Иван Гешев

Досегашният заместник-главен прокурор Иван Гешев влиза в битката за поста главен прокурор.

Предложението беше направено на започналия пленум на ВСС. Зад кандидатурата на Иван Гешев застава цялата прокурорска колегия.

До този момент Гешев отказваше да коментира евентуалната му номинация.

В следващите две заседания на пленума на 25 и 29 юли ще бъдат издигани евентуално и други кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването.

Кандидатите трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август. На 9 октомври прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров през 2018 година.

Преди време той прогнозира мръсна кампания. „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…“, каза той в началото на юни.

Едно от най-големите дела в кариерата му е това за източването на Корпоративна търговска банка, по което е обвиняем бившият ѝ мажоритарен собственик Цветан Василев. По този повод след внасянето в съда на обвинителния акт от хиляди страници ще се запомни репликата на Гешев:

„Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната“.

Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 година. От 1996 до 2006 година е следовател в Столичната следствена служба.

Той става прокурор през 2006 година и започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. Повишен е в Софийска градска прокуратура, а през 2016 година оглавява Специализираната прокуратура.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук