Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от провелите се на 26 март парламентарни избори.

С подкрепата на 1 147 292 българските граждани (33,54%), партията на Бойко Борисов ГЕРБ ще има 95 народни представители в 44-я парламент. Техният основен опонент – БСП – е втора политическа сила (27,93 на сто). Гласовете на 955 490 души осигуриха на социалистите заемат 80 стола.

На парламентарните избори през 2014г., ГЕРБ имаше резултат 32,67%. „Столетницата” почти е удвоила резултата си на тези избори – преди 3 години БСП получи 15,4 на сто от гласовете (505 527 души).

Третата политическа сила, която най-вероятно ще има решаваща роля при сформирането на правителството, е коалицията „Обединени патриоти” (9,31%). За тях са гласували малко над 318 хиляди българи, а ВМРО, Атака и НФСБ ще бъдат представени от 27 депутати.

ДПС и патриотите са с почти равен брой народни представители – партията на Мустафа Карадайъ ще заеме 26 банки в парламента (9,24 на сто).

Най-новото попълнение на жълтите павета е партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки – ВОЛЯ (4,26%), която успя да спечели 12 мандата.

Два процента и половина (85 850 гласоподаватели) са отбелязали „Не подкрепям никого”. Този резултат е по-висок този на коалиция „АБВ – Движение 21” и почти равен на подкрепата, която получи партията на Радан Кънев „Нова република”.

Тази година избирателната активност е била по-висока от парламентарните избори през 2014-та – 3 682 151 българи или 54,07% са отишли до урните. Само за сравнение, преди 3 години активността е била 48,66 на сто.

Президентът Румен Радев благодари на всички ангажирани с провеждането на вота. Той даде висока оценка на изборите и коментира, че българите свободно са упражнили правото си на глас.

„Що се касае до консултациите, има още време. Първо трябва да свикаме Народното събрание. Това ще стане в законно установения по Конституция срок от 1 месец след изборите. Ще го направим, разбира се, по-рано, поне такива са моите виждания. Но моментът е труден. Виждате, че има различни варианти. Най- вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция. Това означава и компромиси. В никакъв случай аз не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат едни наистина сериозни компромиси”, коментира Радев.

На министерския съвет в сряда и служебният премиер Огнян Герджиков даде висока оценка за провеждането и организацията на изборите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук