Президентът трябва да е обединител на нацията, а не да я разделя. Такава критика отправи Росен Плевнвлиев, държавен глава на България в периода 2012-2017 година към наследника си на „Дондуков” 2. И посочи, че е обезпокоен от действията на Румен Радев в първите, няма и сто дни от управлението му. Три са основните грешки, които бележат действията на Радев като президент, според Плевнелиев.

„Най-голямата грешка е идеята за ограничаване изборни права на българските граждани. Това може да създаде голям проблем. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да разделя. Българите в чужбина са част от българския народ”.

Първоначалното усещане на Росен Плевнелиев било за грешка и неразбиране на темата за уседналостта, обръщението на Румен Радев към нацията обаче, разсеяло тези съмнения. Въпреки това, Плевнелиев се надява, че държавният глава ще коригира действията си в тази насока.

Втората грешка на Румен Радев е, че когато говори за намеса във вътрешните дела на България се фокусира единствено върху Турция. Според Плевнелиев „не една, а много държави се опитват да влияят върху изборния процес в България.

„Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“

Според Плевнелиев третата грешка на държавния глава е, че е отнел възможността на  служебния кабинет да работи самостоятелно с постоянната си намеса в работата му.

„Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск към служебното правителство. Това не бива да бъде така. Силата на една държава, не е на една институция, която да налага своята воля денонощно на всички останали институции. Тя е силна с баланс, а не с натист.“

Чистката във властта, липсата на всякакъв прогрес в отделни министерства, както и възраждането на схемата „Батко и Братко” в регионалното ведомство довела до проваления най-голям строителен търг свързан с изграждането на тунела „Железница” на АМ „Струма”, Росен Плевнелиев определи като грешки и провал на служебното правителство.

„Досега всяко служебно правителство е оставало в историята поне с едно голямо нещо. Не се сещам с какво това ще остане“.

Въпреки отправените критики към президента Румен Радев, Росен Плевнелиев декларира своята категорична подкрепа за своя наследник на „Дондуков”2. Това стана по време на представяне на фондацията му „Решения за бъдещето”.

Боян Христов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук