Еда Гьоринг
Еда Гьоринг по време на интервю за шведска телевизия през 1986 година /via Youtube/

Еда Гьоринг, неразкаялата се дъщеря на Херман Гьоринг, вторият най-могъщ човек в Нацистка Германия, почина на 80 години, съобщава „Ню Йорк таймс“. Тя практически бе принцесата на Третия райх. Като единствена дъщеря на началника на „Луфтваве“, който бе и дясна ръка на фюрера и негов потенциален наследник на върха на властта, тя е била национална знаменитост от деня на раждането си.

Кончината й оставя елемент на мистерия, тъй като Еда Гьоринг е починала още на 21 декември 2018 година, но за това са знаели само шепа хора, пазено е в тайна до тази седмица и тя е била погребана в ненадписан гроб.

Детството й в началото си прилича на прекрасна приказка. Тя е отраснала в Каринхал – имение в провинцията, пълно с безценни произведения на изкуството и с дворец за игра с умалени като за деца размери. Той е бил макет на двореца на пруските крале Сансуси, построен с дарения от нацистки войници. Неин кръстник е самият Адолф Хитлер, а рожденият й ден – 2 юни 1938 г. – е отбелязан с национално честване.

Еда Гьоринг и майка й

Гьоринг обръщал много внимание на принцесата си, често я прегръщал и целувал и я придружавал на уроци по балет. Фюрерът, нейният кръстник, оставил належащите въпроси на фронта, за да отиде на шестия й рожден ден.

Идилията на ранното детство на Еда приключва, когато Съюзниците побеждават Германия и тя капитулира през 1945 година. Принцесата на Райха е едва 8-годишна, когато баща й Гьоринг, намерен за виновен във военни престъпления, приключва с живота си чрез доза цианид в затворническата килия през 1946 година, малко преди да бъде екзекутиран.

Херман Гьоринг и малката Еда

Момиченцето и майка й – актрисата Еми Зонеман – са били в затвор по това време, а след смъртта на Херман Гьоринг живеят в голяма мизерия, в селце без ток и вода във вътрешността на Бавария. Впоследствие се преместили в Мюнхен, Еда получила образование и първо е била чиновник, а после е работила за някакъв хирург.

Преди три години тя завежда дело срещу държавата, за да си върне част от имуществото на баща си, конфискувано след войната. Искът й бил отхвърлен след само няколко минути разискване.

За разлика от другите наследници на нацистки лидери, които обикновено се разкайват за делата на родителите си, Еда Гьоринг не се отрича от бащиното си наследство до края на живота си на 21 декември миналата година в Мюнхен. Говорител на общинските власти в града потвърди смъртта й едва тази седмица. Той не разкри подробности. Според германските медии само няколко души, които са били най-близките на Еда, са били информирани за кончината й.

Еда Гьоринг

Докато други деца на видни нацисти имат противоречиви чувства към родителите си, принцесата на Третия райх няма никакви колебания:

„Обичах го много и беше очевидно колко много и той ме обичаше – каза тя пред журналиста Джералд Поснър за неговата книга „Децата на Хитлер: синове и дъщери на лидерите на Третия райх“ – единствените ми спомени от него са за обич. Не мога да го видя по друг начин.“

В същото интервю Еда Гьоринг омаловажи ролята на баща си в Холокоста, въпреки мнението на много историци, че той е бил важен фактор в прилагането на плановете за систематично избиване на милиони евреи.

„Проблемът на баща ми бе неговата лична лоялност към Хитлер – разкри Еда – той му бе дал персонална клетва и никога не би я нарушил, дори когато Хитлер бе отишъл твърде далече. Нещата, които се случиха с евреите са ужасни, но твърде встрани от баща ми.“

Така и не стана ясно защо смъртта на Еда Гьоринг бе обявена едва преди дни. Това, в което не остана съмнение е, че тя е останала докрай вярна на семейството си. Според германските медии е водела самотен живот. През 1991 година Поснър писа за нея, че тя пазела в квартирата си семейния кръст и много портрети на свои предци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!