парламент, заседание

С кворум от 124 депутати започна днешното пленарно заседание. Цялата парламентарна група на БСП отново отсъства, спазвайки заявките си, че няма да участва в дебатите по ветото върху Избория кодекс, въпреки призивите на президента да го направи.

Против ветото на президента гласуваха всички присъстващи в залата депутати, но всички по различни причини.

От своя страна ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които формират парламентарното мнозинство, вече заявиха намерението да предприемат своя законодателна инициатива, която да върне старото положение при преференциите.

ДЕБАТИТЕ

Обсъжданията по ветото започнаха вяло, като реплики си разменяха първо само представители на ДПС и ГЕРБ. Пръв на трибуната се качи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който отново настояваше, че са нарушени права на български граждани зад граница, визирайки ограничението в броя на изборните секции в държави извън ЕС.

„Ние считаме, че истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени и се надяваме същите да бъдат атакувани пред Конституционния съд“, заяви от парламентарната трибуна председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Според него огромна част от българските граждани, които се намират в държави извън Европейския съюз, на практика са лишени от избирателни права. По сега действащите правила в тези държави могат да бъдат разкривани до 35 избирателни секции.

„Действията и законодателните решения по Изборния кодекс са част от мощните ерозионни процеси на основите на демокрацията, генерирани и провеждани от ГЕРБ. Историята няма да ви прости това. Всички български граждани, всички партии, за които мирът и демокрацията не са просто декларации, а кауза, няма да ви позволят да се самозабравите“, обърна се Карадайъ към управляващите.

След Карадайъ ново култово изказване, този път от парламентарната трибуна, направи депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който миналата седмица изпрати премиера Борисов „да си гледа кефа“ в Банкя.

Този път думите му бяха с различен тон и отправени към президента Румен Радев. Според Марков държавният глава е „обладан от машинното гласуване“.

„Дори на Нова година, когато хората се чукаха с чаши, той ни занимаваше с машинно гласуване. Естественият въпрос е той беше ли избран с машинно гласуване? Ако машинното гласуване е предпоставка и единствена гаранция за честност за изборите, ние трябва да преповтаряме президентския вот. Да хвърля кърпата и да преповтаряме президентските избори“, смята депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков.

Според него фактът, че Радев е избран без гласуване с машини, дава гаранция за честността на досегашния способ за провеждане на избори в страната.

Намерението на ГЕРБ да върне стария праг при преференциите препотвърди и Тома Биков.

„Ще върнем преференциите и ще спечелим изборите не заради правилата на играта, а защото имаме повече избиратели и по-голяма подкрепа от БСП“, заяви той от трибуната.

Този път единни в позицията се оказаха „Обединени патриоти“. Мотивите на ВМРО дагласуват заедно с ГЕРБ, отхвърляйки ветото на Радев бяха, че с новия проектозакон на управляващите ще бъдат върнати старите прагове на преференциите.

„ГЕРБ ни увериха, че ще върнат старото положение за преференциите и няма да подкрепим ветото, защото в него се правят доста фалшиви внушения“, заяви Искрен Веселинов и припомни, че ВМРО беше една от партиите, които се противопостави на завишаването на прага.

Против ветото на президента гласуваха и представителите на партията на Валери Симеонов – НФСБ, въпреки че миналата седмица на пресконференция заедно с коалиционните си партньори обявиха, че ще подкрепят президента.

Според лидера Валери Симеонов, с ветото си Радев се опитва да „внесе съмнение в изборите“, а това не е „държавническо поведение“.

Симеонов се обяви и против преференциите, тъй като по думите му у с тях се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск, на корпоративен натиск и ангажиране на големи фирми. Симеонов зави, че машинното гласуване не е панацея и няма да спре корпоративния вот.

Председателят на „Воля“ Веселин Марешки пък беше точно на противоположното мнение и поиска пълно отпадане на прага на преференциите, но заяви, че партията му ще гласува за отвърляне на ветото.

„Воля“ ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия, в определени случаи стигаща до цинизъм. Ние сме единствените, които се борим за една силна мажоритарна система, частично изразена в момента с възможността да се гласува с преференции. Няма как да пропусна и откровената демагогия на някои от самонареклите се „патриоти“, които са за завръщане на стария праг – той каква мажоритарност дава, като е прекалено висок? Като сте за мажоритарен вот, подкрепете волята на българския народ за премахване на праговете. Ние от „Воля“ сме категорично за премахване на праговете на преференциите, за да може гражданите сами да подреждат листите, както считат, че ще е най-добре за техния регион“, заяви Марешки.

От своя страна председателят на правната комисия Данаил Кирилов опрпверга президента, който е записал в мотивите си, че е била нарушена процедурата по приемането на промените в изборния закон.

„Това вето действително има някои своеобразни особености и аз ще се спра на една от тях – как са били приети измененията в Изборния кодекс. Не бил спазен срокът между 13 и 14 февруари, когато се твърди, че на среднощни заседания се е провело второто четене и докладът не бил 24 часа преди това на разположение на депутатите. Ще възразя срещу опита за манипулация, че се нарушава Конституцията – по никакъв начин тя не е нарушена в този случай. С какво наруших Конституцията на 13 февруари, когато давах неограничено време на опозицията да изказва своите аргументи? Да, наруших правилника на парламента, защото им давах да говорят повече от 5 минути и да дебатират повече от 2 минути. Ако не им бях дал време, дебатът нямаше да бъде 14 часа“, каза още Кирилов и посочи, че не е редно държавният глава да коментира и то неправилно процедурните правила.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък отправи косвени обвинения към БСП, че не приемат измененията, защото се опитват да оправдаят отсега предстоящата си загуба на изборите. Цветанов отново сравни президента Румен Радев с лидера на Венецуела Николас Мадуро.

„Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев, който води Венецуела към лош режим“, каза Цветанов.

Припомняме, че от БСП заявиха, че ако бъде прието ветото на държавния глава, парламентарната група на социалистите може да преосмисли решението си да не присъства на заседанията на парламента. Предстои да видим дали няма да го направи и в противоположния случай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук