Две виетнамки, вероятно тайни агентки, са ликвидирали брата на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в столицата на Малайзия, съобщи служител на органите за сигурност в Куала Лумпур, пише на сайта си  британският вестник „Телеграф”.

45-годишният Ким Чен Нам почина в понеделник, след като се строполи на пода на международното летище в Куала Лумпур, докато чакал да се качи на полет за Макао (град в Южен Китай), където живее в изгнание.

Арестуван е 30-годишния шофьор на таксито, малко след като видеозаписът от камерите на летището е бил анализитан, пише още изданието. Според източници от полицията, той взел двете жени от летището, след като те извършили убийството.

Снимка: „Телеграф“. На записа от камерите, който малайзийските медии показват, се виждат заподозрените.
Снимка: „Телеграф“. На записа от камерите, който малайзийските медии показват, се виждат заподозрените.

Въз основа на показанията на таксиметровия шофьор и записите от камерите за наблюдение полицията е стигнала до извод, че жените са виетнамки. Смята се, че те са тайни агентки, но засега не се уточнява дали са били наети от лидера на Северна Корея – Ким Чен Ун.Малайзийската полиция издирва жените, за които се смята, че не са напуснали страната.

Северна Корея е изпратила свой високопоставен дипломат в Малайзия с искане да не се прави аутопсия на Ким Чен Нам, но искането е било отклонено.Според различни версии, Ким Чен Нам е бил убит с убождания от отровни игли или с отровна течност. Течността е била плисната в лицето му или е била втрита в кожата му с тампон.

Тялото на Ким Чен Нам ще бъде аутопсирано днес, съобщи полицията в Малайзия докато продължава разследването на убийството в стила на Студената война, посочва агенция „Франс прес“.

В понеделник шефът на южнокорейското разузнаване информирал депутатите в Сеул, че през 2012-та Ким Чен Нам изпратил писмо с молба да бъде пощаден животът му, след неуспешно покушение. В него пишело: „Моля, пощадете моя живот и този на семейството ми”.

Откакто се опита да влезе в Япония с фалшив паспорт през 2001-ва, за да посети Дисниленд, Ким живееше в изгнание, основно в Макао. Бившата съпруга на Ким и синът му живеят в Пекин, а настоящата жена на убития и двете му деца са в Макао.

45-годишният Ким е пристигнал в Малайзия на 6 февруари, седмица преди смъртта си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук