Знаете ли как е започнала Втората световна война? Една нацистка операция дала началото на може би най-кървавата война в човешката история.

Коя е била първата жертва? Били са шестима души – затворници на нацистките концентрационни лагери, въвлечени в немска тайна операция, която в крайна сметка довела до избухването на войната.

Няколко месеца преди инвазията в Полша на германците, немските вестници и политици, включително Адолф Хитлер, вече били започнали национална и международна кампания, в която обвинявали полските власти в организиране и толериране на етническо „прочистване” на германците, които живеели в Полша.

През 1939г. на 22 август Адолф Хитлер предупредил генералите си, че ще предприеме нещо, което ще легитимира военните действия срещу Полша.

„Ще осигуря възможността за началото на войната. Как точно, не е важно. Победата не зависи от това дали казваш истината.”

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

След това в действие бил приведен планът, който носел името на създателя си – Хайринх Химлер. Целта била да се създаде илюзията, че Полша е агресивно настроена срещу Германия.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Именно това, на по-късен етап, било използвано като оправдание за нахлуването на полска земя.

Хитлер смятал, че тази информация ще обърка съюзниците на Полша – Великобритания и Франция, и че това ще ги възпре да обявят война на Германия.

„Операция Химлер” имала няколко епизода:

  • Нападение срещу немската радиостанция Глайвиц (сега Gliwice в Полша);
  • Нападение над митническата станция в Хочлинден (днес се нарича Рибник)
  • Нападение срещу горската сервизна станция в Питчен (днес се нарича Бичина

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Най-важната от всички атаки била тази срещу радиостанцията ( тя се намирала на около 4 километра от границата на Полша – бел.ред ). В 20 часа на 31 август 1939г. шестима немски агенти от SS (организация Шуцщафел-  един от важните компоненти на нацистката партия в Германия, създадена през 1920г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. Членовете на СС често са наричани есесовци – бел.ред.), облечени в полски униформи, водени от Алфред Ноужекс, атакували станцията в Глайвиц и пуснали анти-немско съобщение по радиото, но на полски език.

„Uwage! Tu Gliwice. Rozglosnia znajduje sie w rekach Polskich.” (Внимание! Това е Глайвиц. Излъчването е в полски ръце.)

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Един човек обаче станал изкупителна жертва на тайния немски план – 43-годишният Франсизек Хоньок, селянин и католик.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Избрали го неслучайно – той участвал в местни бунтове срещу германското управление в Горна Силезия (граничен район между Полша, Германия и Чехия).

Франсизек Хоньок бил арестуван и убит от SS в село Поломия още на 30 август 1939г. Смъртта му, немците използвали като „доказателство” за полската агресия срещу Германия.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Агентите на SS искали да си осигурят още доказателства за „полската антинемска кампания” и на място били изпратени криминални престъпници въоръжени с полско оръжие и преоблечени в полски униформи, на които било обещано помилване след „съдействие от тяхна страна”.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Онези от затворниците от концлагера Заксенхаузен, които успели да се спасят от огъня на „охраната на радиостанцията” (осъществявана от офицери от Гестапо) били свободни, а труповете на загиналите в полски униформи били показани по немските киносалони като доказателство за полската инвазия в Райха.

Почти едновременно всички немски радиостанции пуснали еднакво съобщение: „нашественици”.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Било съобщено, че телата на полските войници, убити по време на инцидента, са оставени на място.

В Лондон, BBC пуснало следното съобщение:

 „Има данни за нападение срещу радиостанцията в Глайвиц, която се намира точно на границата между Полша и Германия.”

Немските агенции докладвали, че атаката се е случила около 8 часа вечерта, когато поляците нахлули в студиото и започнали да излъчват на полски език. В рамките на четвърт час, пише в съобщенията, поляците били убити от немската полиция.

„Няколко души са загинали, но точният им брой още не е ясен.”

В 10 часа на следващата сутрин, в реч в операта Крол (където заседавал парламента след пожара на Райхстага през 1933г.), Афолф Хитлер посочил, че атаката от предишната вечер е предпоставка за немска ответна реакция срещу Полша.

Хитлер

„Вече не виждам желание от страна на полското правителство да води сериозни преговори с нас. Предложенията за посредничество се провалиха, защото разбрахме отговора от внезапната полска мобилизация, последвана от сериозна жестокост. Това се повтори и снощи. Снощи имаше четиринадесет сериозни инцидента,  три от които бяха много сериозни. Затова реших да говоря с Полша на същия език, на който те говорят с нас от месеци насам…”, казал в речта си Хитлер.

И добавил:

„Тази нощ редови полски войници започнаха да обстрелват нашата територия. От 5:45 ние им отговаряме с огън… Ще продължа тази битка, независимо срещу кого трябва да се изправя, докато не гарантирам сигурността на Райха.”

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

„Операция Химлер” била разкрита от човека, който я ръководил – Алфред Ноужекс по време на Нюрнбергските изпитания.

Въпреки това, подробностите станали известни през 1958г., когато британският репортер Комерс Кларк проследил Алфред Ноужекс до Хамбург. Германецът бил принуден да признае случилото се в онази злополучна нощ на 31 август 1939г.

Ноужекс казал:

„Да, аз започнах всичко. Не мисля обаче, че сега някои го е грижа за мен.”

В статията германецът бил описан като „човекът, който започна последната война.”

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

Ноужекс умрял през 1960г. и никога не бил изправен пред трибунал военни престъпления.

Пред британския репортер той разказал как е бил призован да свърши „мръсната задача”.

ОПЕРАЦИЯ ХИМЛЕР

„Шефът на немската тайна полиция ми каза: „В рамките на месец ще започнем война с Полша. Фюрерът е решен. Но първо трябва да имаме нещо, заради което да воюваме. Организирахме инциденти по протежението на източната пруска граница с Полша и по границата с Германия, но трябва да има нещо друго. Нещо очевидно!”

Ноужекс описал как шефът на полицията минал с пръст по картата на Източна Европа и се спрял на Глайвиц.

„Това е мястото, което ще нападнете. Идеята е шестима от нашите сами да нападнат радиостанцията в Глайвиц, да избият персонала и да пуснат съобщение на полски и немски, в което се казва, че Полша възнамерява да атакува Германия и Фюрера, за да завземе спорните територии.”

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Кой е Йосиф Сталин вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Прочетете 20 невероятни факта за Втората световна война – ТУК.

3 невероятни, но истински истории за ВСВ – ТУК.

Кои са 10-те най-брутални оръжия от Втората световна война? ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист – ТУК.
Хуго Шмайсер е непризнатият баща на АК-47 – ТУК.
За още любопитни истории харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!