В навечерието на срещата между първите дипломати на САЩ– Рекс Тилърсън и на Русия – Сергей Лавров, която ще се проведе в събота,  Владимир Путин посъветвал руските медии да спрат да хвалят Тръмп, съобщават кореспонденти на „Блумбърг“ в Москва.  Срещата е неформална и ще се състои в кулоарите на форума на Г-20, който започва в петък  в германския град Бон.

Разпореждането към медиите идва във връзка със слабите очаквания на Кремъл за подобряване на двустранните отношения, както и поради нарастващата медийна популярност на Доналд Тръмп в Русия, която дори превишавала тази на руския президент.

Заповедта идва и на фона на усилващия се хор от антируски настроения във Вашингтон, където американски разузнавачи и правоприлагащи органи, водят няколко разследвания , за да определят пълния обхват на връзките, които са поддържали съветниците на Тръпм с Русия по време на кандидатпрезидентската  кампания през 2016-та.

За да се защити от нападките, в сяда, Тръмп написа серия от кратки съобщения в Туитър, с които засегна възпалената точка на Кремъл:  „Крим беше анексиран по времето на Обама. „Дали пък Обама не е бил твърде мек с Русия?“ – гласеше едното от тях.

След коментара под рубиновите звезди преценили, че гореща прегръдка с новото ръководство на САЩ няма да има. Вече се смятало, че то не е толкова приятелски настроено към Русия, каквато го представяла пропагандата.

Администрацията на Путин оправдава исканото спиране на отразяването на Доналд Тръмп с мотива, че зрителите в Русия не се интересуват как американският президент се вписва в новата си длъжност. Същността на притесненията на Кремъл  обаче е в призивите на Тръмп – например, срещу корупцията, „да източим блатото“ и др., които създали тесни аналогии с руската действителност, съобщава „Блумбърг“, като се позовава на високопоставени руски чиновници и медийни собственици.

От друга страна „розовите очила“  за размразяване на влошените отношения между двете световни суперсили, може да се окажат пореден мит за масова употреба: самият  Путин не е очаквал кой знае какво.  Още първите му действия след американските избори подсказаха това. Сред тях са подписване на договорите за военните бази в Сирия, форсирането на преговорите за бъдещето й в Астана, разполагането на ракети близо до европейските граници, вкл. и на крилати ракети, форсирането на връзките с инфраструктурата на Крим, икономически решения за сътрудничеството с Турция и започналите доставки на съвременна военна техника за Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук