Нивото на замърсяване на въздуха в София беше по-високо преди 10 години, днес стойностите влизат в норма. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата. По думите й, за разлика от преди десетилетие, когато замърсяването е било ежедневие, в днешно време се отчитат само единични стойности.

„Освен това въглеродният диоксид, серният диоксид са вече под праговете и това се дължи на редица фактори и мерки, които са предприети. Мисля, че резултатите са ясни. Резултатите са измерими. Това е много важно да стане ясно“, каза Фандъкова. Според нея, показателите са се подобрили след затварянето на „Кремиковци”, заради обновлението на автобусния автопарк и заради метрото.

„След пускане на третата линия на метрото ще спестим 90 хил. тона годишно вредни емисии. Само преди по-малко от 10 години в метрото се возеха около 80 хил. души дневно, днес те са 350 хил. души дневно. Само след 2 години ще са половин милион. Да си представим за момент, че нямаше това разширение, с какво и как щяха да се придвижват тези 270 хил. души. Мисля, че това всеки може да си представи“, допълни кметът на Столична община.

Тя обясни, че с ефекта от разширението на метрото до момента са спестени 75 хил. тона годишно вредни емисии.

Според Фандъкова е необходима и Национална програма, която да финансира или да предоставя нисколихвени заеми за подмяна на остарели отоплителни инсталации.

Кметът на София разпореди и спешни проверки на емисиите от двигателите на моторни превозни средства на територията на София, съобщиха от МВР.

Причината – регистрираните през миналия месец на територията на общината значителни превишения на концентрацията на фини прахови частици в атмосферния въздух.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук