Новият закон за противодействие на корупцията ще защитава гражданите от доноси. Това стана ясно от думите на адвокат Марин Марковски в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг. По думите му промените предвиждат, че след всеки подаден сигнал и последвало разследване от Комисията за корупцията – единният орган, който ще бъде създаден с новия закон – ще се образува гражданско дело.

Адвокатът обясни, че така в съда ще има състезателен граждански процес.

„Това означава, че ще има експертизи, че ще има вещи лица, а този, който е обект на проверка ще е страна по едно гражданско дело, тоест може да представи доказателства в своя полза. И съдът няма да козирува на комисията, а ще вземе решение, съобразявайки се с доказателствата”, допълни експертът.

Според него законът е добре разписан и необходим. Той смята, че нормативният акт гарантира, че хората, срещу които има сигнал, няма да бъдат малтретирани.

Два ще са начините, по които до Комисията ще достигне сигнал – ако гражданин подаде такъв или от публикация в медиите.

„В този закон, както е разписано в момента, няма анонимния донос, както е било в Съветския съюз и да разстрелят някого, защото комшията го е наклеветил. Така че няма никакви опасности за анонимни сигнали, които да развият процедура по този закон”, коментира експертът.

Той обясни, че всички български граждани имат право да сигнализира Комисията, но трябва да оставят трите си имена, ЕГН, адрес и подпис.

„Другият източник на сигнали до Комисията могат да бъдат публикации в пресата. Тук има нещо деликатно, на което трябва да се обърне внимание. В журналистическия материал трябва да бъдат посочени конкретни действия и документи, които го доказват. Тоест, няма да може всяко едно журналистическо подхвърляне да стане процедура по новия закон”, обясни адвокатът.

По думите на Марковски, в този вид проектозаконът е добър и необходим.

„Ако бъдат направени предложения това да се промени, според мен ще е изключително неразумно, защото арията на клеветата ще стане национален химн. Сега, например, една любовница може да отиде и да наклевети любимия, на когото до скоро е харчила парите”, добави експертът.

Цялото интервю с адвокат Марин Марковски може да прочетете утре в рубриката „Интервю”.

Харесайте и страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук