Сигурно сте чували, че по време на Втората световна война, нацисткият диктатор Адолф Хитлер натрупал огромно златно съкровище, но доскоро никой не знаеше къде е. Предполагаше се, че то е пръснато в различни банки по целия свят.

Златото на Хитлер

През 2016г. в сайта „Дейли стар” се появи шокираща информация, че съкровището е било открито. Ето какво пише:

Златните кюлчета на Хитлер винаги са били обект на митове и легенди. Стотици ловци на съкровища са се опитвали да намерят богатството. Британски водолаз обаче твърди, че изгубеното злато не е в бункера на Хитлер и на борда на погребан кораб. Той смята, че богатството лежи на дъното на Балтийско море край полския бряг.

Златото на Хитлер

На борда на бежански кораб „Вилхелм Густлоф”, нацистките офицери пренесли три тона откраднато злато от Германия в последните дни на Втората световна война. Стойността на превозвания товар надвишава 100 милиона паунда.

Властите на Третия Райх ограбвали всяко съкровище по пътя си – включително скъпоценни камъни, ценните метали, произведения на изкуството.

Корабът „Вилхелм Густлоф” обаче така и не достигнал крайната си цел, тъй като бил потопен от руснаците. На борда му пътували 9 500 пътници (може и да са били 10 600 – към момента няма единна теория) и почти всички загинали (корабокрушение, шест пъти по-страшно от потъването на Титаник).

Корабният оператор на радио станцията Руди Ланге станал свидетел как потъват десетки касети, в които се смята, че било златото на Хитлер.

Златото на Хитлер

Тогава той бил 17-годишен. След като руска подводница изстреляла торпедо, Ланге незабавно изпратил SOS сигнал.

СЛУХОВЕ, ЧЕ ЗЛАТОТО Е НАМЕРЕНО

„Вилхелм Густлоф” бил „царят” на нацисткия флот. 213-метровият кораб бил потопен през януари 1945г. с повече от 9 600 пътници на борда, голяма част от които умрели при потъването.

Златото на Хитлер

Луксозният круизен кораб бил превърнат в болничен по време на Втората световна война, а по-късно бил използва в операцията „Ханибал” – масовата евакуация на Прусия преди жестокия напредък на Червената армия.

Златото на Хитлер

При плаването си до Полша, корабът трябвало да превозва бежанци. Но нацистите имали и друга идея. Свидетели твърдели, че часове преди да отплава, камиони с въоръжена охрана пристигнали на доковете и започнали да товарят огромни дървени контрейнери, пълни със златни кюлчета.

Златото на Хитлер

Златото било трупано в личния апартамент на Хитлер и било строго охранявано. Около 10 000 пътници били буквално натъпкани на кораба, чийто капацитет бил 1500 души.

На кораба бил качен и Ерих Кой – нацистки командир, който бил изпратен да пази златото. Предполага се, че именно той откраднал Кехлибарена стая.

Златото на Хитлер
на снимката: Ерих Кой, нацистки командир

Но когато руското торпедо ударило кораба, златото се загубило под вълните, заедно с хилядите мъже, жени и деца.

През 1988г. един водолаз – г-н Сайерс – се гмурнал на мястото, на което се предполага, че е потънал „Вилхелм Густлоф”. Там той открил разбит кораб, оставяйки легендарното златно съкровище под тоновете метал.

Златото на Хитлер

Друг водолаз решил да направи копие на плавателния съд, което да бъде изложено в музей в Германия. След проучванията, той установил, че има една стая с решетки на прозорците – вероятно „силната стая”, където било превозвано златото на Хитлер.

Златото на Хитлер

Дали златото наистина е на дъното на морето или е пръснато по банки в целия свят, никой не може да твърди със сигурност.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!