Хитлер, нацизъм, райх

Знаем, че Адолф Хитлер не е бил цвете за мирисане и са публикувани много статии, в които се очертават интересни факти за него и неговия тъмен режим. Но остават още няколко факта за фюрера, които си заслужава да се изтъкнат, защото те са забележителни, но малко известни. В тях откриваме повече от истинската същност на  Хитлер.

Фюрерът е избягвал да плаща данъци

Хитлер хич не е обичал да плаща данъци – до степен, че му се наложило да дава подкупи и да ползва адвокатски услуги, за да се справи, когато германското правителство го погнало, задето на платил нищо. Според открити решения на данъчните, в един момент Хитлер дължал половин милион райхсмарки и луксозният му „Мерцедес“ отпреди Втората световна война бил иззет заради задължения. Бил разследван, докато бил в затвора през 1923 година, а като излязъл на следващата година, имуществото му се състояло вече само от едно бюро и две полици за книги.

Хитлер, нацизъм, райх

След като неговата книга „Моята борба“ станала бестселър, бъдещият фюрер станал богат човек, но пак не искал да плаща данъци. Година след като станал канцлер, той получил предупреждение за дължими суми от данъчните, но натиснал финансовия министър да оправи работата и дългът му бил изчистен.

Има буболечка, кръстена на него

Хитлер, нацизъм, райх

Не става дума за Фолксваген-костенурка, а за рядка буболечка в Словения, кръстена на фюрера от нейния откривател Оскар Шайбел. Срещаща се само в 5 словенски пещери, гадинката получила гордото наименование Anophthalmus hitleri. намаляването на популацията й се дължи и на колекционерите на нацистки символи и предмети, които буквално са опустошили редовете на тези буболечки в петте пещери.

Хитлер не е бил шофьор

Хитлер, нацизъм, райх

Той не е можел да мине без услугите на шофьор, когато се разкарвал из страната да държи речи. Неумението му да кара създавало неудобства в поддържането на неговия имидж, особено в сравнение с италианския диктатор Мусолини, който можел и да шофира, и да лети. Хитлер си намирал непрекъснато аргументи като риск от катастрофи и опасности за сигурността, за да изкара карането на кола загуба на енергия, която ще бъде по-полезна за други неща.

Бил е номиниран за Нобелова награда

Иронично е, но човекът, разпалил най-смъртоносната война в историята, е бил номиниран от шведския парламентарист Ерик Готфрид Кристиан Брандт за наградата само 3 месеца преди Германия да нахлуе в Полша. Предложението, както и прославянето на фюрера като „борец за мир“ и неговата книга „Моята борба“, донесли на Брандт редица неприятности – той бил заклеймен като „фашист“ и някои организации му забранили да изнася лекции в техни заведения.

Хитлер, нацизъм, райх

Това, което впоследствие се изяснило, било, че Брандт всъщност се шегувал. Той наистина попълнил документ с предложение, защото искал така да изрази протест срещу номинацията за Нобелова награда на британския премиер Невил Чембърлейн. Всъщност Брандт бил противник на нацистите.

Еврейска препоръка

Хитлер  е бил предлаган за Железен кръст за храброст по време на Първата световна война, в която е участвал. Войникът, който го е предложил за честта, е бил евреин.

След като бил ранен във войната, бъдещият фюрер е получил Железен кръст – втора степен, а неговият лейтенант Хюго Гутман го препоръчал за още по-високото отличие.

Хитлер, нацизъм, райх

По тъжна ирония след влизането в сила на Нюрнбергските закони, Гутман бил лишен от германско гражданство. Той даже бил хванат от Гестапо, но освободен след намеса на офицери от СС, които знаели историята му като командир на Хитлер.

Гутман напуснал Германия и емигрирал през Белгия в САЩ заедно със семейството си. Фюрерът продължил да носи медалът, получен по еврейска препоръка.

Снимките от репетициите на речи

Малко известно е, че Хитлер е позирал за серия странни снимки, които го показват как репетира за речите си. Снимките трябвало да бъдат унищожени, след като бъдат разгледани, но фотографът Хайнрих Хофман, който впрочем запознал диктатора с бъдещата му съпруга Ева Браун, не го направил, и 9 от тях оцелели. Те показват как Хитлер репетира пози и го разкриват като това, което той е бил през повечето време: актьор.

Хитлер, нацизъм, райх

Хитлер е бил много загрижен за възможни грешки в маниера, по който се представя през обществото, и е бил доста самовлюбен.

Фюрерът отказал да употреби химически оръжия

Една от най-големите загадки във военната история остава неговото странно отношение към химическите оръжия по време на Втората световна война. Благодарение на мисловните си усилия и експериментите, немският учен Герхард Шрадер, който работел за унищожаването на буболечки, стигнал до нещо несравнимо по-смъртоносно, наречено зарин – наистина ужасяващ нервнопаралитичен агент, достъпен на нацисткия режим.

Хитлер, нацизъм, райх

По причини, за които са правени редица предположения, но остават загадка, Хитлер забранил употребата на страшното оръжие срещу Съюзниците, дори и след като бил притискан от нацистите да използва газа. Въпреки забраната, нацистките фабрики произвели огромни количества зарин и го държали на склад до края на войната – за всеки случай.

Странната дружба с еврейско момиченце

Една от най-изненадващите истории за фюрера е неговото приятелство с Роза Берниле Ниенау – германско еврейче. Хитлер срещнал момиченцето и майка му, след като ги поканил в дома си, защото научил, че детето е родено на същата дата като него – 20 април. Направили снимки, на които малката Роза е прегърнала фюрера, но скоро след това станало ясно, че семейството са евреи.

Хитлер, нацизъм, райх

Хитлер не прекратил приятелството си с детето. Малката му е писала 17 пъти между 1935 и 1938 година. Нацисткият секретар Мартин Борман наредил на момичето да прекъсне отношения с Хитлер, но това разлютило фюрера.

Малката Ниенау все пак загубила контакт с Хитлер в началото на Втората световна война, вероятно когато режимът започнал да избива евреи с милиони. Нейната смърт обаче не била следствие от нацистките репресии – момиченцето починало от полиомиелитна инфекция в мюнхенска болница.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!