На снимката: Сталин и маршал Жуков

Министерството на отбраната на Русия разсекрети уникални документи, разкриващи събитията в навечерието и началото на Втората световна война. Материалите са публикувани в новия мултимедиен раздел, озаглавен „Крехкият мир на прага на войната“. От тях става ясно, че Червената армия е била съизмерима с Вермахта и полската армия взети заедно, а сензационна преписка дава специални инструкции на войските за времето 22-23 юни 1941 година, когато се очакват германски „провокации“ и „вназпно нападение“.

Според историците, разсекретените документи дават представа за това, защо в толкова сложна военно-политическа обстановка са вземани едни или други решение. Новият раздел, посветен на 80-годишнината от договора за ненападение между Германия и Съветския съюз (пакта Молотов-Рибентроп) има за цел също така да се противопостави на опитите за фалшифициране на историята и за ревизия на резултатите от Втората световна война.

Изводите от някои от документите обаче показват събитията не точно в тази светлина, която биха предпочели съвременните кремълски идеолози и защитници на клишираните представи за СССР като неподготвена жертва на нацистката агресия.

Хитлер, Втората световна война

Сред разсекретените документи има служебна записка на началника на Генералния щаб на Работническо-селската Червена армия Борис Шапошников до народния комисар по отбраната на СССР Климент Ворошилов. В нея се съдържа оценка на военната заплаха, която може да представляват различни държави, както самостоятелно, така и в състава на военни съюзи и блокове. Степента на важност и секретност на документа се подчертава от факта, че докладът от 31 страници Шапошников е писал сам, без помощта на машинописка. Според съветските военни специалисти тогава, най-голяма потенциална заплаха за СССР представляват не само военният съюз между Германия и Италия, но и Полша, която „се намира в орбитата на фашисткия блок“. Очевидната несъстоятелност на тази оценка е ясна.

Според доклада, Съветският съюз трябва да има готовност за борба на два фронта: на запад срещу Германия, Полша и отчасти Италия с възможните присъединени към тях лимитрофи и на изток срещу Япония.

От документа може да се заключи, че в навечерието на войната Германия и Полша заедно са можели да сформират 160 пехотни дивизии, да извадят повече от 7 000 танка и 4,5 хиляди самолета. За сравнение, през 1939 г., по време на преговорите с френски и английски военни делегации е станало ясно, че Москва може да предостави 136 дивизии и 5 хиляди самолета. Това, разира се, не бива да се възприема като целия състав на армията на СССР, който е значително по-голям.

Един изключително интересен документ съдържа препоръки за преминаване в пълна бойна готовност на войските по руско-германската граница заради очаквано нападение на германски евойски в периода 22-23 юни 1941 година. На факсимилето личат позписите на маршал Тимошенко и бъдещия маршал Жуков.

Дотук с изненадващата атака на на Нацистка Германия срещу СССР и неподготвеността на Червената армия.

В материалите са описани бойни операции на Втори германски армейски корпус по време на настъплението в Полша през 1939 г. Детайлно се описва как под формата на учения войската тайно се е подготвяла за нападение. Разкрива се и последователността на действията на войските от корпуса в хода на настъплението. Описана е ожесточената съпротива на поляците и сраженията за Варшава и крепостта Модлин.

Втората световна война

Втората световна война продължава шест години – от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. Последните боеве се водят в Далечния Изток. На 2 септември 1945 г. на борда на американския кораб „Мисури” е подписана безусловната капитулация на Япония.

Във войната са въвлечени 61 държави с население общо 1,7 милиарда души. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, както и в моретата и океаните.

Втората световна война се оценява като най-разрушителната и кръвопролитната в човешката история. В нея са загинали около 60 милиона души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!