С диктаторите шега не бива. Макар днес да няма подобни „явления”, те все пак си остават сериозна заплаха. Историята помни много зли тирани, но и хора, които са успели да им се опълчат. Ето пет от тях:

ЛУДВИГ СВОБОДА СРЕЩУ ЛЕОНИД БРЕЖНЕВ

Леонид Брежнев бил генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. Той бил фактическият ръководител на Съветския съюз от 1964г. до 1982г.

През 1968г. Брежнев бил в кабинета си и си мислил някакви неща, когато Лудвиг Свобода – президент на Чехословакия – избухнал и поискал от генералният секретар на ЦК да освободи 26-те чехословашки политически затворници, които държал. Брежнев моментално отказал.

Свобода не се поколебал – извадил един пистолет, опрял го в главата си и казал:

„Ако се самоубия, кръвта ми ще бъде по ръцете ти и никой на този свят няма да повярва, че не си ме убил.”

Всички в стаята знаели, че е прав: съвсем скоро Чехословакия била приела прогресивни реформи, които трябвало да покажат дали комунизмът може да бъде по-малко репресивен режим. В отговор Брежнев поръчал няколко убийства и наредил арестите на 500 000 войници, сред които и 26-те политици. Руснакът искал да ги принуди да подпишат Московския протокол – ангажимент, който щял да отмени реформите. Светът не знаел тези подробности, но било ясно, че отношенията между двете държави са напрегнати. Следователно, ако президентът на по-слабия партньор се самоубиел, никой нямал да повярва, че това не е дело на СССР.

В резултат на разговора между Брежнев и Свобода, затворниците били освободени няколко часа по-късно.

ЖЕНА СРЕЩУ ИСЛЯМСКИ ДИКТАТОР

Иранският лидер Рухолах Хомейни не бил любимият диктатор на жените. Малко, след като дошъл на власт, той обявил жените за твърде глупави, за да заемат властови позиции, ограничил правата им и намалил минималната възраст за сключване на брак – 13 години. През 1979г. Хомейни поискал от западната журналистка Ориана Фалаци да носи чадор (нещо като бурка), докато го интервюирала. Тя се съобразила с желанието му, но не се стърпяла да каже какво мисли, а именно, че постъпката му е „варварска”. По средата на интервюто, иранският лидер се отегчил и й казал: „Ако не ви харесва иранската дреха, не е нужно да я носите. Чадорът е за млади и добри жени”.

Журналистката тутакси отговорила: „Много мило от ваша страна”. И добави: „След като ми позволихте, ще махна този глупав, средновековен парцал”.

После разкъсала чадора. Разбира се, Хомейни се ядосал и напуснал интервюто.

Фалаци имала опит с диктаторите и не се страхувала от тях. Детството си тя прекарала в контрабандиране на бомби и оръжия за антифашистката съпротива в окупираната от нацистите Италия. Когато пораснала, тя се превърнала в смел журналист и не се страхувала да се опълчва на събеседниците си (сред които били Хенри Кисинджър и Моамар Кадафи).

Хомейни липсвал 48 часа, но накрая се върнал. Тогава синът му накарал Фалаци да обещае, че няма да го повдига отново темата за чадора. Разбира се, тя не се съобразила с това и се случило нещо невероятно – Хомейни се разсмял (според сина му това се случвало за първи път).

МЕТАКСАС СРЕЩУ МУСОЛИНИ И ХИТЛЕР

По време на Втората световна война, диктаторът Мусолини решил да нападне Гърция – държава с армия, десет пъти по-малка от италианската.

Мусолини бил толкова уверен в плана си, че дори не предупредил Хитлер за него. Вместо това изпратил италианския посланик при гръцкия премиер, за да му постави ултиматум: „Позволете на италианската армия да влезе или ще се случи нещо лошо.”

Италианският посланик доставил съобщението в 3:00 часа следобед. Гръцкият министър-председател Йоанис Метаксас веднага отговорил: „Тогава – война.”

Час и половина по-късно войниците на Мусолини нападнали. Три седмици гръцките войници не само, че успели да отблъснат италианските, но и контраатакували (сраженията са се развивали на територията на Албания).

В крайна сметка Мусолини разбрал, че е напът да загуби. Затова бил принуден да помоли Хитлер за помощ.

Германия все пак се намесила. Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), се провела в континенталната част на Гърция и южната част на Албания.

Немските военни действия започнали на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водили ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски били победени. Атина паднала на 27 април. Въпреки това, британците успели да евакуират около 50 000 войници. Гръцката кампания завършила с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

5-ГОДИШНО МОМЧЕ СРЕЩУ САДДАМ ХЮСЕИН

След нахлуването в Кувейт и задържането на няколко хиляди китайски, руски, британски и американски семейства като заложници, иракският диктатор Саддам Хюсеин бил шокиран, че не получава подкрепа от съюзническите си държави.

Затова той решил да запише видео послание, в което да оправдае действията си. Той се опитал да покаже на света, че тези хора не са заложници. За да потвърди тезата си, че всички тези хора си прекарват невероятно, той извадил едно малко момче пред камерата и го подканил да седне на коляното му.

Стюард Локууд (момчето-агнец) видимо не бил щастлив от факта. И като потвърждение на това е пренебрежителният му и отегчен поглед. За много от съюзниците, това било достатъчно доказателство. Въпросът е защо Хюсеин пуснал записа.

Все пак като резултат на това, британското правителство нарекло опитите на Саддам Хюсеин да манипулира света „неуспешни” и започнали операция по освобождаването на заложниците.

През 1990г. всички „гости” на Хюсеин били пуснати на свобода, отваряйки пътя за военни действия в Ирак.

ТИТО СРЕЩУ СТАЛИН

Йосиф Сталин мразел Йосип Броз Тито изключително много. Югославският лидер Тито се съюзил със СССР по време на Втората световна война. Отношенията между двете държави обаче се влошили, след като на Тито му писнало Съветския съюз да го разиграва.

Затова решил да управлява Югославия, както той си знае – нещо, което помрачило статута на Сталин като върховен лидер на социалистическия свят.

За да промени действителността, съветският диктатор решил да убие Тито, но не успял. Затова опитал пак. Общо 21 опита за убийство!!!

В крайна сметка Тито се уморил да се крие и решил да напише писмо до Сталин:

„Ако не спрете да пращате убийци, ще изпратя един в Москва и няма да ми се наложи да повтарям”.

Тито бил ветеран от двете световни войни и трудно можел да бъде сплашен.

Сталин запазил писмото до деня на смъртта си, но опитите да се отърве от югославския лидер не спрели. В крайна сметка Тито надживял Сталин с 27 години.

 

7 доказателства, че Хитлер е избягал след войната – ТУК

Хитлер можеше да спечели войната, ако беше направил тези неща – ТУК

УЖАСЯВАЩИТЕ тайни на Съветския съюз – ТУК.

За ужасяващите лагери на смъртта извън Третия Райх прочетете ТУК.

Къде е златото на Хилтер? ТУК.

Планът на Хитлер да убие Рузвелт, Чърчил и Сталин – ОПЕРАЦИЯ „ДЪЛЪГ СКОК” – ТУК.

10-те най-смъртоносни снайперисти от Втората световна война – ТУК

Цялата история на Симо Хаюха може да прочетете ТУК.

Други любопитни факти за него може да намерите ТУК.

Непознати факти за Втората световна война – ТУК.

Кои са „Нощните вещици“ вижте ТУК

Как група художници заблуди Хитлер? – ТУК

Още една жена е заслужила мястото си в историята – Людмила Павличенко. Историята й може да прочетете ТУК.

7 необикновени случки от Втората световна война може да прочетете – ТУК.

Кои компании са помагали на Хитлер – ТУК.

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Тайният пакт между Хилтер и Сталин – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

А кой е Хайнрих Химлер четете ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

Невероятните истории на 10 известни лица през Втората световна война – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!