Че концентрационни лагери в Полша е имало, всички знаем. Но едва ли сте чували, че в почти всяка държава по света е имало „лагери на смъртта”. Ето някои от най-зловещите истории от тези места, които може би не знаете:

№10 Канадските лагери били по-лоши от американските

Американските граждани от японски произход в САЩ били изпращани в концлагери. По това време същата съдба споходила 23 000 японци, живеещи в Канада. Те били отвлечени и заключени в лагери, които в много отношения били по-лоши от САЩ.

Били им отнети всички вещи, но им обещали, че в края на войната ще си ги получат обратно. Разбира се, това били празни думи. По-малко от шест месеца след ареста им, канадското правителство продало вещите на японците.

Преди да станат лагери, сградите били хамбари и курници. Затворниците нямали легла – вместо това спели на сламени чували, които гъмжали от бълхи.

Зимата на 1942-1943г. била една от най-студените в историята на Британска Колумбия. Температурите падали по -40 градуса. Затворниците били принудени да използват мръсотията, за да изолират стените, за да не умрат от студ.

През 1944г. САЩ започнали да освобождават затворниците си, но Канада – не. Чак през април 1949г. канадците изпратили лагерниците си по домовете им. Не всички обаче успели – правителството насърчавало японците да се върнат в родната си Япония, 4000 от затворниците били депортирани.

№9 В американските концлагери имало италианци, германци, тайванци и корейци.

Японците не били единствените хора, изпратени в концентрационни лагери в САЩ. Тайванските и корейските граждани били причислявани към японците, затова и те били затворени.

11 500 германци и 2700 италианци също били затворени. Но не всички мигранти били изпратени в тези лагери – 600 000 италианци получили най-различни ограничения (например, имали забрана да излизат от домовете си в интервала 20:00-06:00 на следващия ден).

Изследване на общественото мнение от 1944г. показва, че голяма част от американците смятали тези ограничения за Холокост. Едва 13% от респондентите подкрепяли убийствата на японците, включително и на децата им.

№8 Еврейските бежанци във Великобритания били затваряни, а по-късно депортирани.

Когато Германия влязла в Норвегия през 1940г., параноя обхванала Великобритания. Всички хора от германски и италиански произход на острова били считани за врагове и били затваряни. Много от тези хора били евреи.

От 80 000 „вражески агенти” 55 000 били бежанци, които искали да избягат от нацисткия режим и почти всички били евреи (които едва се спасили от концлагерите на германците).

Семействата били разделяни. През първата година, мъжете и жените били отделяни в различни лагери. Освен това 7000 от всички били изпратени в лагери в Канада и Австралия. Не всички оцелели по време на пътуването.

№7 4000 затворници във Финландия били оставени да умрат от глад.

Финландските власти наредили ареста на руснаци, намиращи се на тяхна територия. Когато финландската армия навлязла в Източна Карелия, те пленили 24 000 руснаци, живеещи по тези места и ги изпратили в лагери. Затворниците почти не получавали храна. 4000 от тях загинали.

Финландското правителство възнамерявало да „продава” цивилните руски пленници срещу военни финландски.

Що се касае до еврейските затворници – те били изпращани в Гестапо, за да се спечели благоразположението на нацистите.

Смъртта обаче скоро обхванала лагерите. Гладът бил най-силното оръжие и в средата на 1942г. 3500 руски затворници измрели от недохранване.

№6 Японците измъчвали и избивали лагерниците си

Японското правителство пленило много повече хора от американците. По време на Втората световна война те затворили над 130 000 чуждестранни граждани.

Тези хора не били войници – те били цивилни, които живеели в страните от Югоизточна Азия, които просто се озовали на грешното място. В много от тези лагери обаче условията били също толкова лоши, колкото в военните затвори.

В повечето от лагерите хората получавали оскъдна храна и мнозина умирали от глад. Всеки, които дръзнел да премине линията на „дома си”, бил връщан със сила. Оцелял от лагерите разказал, че побоите  на японските пазачи били „редовни като ударите на часовника”.

Най-лоши били лагерите с малко затворници, където нямало свидетели и охраната си позволявала бруталности. Преживелите лагера в Науру, където имало само седем  затворници, казвали, че след бомбардировките на съюзниците, охраната обезглавила двама цивилни, само за да „изпуснат парата”.

№5 Седем затворници в японски лагери били публично малтретирани и екзекутирани

Най-големият лагер в Япония бил в Хонг Конг и се наричал „Концлагерът на Стенли”. В него имало 2800 цивилни затворници.

Повечето от хората в него били британски граждани. Те не получавали почти нищо за ядене, освен огризки – на петима души се падала една купа ориз, а според единия от затворниците най-често менюто включвало кал, хлебарки, фасове и плъхове.

121 от лагерниците не успели да оцелеят. Но най-тежка била съдбата на седем мъже, които се опитали да избягат. Те успели да се снабдят с радио и се свързали с външния свят. Естествено, охраната ги заловила и последствията били ужасяващи.

Седемте затворници били публично измъчвани, а всички останали затворници били принуждавани да гледат. Тъй като не можели да понасят повече болката, мъжете или били застрелвани, или били обезглавявани.

№4 Еврейските бежанци били обирани и пребивани на път към лагерите в Австралия

В австралийските лагери имало японци, германци и италианци – общо 8000. Най-ужасяващата история от тези концентрационни лагери е тази на „Дънера” – британският кораб, който бил използван за превозването на еврейските бежанци. Капацитетът на плавателния съд бил 1600 души, но 2500 души буквално били натъпкани на борда.

2000 от тези хора били евреи, някои от които вече били в нацистките „лагери на смъртта”. Те обаче успели да избягат във Великобритания, надявайки се на по-добър живот. Вместо това те били задържани и заедно с 451 затворници от Италия и Германия били натоварени на кораба.

Пленниците спели един върху друг по пода, а охраната им позволявала само по 30 минути на чист въздух на ден. Корабът бил толкова натъпкан, че движението било невъзможно. За душове и дума не може да стана, а миризмата била отвратителна.

Цялото пътуване продължило 57 дни, а когато свършило – затворниците били натъпкани в килии. Още щом слезли от кораба, пленниците установили, че всички вещи, които носели със себе си, били изчезнали – или били разпродадени от охраната, или били изхвърлени в морето.

№3 Перу депортирали японски граждани в концлагери в САЩ

2 200 от затворниците в американските концентрационни лагери никога не били влизали в САЩ. Те живеели в Перу, но по време на Войната били депортирани в Америка.

Американските власти искали възможно най-много цивилни затворници, които да служат като „разменни монети” в преговорите с Япония. Затова американците поискали от Перу да депортират всички японци на тяхна територия.

Властите в южноамериканската държава само това чакали – те били отявлени противници на японците. Затова през май 1940г., 600 къщи, собственост на японци, били разрушени; 800 цивилни били депортирани в САЩ.

След края на войната Перу отказали да приемат обратно затворниците. 1000 от тях били изпратени в Япония, а някои „късметлии” останали в САЩ.

№2 Живеещите в Аляска били затваряни в концлагери и умирали при ужасни обстоятелства

Не всички затворници в концентрационни лагери били от вражеска страна. 881 жители на Аляска също станали част от ужасната практика. Те били затворени за три години и половина.

Правителството не гледало на тях като на врагове, но оправдавали действията си с думите: „Правим го за тяхно добро”. Американските власти смятали, че скоро Аляска ще се превърне в бойно поле и затова изселили местните (и ги пратили в лагери).

Действията на правителството не помогнали на никого. Условията в лагерите били толкова лоши, че хората от Аляска умрели в големи мъки. Живеели в изоставени сгради (стари мини или фабрики). Болестите върлували с пълна сила.

Равносметката: всеки десети загинал, най-често бавно и мъчително.

№1 Норвегия затваряла собствените си граждани

В края на войната, много държави насочили вниманието си върху собствените си граждани. В Норвегия, през 1945г., 5000 жени били нарочени за леки жени, които предлагали услугите си на нацистите. Затова властите решили да ги изпратят в лагери.

Някои от жените действително били любовници на нацистки войници по време на германската окупация, но много от тях нямали нищо общо с това. Всяка жена, която изпълнявала каквато и да е работа за нацистите, била затваряна.

Правителството оправдавало действията си с мотива, че иска да защити народа си. Пазачите често се гаврели със затворничките – изкарвали ги на улуците и бръснели главите им пред хората, които пък им се подигравали.

Това не е случило само в Норвегия – всъщност, във Франция жените били събличани, бити и принуждавани да „дефилират” по улиците, пред погледите на стотици граждани. Често и техните коси били отрязвани, а по лицата им рисували свастики.

Мъжете в Норвегия не били подложени на такива мъки. Документирани са 28 случая, при които норвежки граждани са се оженили за германка. Всички жени обаче, които се омъжили за нацисти, били депортирани в Германия (освен това получавали забрана до живот да влизат в страната).

 

10-те най-смъртоносни снайперисти от Втората световна война – ТУК

Цялата история на Симо Хаюха може да прочетете ТУК.

Други любопитни факти за него може да намерите ТУК.

Непознати факти за Втората световна война – ТУК.

Кои са „Нощните вещици“ вижте ТУК

Как група художници заблуди Хитлер? – ТУК

Още една жена е заслужила мястото си в историята – Людмила Павличенко. Историята й може да прочетете ТУК.

7 необикновени случки от Втората световна война може да прочетете – ТУК.

Кои компании са помагали на Хитлер – ТУК.

3 невероятни, но истински истории от Втората световна война – ТУК

20 НЕВЕРОЯТНИ факта за Втората Световна война! – ТУК.

10-те най-брутални оръжия от Втората световна война – ТУК.

Тайният пакт между Хилтер и Сталин – ТУК

Къде и кои са децата на Фюрера – вижте ТУК.

Цялата история на зловещия диктатор Хитлер може да прочетете ТУК.

Химлер е водил операцията, дала началото на Втората световна война. Историята вижте ТУК.

Един от „героите“ на Аушвиц – „Ангелът на смъртта“ – цялато му история вижте ТУК.

Друг важен участник в Холокоста бил и „Ковчежникът на Аушвиц“ – историята му прочетете ТУК.

Запознайте се с Хиро Онода – японецът, който 29 години не разбра, че войната е свършила! – ТУК.

Вижте най-скъпите огнестрелни оръжия продавани някога – ТУК

Най-великият снайперист на СССР – Василий Зайцев – ТУК.

Запознайте се с най-смъртоносният пилот някога – Хайнц-Волфганг Шнауфер… асът на Третия райх! – ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!