Въпреки технологичния напредък през последните десетилетия, митовете все още присъстват в нашата култура и често влияят силно върху начина ни на живот и отношението ни към нещата. Те се разпростират в редица области на човешката дейност и тези от тях, които са свързани с храненето и хранителните продукти, се оказват забилижително устойчиви. Ето 6 от най-разпространените митове, свързани с храни, които често са в менюто ни или бихме искали да бъдат:
1/ Яденето на целина изгаря повече калории, отколкото може да приемем – няма храна, която да изгаря калории. Те се премахват чрез спорт;
2/Суровите моркови са по-питателни от сварените – готвенето всъщност повишава хранителната стойност на морковите;
3/Кожата на пилето е вредна и калорична – всъщност в кожата на пилето се съдържат естествени сокове. Ако консумирате пилето без въглехидрат, вие няма да имате проблеми с повечето калории;
4/Не трябва да консумираме яйца заради високия холестерол – всъщност яйцата са добър източник на много хранителни вещества;
5/Използването на маргарин вместо масло ще спести калории – маслото и маргаринът имат почти същото количество калории;
6/Яденето на плодове е полезно по всяко време – консумирайте плодовете преди 14:00 часа. След това се разграждат трудно и ферментират в стомаха;
7/Шоколадът е вреден – това е най-популярният мит. Хапвайте шоколад с висок процент какао.