узрялата диня

Намираме се в разгара на лятото. Сезонът на дините е в разцвета си, но как да изберем добре узрял плод за трапезата ? Въпрос, който си задаваме щом се спрем на сергията.

Ето и няколко хитри съвета за правилен избор:

Микроорганизмите

Избирайте диня единствено според нейните външни качества, като не позволявате на продавача да реже пирамидки, кръгчета и сърчица в диня. С не толкова стерилния си нож той може да въведе ненужни микроорганизми в плода. Меката среда на динята е отлична среда за бързото размножаване на микробите. Динята, разбира се, няма да се развали от тях, но ще се появи риск за здравето.

Ивиците по кората

Кората на узрялата сочна диня, подобно на добър телевизор, е контрастна. Светлозелените ивици върху него трябва да се редуват с тъмнозелени, в крайни случаи – обратно. Това цветово разнообразие предполага, че динята е растла в добри условия  и е пълна с хранителни вещества. Също така всяка уважаваща себе си диня трябва да има бял родилен печат отстрани. Колкото по-малък е, толкова по-дълго динята е лежала върху почвата и набирала сила.

Основното нещо е опашката

Всички дини имат опашка, която не им позволява просто да я вземеш и да я скриеш в торбарта. Когато динята узрее, тази опашка изсъхва и се счупва. Колкото по-суха е опашката на динята, която сте избрали, толкова по-сигурно е че е узрявала в градината, а не по пътя към пазара.

Почукайте

За да проверите за зрялостта на динята, която ви е харесала, не е нужно да я пляскате, сякаш приготвяте кюфтета. Една добра диня трябва да канти дори от щракане поради микро-празнини, образувани по време на процеса на зреене. Ако резонансът е нулев, можете спокойно да кажете на продавача: „Охо, микро-празнините все още не са се образували“ и след това отидете до съседния търговец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Някога през 50те години моето семейство снабдяваше цялата рода и съседите с безплатни дини.От тогава до днес не съм ял по сладки дини.И вече че съм на почти 77 години не мога да позная хубавата и сладка диня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук