоро се нароили доста такива. Те успели да съберат научни и технологични данни много отвъд тогавашното човешко знание.

Тук има интересен идеологически момент. Катастрофата от 1936 година е важна, защото членовете на обществото „Врил“, интегрирано в Аненербе, вярвали, че арийците са създадени от Черното слънце, изобразявано като форма на свастика, и произлизат от място близо до съзвездието Плеяди – от планета, обикаляща около звездата Алдебаран.

Крайният извод на това вярване е, че арийците по произход са извънземни.

Тази информация е била предоставена първоначално от медиума Мария Орсич, която си сътрудничела с окултиста барон Рудолф фон Себотендорф и още няколко видни окултисти.

Орсич, чийто баща е хърватин, а майката – австрийка, е имала невероятен живот, пълен с мистика и неизвестност. Тя е била изключително красива жена и не е имала трудности да привлича вниманието.

Смятана е за нещо като личен медиум на Хитлер. Славела се е като могъщ есктрасенс и е оглавявала общество на жени-медиуми, които осъществявали контакт с извънземен разум. Според твърденията именно тя влязла във връзка със съществата от Алдебаран през 1917 година.

През 1919 година в тесен кръг посветени Орсич и един неидентифициран медиум, известен като Зигрун, провели сеанс. Мария получила от своите извънземни „партньори“ съобщение в скрипт, употребяван от тамплиерите, който самата тя не познавала. Това били техническите данни на летателен апарат.

Според документите на „Врил“ тези телепатични съобщения идват от Алдебаран, която е на 64 светлинни години от съзведието Бик. Главната цел на „Врил“ и обществото „Туле“ била да се постигне „Raumflug“ – космически полет и да се построи машина, която да достигне Алдебаран. Затова тези организации се инкорпорирали в държавно поддържаната служба Аненербе.

Това е само обобщение на сложните теории и многообразната активност на учените от Аненербе, в които научният подход се преплита и често отстъпва на тотално неясен мистицизъм с единствена основа стремеж към извеждане на преден план на арийското превъзходство.

Факт е, обаче, че дейността на Аненербе /и на други служби и клонове на различни организации/ в областта на окултното, паранормалното и рационалнонаучното е по своему уникална и ако не друго, ще продължи да дава храна на човешката фантазия, както прави вече от десетилетия.

 

ПЪРВАТА ЧАСТ на този материал можете да видите още ТУК

Слабо известни факти за Хайнрих Химлер можете да прочетете ТУК

Как щеше да завърши Втората световна война, ако Сталин бе нападнал пръв – ТУК

За съдбата на откраднатата от нацистите Кехлибарена стая прочетете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!