Планът на Русия за изграждане на две нови електроцентрали в Крим на стойност 1,3 млрд. долара, има за цел да покаже, че Москва може да завърши високотехнологичните си проекти на анексирания полуостров въпреки западните санкции. Но две години след одобрението на плана, той се изправя пред спънка, наложена от същите санкции, предава „Ройтерс”’.

Заводите са проектирани да помещават газови турбини, направени от звено на „Сименс”. Проблемът е, че германската инженерна фирма рискува да наруши санкциите, ако ги достави. Източници обявиха, че без турбини, проектът е изправен пред закъснения. Служители на „Сименс” винаги са казвали, че няма планове за доставка на турбините.

Дмитри Белик, руски държавен депутат, призна, че изграждането на електроцентралата изостава с предвидения график и обвини за това западните партньори на проекта.

Що се отнася до сроковете на строежа – да, възможно е да има малки забавяния, но въпреки това ще бъдат инсталирани турбини от Сименс или други подобни, а електроцентралата ще започне да работи. Искам да подчертая, че всякакви смущения биха били предизвикани от грешки на нашите Западни партньори и никой друг, категоричен е Белик.

Така сагата показва, че санкциите имат реално въздействие върху Русия, освен официалните протести.

От Кремъл заявиха, че искат електроцентралите да бъдат частично оперативни до септември и да функционират напълно до март 2018г. Това е годишнината от присъединяването на Кримската държава и месеца, когато Русия гласува на президентски избори, след които се очаква се Путин да започне нов мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук