Оръжията имат историческа стойност, която е почти ненадмината, дори от паметниците. За много хора в наши дни, пистолетът е грозно нещо, но в миналото то е било нещо съвсем друго, романтично дори.

Трагедията, смъртта, насилието – всички тези кинематографични характеристики до голяма степен са обусловени от стрелбата. Войните и конфликтите подчертават епохите, но единичните изстрели могат да сложат края на една ера. След това те се превръщат в реликви.

Само определен вид оръжия обаче могат да се превърнат в толкова значими експонати.

Ето някои от тях:

ЗЛАТНИЯТ ПИСТОЛЕТ НА ФЮРЕРА: $114 000

Този златен 7,65-милиметров Валтер никога не е бил използван от най-ужасния световен лидер в историята – Адолф Хитлер, но със сигурност му е принадлежал.

По време на търг през 1987г. оръжието беше продадено за 114 000 долара на търг, на анонимен участник. Оттогава той е сменил няколко собственика и вероятно днес струва милиони.

Хитлер

Предполага се, че Хитрел получил пистолета на 50-я си рожден ден през 1939г. от семейство Валтер. Пистолетът вероятно е бил използван повече за украшение, отколкото за защита. Много историци вярват, че Хитлер го е използвал, за да се самоубие в бункера си, тъй като разбрал, че губи Втората световна война.

По-приемливата история е, че американски войник е откраднал това съкровище по време на мисия, целяща да залови Фюрера, провела се само месеци преди смъртта му.

пистолет

След като нахлул в апартамента на Хитлер през април 1945г., направеното от слонова кост оръжие се превърнало в едно от многото неща, които наемниците си откраднали.

 

КОЛТЪТ НА УАЙЪТ АРП, РЕВОЛВЕР, 45-ТИ КАЛИБЪР: $225,000

Револверът принадлежал на Уайът Арп – типичният американец от Стария Запад и кандидат за шериф.  Освен „пазенето на реда”, Арп често залагал, което в крайна сметка го разорило. Той обичал да преследва бизони, бил златотърсач и бил известен с разгулния си живот.

Но това не осмисля цената на револвера на Арп – 225 000 долара на търг в Аризона през април миналата година. Това специално огнестрелно оръжие, продадено от семейството на шерифа, Арп използвал легендарната битка в Дивия Запад – събитие, което се превърнало в легендарно.

Всичко, което знаем е, че престъпниците Том и Франк Маклари, Ике и Били Клантън, както и Били Кларибор се сблъскали с шерифа Уайът и братята му Виргил и Морган Арп през 1881г.

пистолет

Уайът бил единственият, който излязъл от тази битка без драскотини, вероятно заради пистолета си.

 

44 КАЛИБЪР, СМИТ ЕНД УЕСЪН, С КОЙТО ДЖЕСИ ДЖЕЙМС БИЛ УБИТ: $350,000

В Мисури, най-известният бандит в американската история бил във вихъра си – той обирал влакове, банки и магазини. Бандата на Джеймс тероризирала Канзас и Мисури почти две десетилетия след Гражданската война. В началото на 80-те години обаче бандата се разпаднала след поредица от кражби.

Гвоздеят в ковчега им бил куршумът в главата на Джеси Джеймс, изстрелян от този емблематичен и скъп пистолет.

Изстрелът направил един от бандата – Боб Форд, който тайно договорил убийството на Джеймс заради обявената от губернатора на Мисури награда.

пистолет

Оръжието беше продадено на търг през 2003г. за рекордните 350 000 долара.

 

ДВУЦЕВНАТА ПУШКА НА ТЕОДОР РУЗВЕЛТ:  $862,500

Често срещано твърдение е, че Теодор Рузвелт обичал да ходи на лов. Всъщност той бил абсолютен фанатик на темата и казвал, че да отиде на лов ще е първото нещо, което ще направи, след края на президентския си мандат.

Той не се шегувал: Рузвелт участвал в африканска експедиция през март 1909г., същия месец, в който напуснал Белия дом.

За 13 месеца, Рузвелт успял да убие 11 400 животни, от насекоми до слонове, включително 6 бели носорози.

Убиването на редки видове било в името на науката, а пушката от по-горе била част от тази мисия.

Компанията Fox Gun направила оръжието специално за сафаритата на Рузвелт, когато той приключил президентския мандат.

пистолет

Това, че един от най-обичаните президенти на Америка отбелязал: „това е най-хубавата пушка, която някога съм виждал“ определено увеличило привържениците й и стойността й достигнала

$ 862,500 по време на търг на Джулия Инк.

 

„УБИЕЦЪТ НА ЛИНКЪЛН”: БЕЗЦЕННО

От всички оръжия, за които говорихме, може би нито едно не може да се мери с това малко оръжие.

И все пак единствената цена, която някои някога е платил за него е 25 долара (1800г.).

В отсъствието на своя бодигард – Уард Хил Ламон, на когото е споделил прочутия си сън за своето покушение, Линкълн отишъл да гледа пиеса във Театъра на Форд. Пиесата е „Нашият американски братовчед“, музикална комедия от англичанина Том Тейлър. Когато Линкълн седнал в своята ложа, Джон Уилкс Бут, известен актьор и привърженик на Юга, се промъкнал зад балкона на президента и изчаквал най-смешната реплика в пиесата с надеждата смехът да заглуши изстрела.

На сцената актьора Хари Хоук казал последната реплика, която Линкълн чул в живота си. Когато публиката започнала да се смее, Джон Уилкс Бут се втурнал в ложата на президента и произвел един единствен изстрел от упор в главата му.

Куршумът влязъл зад лявото ухо на Линкълн и заседнал зад очите му. Бут извикал „Sic semper tyrannis!“ („Това застига тираните!“).

Изречението е мото на щата Вирджиния и се приписва на Марк Юний Брут. Според някои Бут извикал и „Юга е отмъстен!“ и скочил от балкона на сцената долу. След като се приземил, шпората на обувката му се закачила в американския флаг, той се спънал и счупил крака си.

пистолет

Пистолетът сега се намира в музей, но съществуват подозрения, че бил откраднат и заменен с фалшив.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!