Има личности, които остават в сянка, но имат огромно значение за хода на историята. Тъй като никога не са ставали обект на широкото обществено внимание, често тяхната биография е толкова замъглена, че поражда спекулации, преувеличения и митологизиране. Такава противоречива личност е Мария Орсич – може би най-силният медиум /или брилянтна измамница, биха казали скептиците/ на своето време. Поради връзките й с висши нацисти, работата с нацистките окултни служби и предполагаемото й влияние, достигащо до самия Хитлер, някои дори й приписват вина за нещастията, причинени от нацизма и Втората световна война. Идващите от нея данни за произхода на арийската раса се посочват от някои изследователи като важна основа за развитието на нацистката теория за превъзходството на арийците с всички последствия от това.

Основаване на кръга Врил

Мария Орсич е известен медиум, който впоследствие оглавява обществото „Врил“. Родена е на 31 октомври 1895 година в Загреб. Баща й, хърватинът Томислав Орсич, среща майка й, виенчанката Сабине, през 1894 година. Те се влюбват и след година тя ражда ослепително красиво русо момиченце, което нарекли Мария. По-късно Томислав сменя първото си има на Томас.

Мария била по-красива от всички холивудски звезди по онова време. Тя станала последователка на германското националистическо движение, което било активно още през Първата световна война, и имало за главна цел обединяването на Германия и Австрия.

През 1919 година тя се преместила в Мюнхен при годеника си. Там влязла в контакт обществото „Туле гезелшафт“ и скоро основала свой собствен кръг от медиуми заедно с Трауте А. от Мюнхен и 3 други приятелки. То официално се наричало „Alldeutsche Gesellschaft für Metaphysik“, но е много по-известно като „Врил гезелшафт“.

Тук някъде нещата се размиват до крайност и оценките за Врил-обществото варират между неглижирането на скептиците и обвинение в най-висши престъпления от страна на някои изследователи. Врил-дамите, основали групата, са окачествявани като „Петте вещици на обществото Туле“, подпомогнали развитието на пангерманското движение и, в крайна сметка, възникването на Третия райх. Има твърдения, че поради хърватските корени на Орсич хърватите били обявени за арийци, което пък било в основата на изстъпленията на хърватските усташи, довели до смъртта на хиляди сърби.

Всичко това изглежда като спекулация, но едно е ясно – дамите от Врил и особено Мария Орсич са имали здрави връзки и вероятно истинско влияние върху членове на Третия райх на най-високо ниво, в това число фюрера.

Всички жени от обществото на медиумите били млади дами. Мария и Трауте били красавици с много дълги коси – първата блондинка, а втората – с кестеняви коси. Носели ги вързани на дълги конски опашки – нещо, което било рядко срещано по онова време, и тази прическа станала нещо като знак за принадлежност на жените, които участвали във „Врил“. Те вярвали, че дългите им коси са нещо като космически антени, чрез които осъществяват комуникация с извънземен разум.

За идентификация медиумите от „Врил“ носели диск с изображения на двете най-надарени от тях – Мария и Зигрун.

Прояви на Орсич като медиум

Орсич твърдяла, че контактува с извънземни арийски същества, живеещи на планета в системата на Алдебаран. Тези извънземни били посещавали Земята и се установили в Шумер. Названието „Врил“ идва от древната шумерска дума „ври-ил“ /“като бог, богоподобен“/. Вторият най-важен медиум била Зигрун, чието име етимологично се свързва със Зигруне, валкирия и една от 9-те дъщери на Вотан в нордическата митология. Мария влязла в контакт с извънземните още около 1917 година или дори по-рано.

През 1919 година в тесен кръг посветени Орсич и Зигрун провели сеанс. Мария получила от своите извънземни „партньори“ съобщение в скрипт, употребяван от тамплиерите, който самата тя не познавала. Това били техническите данни на летателен апарат.

Данните били точни, така че започнал сериозен разговор между посветените за изграждане на апарат, с който да се отида до Алдебаран за среща с извънземните. Благодарение на способностите на Орсич и медиумите от Врил и с подкрепата на учените от обществото Туле се оформила концепцията за „алтернативна наука“.

Поради финансови пречки проектът за летящата машина се оформил чак след няколко години. Около 1922 година части за тази машина започнали да се изработват независимо една от друга на различни места, като били заплатени от Туле и Врил. Има данни, че Орсич е поддържала общирна кореспондинция с Никола Тесла отвъд океана относно проекта за космически апарат.

Тази кореспонденция по-късно изчезва /или е конфискувана и обявена за класифицирана/, затова нейното съществуване не може да бъде категорично потвърдено.

През 1924 година Орсич установила връзка с дух пред заместника на Хитлер и бъдещият трети най-важен човек на Третия райх – Рудолф Хес.

В апартамента на Хес в Мюнхен в присъствието на основателя на Туле, Рудол фон Себотендорф /с който Орсич работела много интензивно и който я препоръчал като медиум/, и други важни личности тя извикала духа на загиналия година по-рано публицист, преводач и член на Туле Дитрих Екхарт.

Мария изпаднала в транс и Хес дори се почувствал изнервен да я гледа. Всички обаче чули гласът на Екхарт да излиза от нея, като казал, че трябва да остави нечий друг глас да достави важно съобщение. След това се чул странен глас, който обявил, че е от народа Суми – жители на отдалечения свят, който обикаля в орбита около Алдебаран.

Хес и останалите мигали в учудване. Те чули още много интересни факти – че Суми са колонизирали Земята преди 500 милиона години и че руините на древните градове Шурупак и Нипур са били тяхно дело. Тези от тях, които оцелели след големия потоп /вероятно същия, в който оцелял и Ной/, станали предшественици на древните арийци.

Арийци и извънземни

Предполага се, че Хитлер е бил държан в течение на случващото се, но не може да се каже със сигурност откога. Разкритията на Орсич за произхода на арийците кореспондират с теориите на нацистите за висшата раса и вероятно дори стоят в основата им.  В този ред на спекулации има мнения, които пряко обвиняват Мария Орсич като носеща вина за възхода на нацизма и последвалата Втора световна война.

Това са трудно доказуеми неща, но е известно, че проектът за среща с алдебаранците е бил представен на вниманието на фюрера.

Главната цел на Врил и обществото Туле била да се постигне „Raumflug“ – космически полет – и да се построи машина, която да достигне Алдебаран. Затова тези организации се инкорпорирали в държавно поддържаната служба Аненербе.  Това със сигурност е укрепило връзките на Орсич, Врил и Туле с държавата, още повече, че Аненербе е под контрола на обсебения от окултното Хайнрих Химлер.

През декември 1943 година Орсич и Зигрун са били на събрание на обществото Врил в курорта Колберг, на което да вземат решения за алдебаранския проект. Медиумите били получили пълни сведения за обитаемите планети около Алдебаран и планирали пътешествие дотам.

Проектът е бил обсъждан отново на 22 януари 1944 година на среща между Хитлер, Химлер, учени от Врил и от Техническия университет в Мюнхен. Решено било апаратът „Врил 7 Йегер“ да бъде изпратен през канал между измеренията, който не зависи от скоростта на светлината. Според авторът Н. Ратхофер първият тестов полет в дименсионния канал е осъществен през 1944 година.

С влошаването на ситуацията на Третия райх във войната очевидно дейността на тайните общества, подпомагани от държавата, започва да запада и грандиозните проекти вече стават неосъществими.

Изчезването на Орсич

Самата Мария Орсич изчезва безследно през 1945 година. На 11 март нейно писмо е разпратено като вътрешен документ на всички членове на обществото Врил. То завършва с думите: „Никой да не остава тук“. Това било последното съобщение от Мария Орсич. То подхрани спекулациите на любителите на мистерии, че тя може да е заминала за Алдебаран.

Цялата биография на Орсич е така обвита в мъгла и неясноти, че не може да бъде възстановена с пълна сигурност и данните за нея изглеждат непълни и фрагментарни. Тя може би е имала дъщеря на име Йоланда Рафа /по мъж/, но това не е сигурно изяснено. Някои изследователи се опитват да направят основателни предположения за родословието на Орсич, но самите те признават, че извън родителите й за него няма сигурни сведения.

За разлика от фактите за живота й, данните, които е получавала в положение на транс от съществата, с които контактувала, са описани подробно. Разбира се, скептиците винаги ще имат право на мнението си, че всичко около способностите на Орсич е измислица и психоза, но е факт, че тя се е ползвала с доверието на най-висшите фигури на Третия райх като Рудолф Хес, Хайнрих Химлер и самия Хитлер. Заради предполагаемото й влияние над последния тя дори бива наричана „Богинята на Дявола“ или „Красивата вещица на Хитлер“.

Орсич изчезва по начин, който напълно съответства на живота й, преминал в тайнственост и свързан с дълбоки мистерии.

 

За окултните тайни на Третия райх можете да прочетете ТУК и ТУК

За най-известните вещици на Средновековието и Ренесанса можете да прочетете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!