Двадесет и едно също е добре познато. Правилата са прости, играта е вълнуваща и има възможност за усъвършенстване на стратегията. Всъщност шансовете за победа понякога са в полза на експертния играч, който математически играе перфектно и може да брои картите.

Игра

Играчът отляво прави първия ход и трябва да реши дали да „стои“ (да не иска друга карта) или да „удари“ (да вземе друга карта)/(да поиска друга карта в опит да се доближи до бройката 21 или дори да удари точно 21). По този начин играчът може или да стои на двете раздадени му карти, или да поиска от дилъра още карти, една по една, докато реши дали да стои на общата сума (ако тя е 21 или по-малко), или да „изпусне“ (ако тя е над 21). В последния случай играчът губи, а дилърът прибира залога. След това дилърът в играта на Блекджек преминава към следващия играч вляво от него и го обслужва по същия начин.

„Меката ръка“ се състои от асо и карта, различна от десетка, защото играчът може да брои асото като 1 или 11 и да тегли или да не тегли карти. Например „мека 17“ (асо и 6) има общ сбор от 7 или 17. Бройката 17 е добра ръка, но играчът може да иска да тегли за по-висока обща сума. Ако при тегленето асото се брои за 11 и се получава „bust“ ръка, играчът просто брои асото за 1 и продължава да играе, като стои или „удря“ (иска от дилъра допълнителни карти, една по една).

Играта на дилърите

Картата на дилъра с лицето надолу се обръща, след като всеки играч е бил обслужен. Тя трябва да стои, ако общата сума е 17 или повече. Той трябва да вземе карта, ако общата сума е по-малка от 16. Дилърът трябва да продължи да взема карти, докато общият сбор не стане 17 или повече. Ако дилърът има асо и броенето му като 11 би довело до общ сбор от 17 или повече (но не повече от 21), той трябва да стои. При всички игри решенията на дилъра са автоматични, но играчът винаги има възможност да вземе една или повече карти.

Сигнали

Когато е ред на играча, той може да каже „Хит“ или да даде знак за карта, като почеше масата с един или два пръста в движение към себе си или като размаха ръка в същото движение като „Ела тук!“. Когато играчът реши да не играе, той може да каже „Стоп“ или „Не повече“, или просто да премести ръката си настрани, с дланта надолу и точно над масата, за да покаже намерението си.

Разделяне на двойки

Когато първите две карти на играча са с еднакъв номинал, например две валета или две шестици, той може да ги третира като две отделни ръце, когато дойде неговият ред. Тогава първоначалната сума на залога се поставя на една от картите, а на другата карта трябва да се заложи същата сума. Играчът първо играе ръката отляво, като стои или удря един или повече пъти, само тогава се играе ръката отдясно. В резултат на това двете ръце се разглеждат поотделно и дилърът взема решение за всяка от тях поотделно. Когато играчът има чифт аса, той получава по една карта за всяко асо и няма право да тегли отново. Също така, ако едно от тези аса е с карта десет, печалбата е равна на залога (а не едно и половина към едно, както при блекджек по всяко друго време).

Удвояване

Когато първоначално раздадените две карти са 9, 10 или 11, играчът има възможност да удвои залога си. Когато дойде ред на играча, той поставя залог, равен на първоначалния, а дилърът му раздава само една карта, която е обърната с лицето надолу и не се разкрива до уреждането на залозите в края на ръката. При две петици играчът има възможност да раздели чифт, да удвои залога или да изиграе ръката нормално. Обърнете внимание, че дилърът не може да раздели или да удвои.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук