В нощта на 20 август 1939г. германският канцлер Адолф Хитлер протегнал ръка към врага си с молба. Времето не стигнало да се подготви за планираното нахлуване в Полша на 1 септември и затова Хитлер се нуждаел от Съветския съюз.

В телеграма изпратена до Йосиф Сталин, германският канцлер поискал съветският диктатор да организира възможно най-скоро среща между германския външен министър Йоахим фон Рибентроп и неговият съветски колега Вячеслав Молотов.

пактът между Хитлер и Сталин

В продължение на месеци СССР преговаряли с Великобритания и Франция, които обещали да защитят Полша, ако Германия нахлуе. Трите държави подготвяли съюз срещу нацистката агресия.

Предишният ден обаче Германия и СССР подписали икономическо споразумение. Хитлер искал политически договор – идея, която Молотов горещо приветствал.

Хитлер бързал да нападне Полша, за да се възползва от „вълната”, предизвикана от слуховете, че се подготвя антигерманско споразумение.

„Напрежението между Германия и Полша стана нетърпимо”, написал той до Сталин. „Кризата може да започне всеки момент”.

пактът между Хитлер и Сталин

Отговорът на Сталин пристигнал 27 часа по-късно. Той гласял:

„Прати Рибентроп в Москва”.

На 23 август 1939г. германският външен министър пристигнал в Москва. Той носел написани лично от Хитлер заръки, които трябвало да бъдат изпълнени.

Таков дипломатически пробил бил немислим само до преди месец – нацистите и руснаците били смъртни врагове. Техните идеологии се различавали, а омразата им едни към други подхранвала политически убийсва.

пактът между Хитлер и Сталин

На заветния 23 август обаче всичко било загърбено. След като малко по-рано през годината нацистите били превзели Чехия, в нарушение с Мюнхенското споразумение, Сталин поставил под въпрос решението на британците и французите да се борят срещу нацистите.

Междувременно руснаците сметнали, че едно мирно споразумение с германците е добра идея, тъй като вече били подложени на ожесточена битка на източния им фронт с японците.

Червената армия все още била отслабена заради решението на Сталин да „изчисти” висшите командири (1937 и 1938г.).

пактът между Хитлер и Сталин

Но да се върнем на срещата. Щом седнал на масата за преговори в Кремъл, Рибентроп започнал със своята встъпителна реч. Той говорил за топлите отношения между нацистка Германия и СССР.

Но съветският диктатор знаел, че монетата винаги има две страни.

„Съветското правителство не може неочаквано да убеди обществото, че между двете държави има приятелство, след като толкова време отношенията биваха засипвани с тор от нацисткото правителство”, казал Сталин (или поне така пише Уилям Шайрър в книгата си „Възходът на Третия Райх”).

Преговорите между СССР, Франция и Великобритания се точили с месеци, но не и тези с Германия. Външният министър Рибентроп успял само за няколко часа да убеди съветския диктатор да сключат сделка.

пактът между Хитлер и Сталин

Официално този пакт се нарича „Молотов-Рибентроп”, но е познат и като пактът „Хитлер-Сталин”. Споразумението за ненападение било просто и ясно. И двете страни обещали следващите 10 години „да се откажат от всякакви действия на агресия и от каквито и да било атаки помежду си, било то самостоятелни или с други сили.”

Под зоркия поглед на Владимир Ленин, чийто портрет висял на стената, Рибентроп и Молотов подписали споразумение.

Усмихнатият Сталин бил толкова развълнуван, че вдигнал тост за Хитлер.

„Знам колко много германската нация обича своя Фюрер”, казал той. „Затова бих искал да пия за негово здраве”.

Споразумението влязло в сила в момента, в който писалките докоснали хартията. Рибентроп незабавно позвънил на Хилер, който по това време бил на отдих в Бавария, за да му съобщи новините.

Хитлер

„Това ще удари като бомба”, казал развълнуваният Хитлер, който сега можел да нападне спокойно Полша, без да се страхува от съветската намеса и от война на два фронта.

„Зловещата новина дойде като експлозия”, писал по-късно Уинстън Чърчил.

И това била само новината, която светът знаел, защото в допълнение към пакта за ненападение, нацистите и комунистите подписали таен протокол, който се появил на бял свят чак след края на Втората световна война.

Двете страни си разделили Полша като на Германия се паднала по-голямата част. На Съветския съюз била обещана Бесарабия и балтийските държави – Естония, Латвия и Финландия, а Литва била дадена на Германия.

Втората световна война

Преди Рибентроп да напусне Кремъл, Сталин го дръпнал на страни и му казал:

„СССР приема много сериозно новият пакт”.

Той дал мъжката си дума, че няма да предаде партньора си.

Сталин сигурно се е чудил дали Хитлер си мисли същите неща, имайки предвид склонността му да нарушава договорите, които е подписал.

„Нашият пакт означава, че най-великите европейски сили са се съгласили да елиминират заплахата от война и да живеят в мир”, казал Молотов на 31 август.

Няколко часа по-късно хиляди германски войници нахлули в Полша и войната започнала.

Хитлер

В рамките на няколко седмици руските войници завзели Източна Полша под претекста, че защитават местните от германците.

Месеци след това войските на Сталин влезли в Балтийските държави и Бесарабия.

Преди да подпише пакта за ненападение, президентът Франклин Рузвелт предупредил Сталин, че „е много сигурно, че щом Хитлер завладее Франция, ще се обърне към Русия”.

Думите били своеобразно предсказание, тъй като на 22 юни 1941г. нацисткият лидер едностранно нарушил сделката си със Сталин и започнал най-голямата изненадваща атака в историята на военното дело.

Кои компании са подкрепяли Адолф Хитлер по време на Втората световна война? – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Прочетете 20 невероятни факта за Втората световна война – ТУК.

3 невероятни, но истински истории за ВСВ – ТУК.

Кои са 10-те най-брутални оръжия от Втората световна война? ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист – ТУК.
Хуго Шмайсер е непризнатият баща на АК-47 – ТУК.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!