Правителството ще предложи в сряда евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел за еврокомисар. Както ви информирахме по-рано миналата седмица, премиерът Бойко Борисов вече е обсъдил българската кандидатура с европейските лидери, а миналата седмица пое ангажимент пред председателя на Европейската комисия Жан-­Клод Юнкер да бъде официално одобрена на предстоящото правителствено заседание. Така решението трябва да бъде взето на утрешното, първо, заседание на кабинета „Борисов 3”. Утре ще знаем името на българския еврокомисар, каза и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова.

Очаква се Юнкер да възложи на Габриел ресора „Дигитализация”, който се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия. След като бъде номинирана, Мария Габриел ще се яви на изслушване в Европейския парламент, който трябва да даде своето одобрение за поста й.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че следващият български еврокомисар трябва да бъде жена.  „Такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции”, допълни Дончев.

Мария Габриел е евродепутат от 2009 година, а в сегашния парламент е и председател на групата на ЕНП. Завършила е българска и френска филология в Пловдивския университет и магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки в Бордо.

Свързани статии

Борисов: В сряда правителството ще разгледа кандидатурата за български еврокомисар

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук