пари

Световната икономика е заплашена в близко бъдеще от надуването на голям брой балони. Те могат да се спукат и това ще доведе до задълбочаването на световната криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, пише „Блумбърг“, позовавайки се на експери.

Те обвиняват централните банки на редица страни за „надуването на балоните“. На първо място – Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

Повечето регулатори през последните месеци са взели курс на смекчаване на парично-кредитната политика. Това се изразява в приемането на програми за смекчаване, предвиждащи изкупуването на държавни и корпоративни облигации.

Тези действия преследват две цели: 1. да се намали доходността на пазара на отпускане кредити; 2. да се влее допълнителна ликвидност в банковата система, за да може да се кредитира икономиката.

За изминалата 2020 г. ФЕД обяви започването на програма за безлимитно смекчаване. ЕЦБ също предприе подобни мерки на стойност 1,85 трилиона евро.

В резултат доходността от държавните и корпоративни облигации достигна историческите минимуми, а в някои случаи – стана дори отрицателна. Това направи взимането на кредит много евтино и подбуди инвеститорите да търсят други активи. В момента те са се насочили към акции, валути, скъпоценни метали, недвижимост и криптовалути

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!